Opatijska inicijativa

“Miškovićevom modelu” financiranja sporta potpora predsjednice Grabar Kitarović?

Ivan Volarić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Puno njih je posljednjih dana mislilo da tražimo nešto od države. Iz našega koncepta je jasno da ne tražimo ništa posebno, već ono što nam pripada – rekao je Damir Mišković



OPATIJA Kada je Damir Mišković, predsjednik riječkoga nogometnog prvoligaša, prije nekoliko tjedana iznio svoj prijedlog modela financiranja hrvatskog klupskog sporta, a posebice nogometa, uglavnom je naišao na skeptične komentare učmalog okruženja nenaviklog na promjene, a kamoli »revolucionarne ideje«.


Mišković je već tada najavio da će uskoro u Opatiji okupiti predstavnike svih nogometnih prvoligaša, ali i nacionalnih saveza ostalih loptačkih sportova sa zajedničkim ciljem da se pokušaju isprovocirati neki pomaci u sustavu financiranja profesionalnog loptačkog sporta.


»Opatijska inicijativa« je u tom smislu već polučila određene uspjehe. Ako i ne uspije realizirati svoje planove, Mišković će ostati upamćen kao prvi sportski djelatnik u Hrvatskoj koji je na istom mjestu uspio skupiti sve one koji nešto znače u loptačkom sportu u Hrvatskoj.


Sportska sinergija




Dva i pol sata potrajao je sastanak na kojem su se osim predstavnika hrvatskih prvoligaških klubova okupili i predstavnici četiriju saveza (košarka, rukomet, vaterpolo i odbojka), koji uz nogomet tradicionalno baštine najznačajnije uspjehe hrvatskog loptačkog sporta. Možda je baš zbog te sportske sinergije pred novinare simbolično izašao generalni direktor HNK »Rijeke« Vlado Čohar, nekada vrhunski odbojkaš.


– Opatijska inicijativa sadrži u sebi strategiju sustavnog financiranja ekipnog vrhunskog sporta u Hrvatskoj. Osnovni zaključci su da će predstavnici pet saveza momčadskih sportova u Hrvatskoj formirati komisiju. Razgovaralo se o alternativnim izvorima financiranja, dakle nije cilj zadirati u državni proračun, i ono što je najvažnije, dosadašnji sustav financiranja sporta. U iduća tri tjedna izaći ćemo s jednim aktom prema državnim tijelima pa ćete znati više o pojedinostima o kojima smo razgovarali. Saziv svih ovih ljudi koji se okupio dokazuje zajedništvo i slogu oko svih ovih tema o kojima smo razgovarali i diskutirali. Svima nama je zajednički boljitak hrvatskog sporta u cjelini, ali i boljitak hrvatskog ekipnog sporta – pročitao je Čohar zajedničko priopćenje svih nazočnih. 



Na opatijskom skupu okupilo se točno 25 sudionika. Boje riječkoga prvoligaša branili su predsjednik Damir Mišković, dopredsjednik Dean Šćulac i direktor Vlado Čohar, Središnji ured za sport predstavljao je Krešimir Šamija, zamjenik Janice Kostelić, uime predsjednice RH bio je njezin savjetnik Tomislav Madžar, a Zlatka Matešu, predsjednika HOO-a, »zamijenio« je Dubravko Ižaković. Hrvatski košarkaški savez predstavljao je predsjednik Stojko Vranković, Hrvatski odbojkaški savez predsjednik Ante Ivan Baković, Hrvatski vaterpolo savez predsjednik Predrag Sloboda, Hrvatski rukometni savez Darko Dunato, Hrvatski nogometni savez Vlado Iveta i Josip Brezni, a sigurno je okupljenima imao što reći i Vanja Smokvina, voditelj Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o sportu. Ostale hrvatske prvoligaše predstavljali su Tomislav Knežević (Rudeš), Branko Laljak (Inter), Tomislav Svetina i Matej Škegro (Dinamo), Božidar Šikić i Dennis Gudešić (Lokomotiva), Igor Galić i Mario Škoro (Osijek), Tomo Bobek i Ivan Kasić (Cibalia), te Zvonimir Šimunović (S. Belupo).



Jasno je da »opatijska inicijativa« teško može pasti na plodno tlo ukoliko ne dobije podršku politike, posebno vladajuće struje. Zbog toga je vrlo značajna načelna podrška Tomislava Madžara, savjetnika predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.


– Razgovarali smo dva i pol sata jer je sport jako vrijedan za Hrvatsku. U puno slučajeva se pokazao kao najbolji ambasador Hrvatske u cijelom svijetu. Upravo zato je ovakva inicijativa hvale vrijedna i samo može pridonijeti da se o sportu i sportašima priča na afirmativan način, što su oni i zaslužili. Najviše smo se dotaknuli problema financiranja hrvatskog sporta, a najviše financiranja hrvatskog klupskog sporta. Nažalost, pojedinim sportovima prijeti amaterizam, a naša baza je nešto što je navrednije i što generira najveći prinos i u bruto dohotku RH i prinos u smislu novih generacija i sportaša koji bi promovirali RH na najbolji način – kazao je Madžar.


Zajedništvo


Potvrdno je odgovorio na upit je li »Miškovićev model« spas od toga da hrvatski klupski sport potone u amaterizam. 


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



– Sigurno da je ovo jedan put prema boljoj situaciji. Nažalost, brojni klubovi se nalaze u financijskim problemima i svi sa svoje razine trebamo pomoći koliko možemo. Od financijske regulative do maksimalne potpore, da bismo dobili što veći broj talenata, da bi se što veći broj rekreativaca i sportaša uključio u te kolektive, a kao takav rezultat će se očitovati kroz naše reprezentacije kao perjanice hrvatskog sporta – dodao je predsjedničin savjetnik.


Ni Mišković nije nakon svega krio zadovoljstvo.


– Ne bih rekao da je ovo bila samo Miškovićeva inicijativa, već inicijativa svih nas skupa. Možda sam ja samo u danom trenutku odlučio podignuti glas u vezi s tim, međutim na ovom skupu se vidjelo zajedništvo svih sportova. Sve je proteklo jako pozitivno, uostalom trajalo je dva i pol sata, a kada nešto traje dva i pol sata, onda je to znak da je bilo zanimljivo. Većinom smo govorili o stvarima koje sam još ranije predstavio, dodao sam još neke detalje, ali to je po meni i svima nama jako realno. Dakle, mi ne zadiremo u državni proračun, na kraju dana klubovi samo traže ono što sami zarade. Dakle, taj novac samo treba preusmjeriti prema klubovima. Znamo da moramo puno pričati o tome, da moramo puno objašnjavati. Puno njih je posljednjih dana mislilo da tražimo nešto od države. Iz našega koncepta je jasno da ne tražimo ništa posebno, već ono što nam pripada – rekao je Mišković.


Na rubu nestanka


Sličnog su razmišljanja i čelnici vaterpolskog, odnosno rukometnog saveza.



Na opatijskom skupu nazočili su predstavnici svih prvoligaških klubova, osim »Hajduka« i »Istre 1961«. Predsjednik »Hajduka« Ivan Kos izdao je prije nekoliko dana priopćenje u kojem je jasno naveo da »Hajduk« neće podržati »Miškovićevo okupljanje« pod objašnjenjem da ne može podržati »treći put« u HNS-u, iako nije baš najjasnije koje veze imaju izbori u HNS-u sa strategijom financiranja sporta u državi. Nije bilo ni direktora »Istre 1961« Darka Podnara koji je potvrdio dolazak, ali je na kraju zbog poslovnih obveza bio prisiljen preskočiti sastanak u opatijskoj »Cameliji«.



– Našli smo se na jednoj pozitivnoj inicijativi jer smatramo da se pet najtrofejnijih loptačkih sportova nalazi na rubu nestanka. Financije su takve kakve jesu ili ih uopće nema, pa jednom zajedničkom akcijom pokušavamo to riješiti. Ovo je apsolutno jedan od puteva ka, neću izgovoriti tako teške riječi kao što su spas ili ozdravljenje, ali boljitku u hrvatskom sportu – rekao je Predrag Sloboda, čelnik HVS-a.


Otprilike slična razmišljanja ponudio je i Darko Dunato, ispred HRS-a.


– Rukometna obitelj je podržala ovu hvalevrijednu inicijativu gospodina Miškovića za dodatno financiranje klubova iz pet najznačanijih sportova. Inicijativa bi u budućnosti mogla donijeti pomake. U posljednje vrijeme imamo problema s rezultatima naših rukometnih klubova u Europi, vjerujem da ćemo u budućnosti ponovo imati europske prvake kao što je to nekada bio »Zagreb«. Ova komisija će dati određene prijedloge, tražit ćemo nove modalitete financiranja – kazao je Dunato.