Zaokret

Mišković ipak isprovocirao promjene: IO HNS-a napravio čistku u sudačkoj organizaciji

Marko Cvijanović

NOVA ZADAĆA – Ante Kulušić / Foto H. JELAVIĆ/PIXSELL

NOVA ZADAĆA – Ante Kulušić / Foto H. JELAVIĆ/PIXSELL

Smijenjen Dušan Kukić, predsjednik Komisije za suđenje i povjerenik za suce MAXtv Prve, a Komisija rasformirana. Novi povjernik je Ante Kulušić, a suci će se do kraja prvenstva određivati ždrijebom!



RIJEKA Izvršni odbor Hrvatskoga nogometnoga saveza na jučerašnjoj je sjednici napravio čistku u sudačkoj organizaciji, što uključuje sljedeće: smijenjen je Dušan Kukić, predsjednik Komisije za suđenje Hrvatskoga nogometnoga saveza i povjerenik za određivanje sudaca MAXtv Prve lige, odnosno razriješeni svi članovi Komisije nogometnih sudaca koja je na taj način rasformirana.


U okviru reforme sudačke organizacije pod okriljem HNS-a novim povjerenikom imenovan je Ante Kulušić, dosadašnji povjerenik za određivanje kontrolora suđenja i jedan od dopredsjednika krovne organizacije hrvatskoga nogometa. Ni to nije sve, na Kulušićev prijedlog Izvršni odbor donio je odluku da će se do završetka tekućeg prvenstva suci za utakmice MAXtv Prve lige i Druge HNL određivati ždrijebom!



Utvrđeni su kandidati za međunarodne kontrolore suđenja (observere), a to su Miroslav Vitković, Draženko Kovačić, Igor Pristovnik, Vlado Svilokos, Dragutin Karlo Poljak i Domagoj Vučkov (muški nogomet), Blaženka Logarušić, Snježana Fočić, Lada Rojc i Lidija Kunštek (ženski nogomet) te Ivan Novak, Edi Šunjić i Danijel Janošević (futsal).





– To je ključna stvar. U mom je interesu da prvenstvo bude regularno, a određivanje sudaca ždrijebom ne ostavlja mogućnost bilo kakvih pretpostavki. Nisam želio da me iz kola u kolo netko poziva na odgovornost i govori mi da je trebao suditi Mate, a ne Jure. To je bio moj cilj, a ovim putem pozivam predstavnike svih klubova da slobodno iz kola u kolo prisustvuju ždrijebu. Svi su dobrodošli! Naravno, neće svi suci moći suditi sve utakmice, bit će zapreka po regionalnom ključu i kategoriji. Dakle, Ivan Bebek neće moći suditi »Rijeci«, a jednako tako derbi između »Dinama« i »Rijeke« neće suditi suci treće kategorije. To je, nadam se, jasno – kaže Ante Kulušić, koji najavljuuje da će se silno truditi da kvaliteta suđenja bude na višoj razini.



Promijenjen je Pravilnik o nogometnim natjecanjima na način da se, od sljedeće natjecateljske godine, utakmica koja bude prekinuta prije isteka 80 posto vremena, bez odgovornosti jedne od momčadi za prekid, neće ponavljati već će biti nastavljena od trenutka u kojem je prekinuta. Od sljedeće natjecateljske godine, u Hrvatskom kupu će se i u polufinalu igrati jedna utakmica, a od četvrtfinala nadalje bit će održan slobodan ždrijeb.



– Nadam se da će suđenje biti bolje nego do sada, iako  ne mislim da je suđenje u prvom dijelu sezone bilo baš tako loše. Od 140 utakmica, na samo njih devet bilo je takozvanih crno-bijelih pogrešaka. Nadam se da ćemo na ovaj način ždrijebanja rasteretiti suce medijskog pritiska i svojevrsnoga linča kojem znaju biti izloženi – zaključio je Kulušić koji, dok bude obavljao novu dužnost, neće sudjelovati u odlukama Izvršnog odbora.


U istom razdoblju povjerenik za suđenje Druge HNL bit će Igor Pristovnik, međunarodni sudački kontrolor. Novi saziv  Komisije nogometnih sudaca bit će imenovan u idućih nekoliko mjeseci.Koincidencijom, reforma sudačke organizacije dogodila se poslije svojevrsnoga ultimatuma Damira Miškovića, predsjednika »Rijeke« i jednog od dopredsjednika HNS-a, koji je nedavno svoj ostanak u krovnoj organizaciji hrvatskoga nogometa uvjetovao čistkom u sudačkoj organizaciji.