Trkom protiv kvalitete

Milan Radović: ‘Ako je mogao Molde, onda može i kvalitetnija Rijeka!’

Ivan Volarić

 Niti u jednoj utakmici koju smo izgubili s nekoliko golova razlike u posljednje vrijeme nismo pokazali zube, nismo napravili pošteni faul – tvrdi Radović



RIJEKA Kantrida je nekada bila jedno od najtežih terena za generacije i generacije igrača »Dinama«. Uostalom, sve govori podatak da »modri« od 16. kolovoza 1964. do 11. lipnja 1994. godine nisu uspjeli odnijeti sva tri boda iz Rijeke. Istina, u tom periodu »Rijeka« je jedno vrijeme bila drugoligaš, ali stiglo se u tom periodu odigrati čak 26 utakmica pod legendarnim stijenama. Upravo tih godina »bijeli« su  ostvarili prve pobjede u Maksimiru. Legendarni Tonči Gulin zabio je tri pogotka u prvoj riječkoj prvoligaškoj pobjedi u »Dinamovu« dvorištu u ožujku 1965. godine.


Na novu pobjedu čekalo se 16 godina kada su Damir Desnica i Milan Radović bili precizni za 1:2 matiravši generaciju koja je godinu dana kasnije postala prvak Jugoslavije. Radović,  te 1981. godine najbolji strijelac lige, dobro se sjeća tih godina kada su »modri« gubili utakmice na Kantridi otprilike u trenucima kada bi autobus s igračima »Dinama« prolazio kroz Severin na Kupi.


– »Dinamo« u vrijeme dok sam ja igrao za »Rijeku« nije dobio niti jednu utakmicu na Kantridi, a mi smo se  tih godina znali iz Zagreba vratiti  s bodom pa čak i sva tri. Tada su »modri« uredno  u Rijeci dobivali po tri, četiri komada i Kantrida je doista bila neosvojiva tvrđava za njih – govori još uvijek vitalni 63-godišnjak koji ne propušta utakmice »Rijeke«. Kako na Kantridi tako i na Rujevici. Naravno da je bio na utakmici protiv »Lokomotive« i otvorenju novoga stadiona.


Krasan stadion




– Rujevica je krasan stadion! Super. Na onom travnjaku mora platit kaznu igrač koji pogriješi kod dodavanja ili primanja lopte. Atmosfera je bila super. Rujevica je pravi nogometni stadion i sve je potpuno drugačije. Recimo, stara »Hajdukova« Plinara je bila pet puta bolja od Poljuda upravo zbog činjenice da je bila nogometni stadion. Osim toga imala je kud i kamo bolji travnjak od Poljuda. Rujevica je krasan stadion, nisam još bio u utrobi tribine i pogledao prostorije – nastavio je Radović koji je pratio posljednje »Dinamove« susret u Europi i Prvoj HNL.



Dinamo – Rijeka 2:3 (1965.; Gulin 3)Dinamo – Rijeka 1:2 (1981.; Desnica, Radović)Croatia – Rijeka 0:1 (1999.; Balaban)Dinamo – Rijeka 2:3 (2002.; Rački, Skočibušić, Vidović)Dinamo – Rijeka 1:2 (2006.; Vugrinec, Drpić-ag)Dinamo – Rijeka 1:2 (2010.; Rodić, Badelj-ag)Dinamo – Rijeka 0:1 (2014.; Tomečak)


– »Dinamo« je u stanovitoj krizi igre iako imaju odličan igrački kadar. Imaju velike oscilacije u igri, a to se pokazalo i u utakmicama s Norvežanima. Mislim da nemaju igru, osim toga »Rijeci« bi trebala ići u prilog činjenica da nije u tjednu uoči derbija imala europsku utakmicu. Trebali bi biti svježiji i na kraju krajeva ući u utakmicu s jasnom idejom da je dobiju. Ne s pričom već s istinskom željom da se dobije.


Ali, ni »Rijeka« nije u nekom osobitom stanju početkom nove sezone?


– Ruku na srce, »Rijeka«  nije nešto ovoga ljeta, ali uzela je bodove protiv »Lokomotive« na način da se trebalo nešto pokrenuti. »Modri« ipak iza sebe imaju utakmicu koju su igrali pod opterećenjem da moraju proći, kao što moraju dobiti »Rijeku«. Mi smo u tom dijelu rasterećeni, ali sami sebi moramo nametnuti cilj da pokušamo dobiti utakmicu.


Rijeka se budi


Ne može se reći da Riječani nisu u posljednje vrijeme odlazili u Maksimir s idejom da nešto naprave, no na kraju su se vraćali kućama s nekoliko lakih golova u mreži?


– Niti u jednoj utakmici koju smo izgubili s nekoliko golova razlike u posljednje vrijeme nismo pokazali zube, nismo napravili pošteni faul. Normalno da u jednoj takvoj igri ne možeš dobiti utakmicu. Ajmo reći ovako: »Dinamo« je 70 posto jači od »Moldea«, ali Norvežani su sve manjkavosti nadoknadili  trkom. Po meni je za to kriv trener – Zoran Mamić. »Dinamo« nema prepoznatljivosti u igri, iako ima odlične igrače. Svaka čast Zoranu, ali on ne bi bio trener »Dinama« da mu Zdravko nije brat.


Mislite da je »Rijeka« bolja od »Moldea«?


– Puno bolja! Osim toga konačno su se probudili u utakmici protiv »Lokomotive«.


Kako gledate na krizu u koju je upala »Rijeka« početkom ove sezone?


– Imamo problem što ne uspijevamo u napadu zadržati loptu, a ne uspijevamo se ni kvalitetno obraniti. Za mene je ugodno iznenađenje napadač Roman Bezjak. Pravi napadač, traži prostor, loptu, ima osjećaj za gol i zna igrati. Puno znači za ekipu. Tu je i Močinić koji je odigrao odličnu utakmicu protiv »Lokomotive«. Digla se malo i cijela obrana izuzev Vargića, koji valjda brani pod nekim strahom. Treba se opustiti, ipak je on reprezentativac, ima iskustva. Vjerojatno mu treba jedna dobra intervencija da mu se vrati sigurnost. Stoperi moraju biti puno oštriji, moraju napraviti pravi faul, ali ne one seljačke faulove uz aut liniju kada igrač više ne može ništa, a ti ga zaustaviš prekršajem za karton. Općenito u Maksimiru moraš stati bliže igraču, ne smiješ im dozvoliti da prime loptu i okrenu se licem prema našem golu. Pjaca ili Soudani su kvalitetni igrači koji će kazniti svaki milimetar prostora koji im prepustiš – rekao je Radović.