Stopostotni odaziv

Medicinskom tečaju pri Akademiji HNS-a odazvali su se svi klubovi Prve i Druge HNL

Ivan Volarić

Boban Dangubić (desno) tijekom tečaja/Foto HNS

Boban Dangubić (desno) tijekom tečaja/Foto HNS

Zadovoljni smo jer se tečaju odazvalo 38 polaznika, dakle, riječ je o svim prvoligaškim, drugoligaškim i pojedinim klubovima iz ženske nogometne lige, te naravno svim liječnicima koji rade pri selekcijama HNS-a - rekao je Boban Dangubić, liječnik HNK Rijeke, jedan od voditelja tečaja



RIJEKA Proteklog vikenda u Nogometnoj Akademiji HNS-a u Sesvetama održan je medicinski simpozij po UEFA programu FDEP (Football doctor education program). Bitnu ulogu u svemu imao je i Boban Dangubić, dugogodišnji liječnik riječkog nogometnog prvoligaša i U-21 reprezentacije Hrvatske.


– Prije svega, FDEP se sastoji od tri velika tečaja, a prvi od njih je slučaj izvanredne srčane smrti na terenu, mjere reanimacije, odnosno sva hitna stanja na nogometnim terenima – govori Dangubić. – Svrha je da liječnici svih klubova Prve i Druge HNL te ženskih nogometnih klubova prije početka sezone prođu tečaj i ako zadovolje praktični i teoretski dio ispita, onda mogu biti licencirani. Svrha je da liječnici ili fizioterapeuti prođu osnovne mjere koje se moraju poduzeti na terenu u slučaju nastupa nekog hitnog stanja. Pored upotrebe osnovnih znanja iz reanimatologije to uključuje i upotrebu vanjskog automatskog defibrilatora.


Tečaj se održao pod nadzorom predsjednika Zdravstvene komisije prof. dr. Dragana Primorca, odnosno liječnika hrvatske A reprezentacije prim. dr. Zorana Bahtijarevića i dr. Tomislava Vlahovića, a Dangubiću su u njegovu dijelu pomogle i kolege iz riječkog KBC-a, dr. Matej Bura, dr. Jan Maroević i dr. Ivan Vuksan.




– S obzirom na moju specijalnost (primarijus specijalista antesteziologije i reanimatologije op.a) najveći dio tečaja radionice vodio sam zajedno s liječnicima klinike za anesteziologiju KBC-a Rijeka. Zadovoljni smo jer se tečaju odazvalo 38 polaznika, dakle, riječ je o svim prvoligaškim, drugoligaškim i pojedinim klubovima iz ženske nogometne lige, te naravno svim liječnicima koji rade pri selekcijama HNS-a – nastavlja Dangubić, koji je u sve ovo zajedno uključen dugi niz godina, pa i kada su prije tri godine svi prvoligaški klubovi dobili automatske vanjske defibrilatore.


– Mi u HNK Rijeci običavamo uoči svake sezone, a posebno kada u klub dođu novi fizioterapeuti, odraditi tečaj rukovanja defibrilatorom. Imamo dva takva aparata, jedan je uz prvu momčad, a drugi je stacioniran na Rujevici.


Na terenima Prve i Druge HNL još nije zabilježen slučaj upotrebe defibrilatora, što ne znači da na hrvatskim travnjacima nije zabilježen smrtni slučaj uslijed srčanog zastoja.


– U Hrvatskoj smo, nažalost, imali jedan tužan slučaj prije dvije godine kada je na travnjaku preminuo Bruno Boban, igrač Marsonije. To je bila utakmica Treće HNL pa samim time liječnik s defibrilatorom nije morao biti nazočan na utakmici. Sigurno da kada dođe do takvih situacija i imamo pri ruci ovaj uređaj povećavamo mogućnost da se ponovo upostavi ritam srca koji može održavati normalan rad krvotoka.


Moderan nogomet, puno više tjelesnih napora i ubrzani ritam života, sve češće uzimaju danak i na sportskim terenima.


– Počelo se puno pažnje posvećivati preventivnim pregledima, međutim, pokazalo se i dokazalo da stanje iznenadne srčane smrti nije moguće u potpunosti prevenirati – objasnio je Dangubić.