Nadahnuće s Otoka

Matjaž Kek: ‘Ne mogu sada svi biti kao Leicester City, niti je lako naći svog Vardyja’

Ivan Volarić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Vidjeli smo prošli tjedan lijepe nogometne priče, ali ne možeš sve prekopirati. Znali smo do sada pronaći, vratiti u život ili afirmirati puno igrača. Svaki trener bi volio igrača kao  što je Vardy  – kaže Kek



RIJEKA Nogometašima »Rijeke« sutra predstoji posljednje ovosezonsko gostovanje. Kod Osijeka. S obzirom na to da će momčad put Slavonije danas,  trener »bijelih« Matjaž Kek »istrčao« je dan ranije pred novinare  nego što je to bilo uobičajeno. Presica je vrlo brzo s pretposljednjeg prvenstvenog ogleda  sezone skrenula na druge teme, kao što je nadolazeći prijelazni rok. Razumljivo ako se zna da  utakmica u Gradskom vrtu, osim statističkog i prestižnog, nema baš nikakav značaj za obje momčadi koje su odavno dosegnule svoje ciljeve. »Rijeka« se morala zadovoljiti drugim mjesto, a Osječani činjenicom da su,  za razliku od prijašnjih sezona, bez  stresova  osigurali ostanak u ligi.


– Još jedno tradicionalno neizvjesno gostovanje za »Rijeku«. »Osijek« u posljednje vrijeme dobro igra, a to su potvrdili pobjedom nad »Hajdukom«. Zasluženo su osigurali  ostanak u Prvoj HNL. Očekujem otvorenu utakmicu, lijepu za gledanje, na dobrom terenu. Imamo problem s ozlijeđenim igračima – kazao je trener MatjažKek u uvodu i onda uzeo papir s podsjetnikom imena igrača na koje ne može računati u sutrašnjem ogledu.


– Od ranije  su ozlijeđeni Kajević i Bajić, Samardžić je osjetio leđa, a osim toga ima i kartone. Pored njih zdravstvene probleme imaju Gerald, Lešković, Roshi, Bertoša, Lešković, Mejač i Matei. Dakle, to su igrači koji nisu u kadru. Priključili smo stoga Rebernika, Lucića i Vizingera. Normalno, očekujemo ono što je cilj u svakoj utakmici – bodove.


Osječka priča




Za Leškovića i Mateija je izgubljena sezona. No, kakva je situacija s Leškovićevom ozljedom u kontekstu mogućega nastupa na EURO-u?


– Ruptura je velika. To sigurno traži više tjedana za rehabilitaciju. Mi smo u tom dijelu već počeli djelovati. Nisam liječnik da mogu prognozirati, ali sigurno mu slijedi više tjedana pauze jer ruptura je baš jaka i nezgodna. I kod Mateija je prisutna ruptura od nekoliko centimetara. Dakle, i za njega je prvenstvo završilo.


Tko će na stoperske pozicije s obzirom na to da ste tijekom utakmice sa »Splitom« ostali bez oba standardna središnja braniča?


– Imamo neka rješenja. Bradarić je već igrao na toj poziciji i on je uz Mitrovića najbliži toj poziciji.


Da li će netko od mladih igrača dobiti priliku u Osijeku?


– Volio bih to. Naša druga ekipa odigrala je u utorak zanimljivu utakmicu u Trećoj HNL i sigurno da su ove utakmice općenito prilika svim onim igračima koji su dobivali manju minutažu.


Razmišljate li u ove dvije utakmice testirati igrače iz »Rijeke II« koji su trenirali s prvom momčadi, ali nisu imali priliku pisati službeni nastup ovoga proljeća?


– Ne bih tako rekao. Oni redovno treniraju s nama i mi ih vidimo na svakom treningu. Bitno je da kada dobiju priliku, a sigurno će nešto dobiti, da je iskoriste bez opterećenja. Ne može jedna dobra ili loša utakmica biti odlučujući čimbenik. Sve su to stvari koje se gledaju preko treninga i utakmica.


Kako gledate na ulazak inozemnog kapitala u »Osijek« u kontekstu onoga što je prošla i još uvijek prolazi »Rijeka«?


– Želim im sve dobro, da to uspije, da to bude jedna dobra priča, ali da ne budu ispred »Rijeke«. Sigurno je dobra svaka investicija u nogomet, klubove i nogometnu infrastrukturu. Puno je klubova koji nemaju novaca i ovo što se događa u Osijeku je dobra stvar ako će potrajati. Nisam detaljno upoznat s tom pričom, ali svaki kvalitetan klub, stadion i travnjak su dobitak za ligu.


Prijelazni rok


Sezona je remijem sa »Splitom« praktički završila, da li ste u klubu već počeli razgovore o prijelaznom roku?


–  Normalno da se razmišlja, planira, razgovara o tome sada kada više nema tog pritiska. Treba prije svega pogledati unazad i vidjeti što smo napravili i biti objektivan u analizi svojega rada, pozitivnih i negativnih stvari. Moramo biti spremni jer sezona će vrlo brzo početi. Ima tu puno igrača koji će otići u reprezentacije. Moramo nešto naučiti iz onoga što je bilo prošlo ljeto, iako smo svjesni da nikada ne može sve biti idealno. Teško je očekivati da ćemo početi pripreme s 27 igrača i da će svi ostati, a posebno sada kada je pred nama veliko natjecanje. Imamo neke kandidate kojima želim da odu na EURO, a mi moramo u miru pripremiti sve to skupa i da bismo bolje startali nego prošle godine. Nešto pratimo i gledamo. Puno posla je pred nama i zato treba što brže to sve pripremiti.


Imate li na »radaru« nekog igrača poput Vardyja?


– Vidjeli smo prošli tjedan lijepe nogometne priče, međutim, ne možeš sve prekopirati. Ne možemo sada svi biti »Leicester City«. Znali smo do sada pronaći, iskopati, vratiti u život ili afirmirati puno igrača. Svaki trener bi volio igrača kao što je Vardy, malo tog uličarskog karaktera, ali i da ta priča završi kao u njegovu slučaju  s milijunima, reprezentacijom i naslovom prvaka.


Znači, ovaj prijelazni rok će se kretati uhodanim putem dovođenja igrača kojima treba oživjeti karijeru?


– Budite uvjereni da ćemo probati u nekim našim okvirima i mogućnostima pronaći igrače koje možemo afirmirati i napraviti ih boljima. Tražimo u onim sredinama koje su nama dostupne. Ostajem kod toga da je primarno da igrač želi i voli igrati za »Rijeku«, a tek onda dolaze na red financijske mogućnosti. Mislim da su posljednji prijelazni rokovi donijeli puno toga pozitivnog. Neka se to samo ponovi. Možemo puno napraviti što smo već dokazali, ali sve to mora biti unutar naših financijskih okvira – poručio je Kek.