Trener Rijeke uoči današnje utakmice

Matjaž Kek: Mobiliziramo se za Dinamo i Hajduk, ne daj Bože podcijeniti Slavena

Orlando Rivetti

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Doći će do promjena u sastavu, jer ono »preko mosta« nije bilo gledljivo. Mobiliziramo se za Dinamo i Hajduk, ne daj Bože podcijeniti Slavena. Svaka je sljedeća pobjeda najvažnija, mora biti u glavama igrača, a ne gledati bankovni račun i – zadovoljiti se – upozorava Matjaž Kek 



U prvoj prvenstvenoj utakmici sezone Rijeka je u srpnju prošle godine svladala Hajduk (4:2), u posljednjem nastupu pred svojom publikom samljela je istog suparnika (3:0). Večeras gostuju »farmaceuti« iz Koprivnice. Rijeka je favorit na papiru, sve osim pobjede domaćina bilo bi iznenađenje, ali lopta se zna osvetiti ako joj se zamjeriš. Prije svega pristupom. Kristalno je to jasno treneru Matjažu Keku. Zato podiže razinu mobilizacije. 


   – U Koprivnici smo jesenas upozoreni da se s vatrom nije igrati. Belupo je tada pokazao da ima kvalitetu, riječ je o momčadi koja zna igrati. Naglasak je na – igrati! Favoriti smo, naravno, ali pustimo priče, filozofiranje i bahatost, na terenu to moramo dokazati. »Zelene daske« su jedino mjerilo vrijednosti. Izaći i zgrabiti suparnika za vrat. 


  Lokomotiva 4:1 u Kupu i Hajduk 3:0, na Kantridi je bilo dobro na startu?




   – Nedvojbeno, golovi su bili plod igre, a sedam smo puta zatresli mrežu. Uvjeti će biti dobri, nema razloga da ne nastavimo žetvu golova i bodova. Pristupom, igrom, željom… Kvalitetom se moramo nametnuti, pokazati zašto smo drugi na ljestvici. Jezikom se ne može orati. 


  Nakon najave da Balaj ima problema s mišićem, zdravstveni bilten, i zbog Vargićeva izbivanja, svakako je zanimljiv?


   – Balaja neće biti neko vrijeme. Vargić je na putu oporavka, glava mu više ne »puca«, nije tako daleko od povratka… Vjerujem da su ozdravili oni koji su briljirali u prijateljskoj utakmici na Krku.     

Problem u glavama


  Nema Balaja, albanskog reprezentativca, igrat će Hristov, napadač bugarske selekcije koji je stigao s rupturom mišića, ali je već dvaput uskakao u momčad?


   – Nije spreman za 90 minuta! Otvara se prostor nekom trećem, ali oni koji su dobili prigodu na Krku nisu me oborili s nogu. U problemima smo s prvom špicom, ali nešto ćemo riješiti. Dosta klubova igra bez klasičnog napadača, s lažnom devetkom… 


  Trener Slavena je iskusni Ante Čačić, svojedobno trener Maribora?


   – Tada sam već bio na Kvarneru. 


  Scoriju ste dobili 3:0 na Kantridi, u Koprivnici je bilo 1:1, a trener je za jednu utakmicu bio sportski direktor Josip Omrčen – Čeko, sada treći čovjek – Čačić?


   – Slaven je s Čačićem napravio iskorak, drugi je pristup, bez obzira na to što je Scoria ostavio dobar temelj. Nakon smjene trenera zna se dogoditi da novi pobere vrhnje tuđega rada. S Čačićem Slaven igra s brzom transformacijom, vidjeli smo u Splitu, protiv Hajduka, na dobrom terenu. Još su se pojačali. Mi, međutim, moramo nametnuti ritam i igru. Kako? Možda novim sustavom. Ali znate što ja mislim o – sustavima. Vidjet ćemo. Šteta za Hristova, vidi se manjak treninga i suživota s ekipom. 


  Krčko razočaranje govori da Ivančić nije u konkurenciji za »devetku«?


   – On je samo jedan od onih koji su me razočarali. A bilo je više napadača na toj utakmici. Pristup i razmišljanje koje neću tolerirati. Može se izgubiti, ali pristup je bio katastrofalan. Drugu sliku su pokazali mladići koji su dobili posljednjih pola sata. Poštenim pristupom pokazali da nije bio problem ni u terenu ni u vremenu… Suparniku i sucu. Samo u glavama. Tako neće daleko. Travnjak je njihovo radno mjesto. 


  Možda nije bilo »spiralne kompostacije«?


   – Nekorektno bi bilo komentirati kolegu Poklepovića! 


  Nema Balaja, Hristov nije spreman, Ivančić se nije izborio za sastav, možda je došao red na mladog Dangubića?


   – Mladi iz mlade reprezentacije imaju potencijal, ali premještanje iz druge u prvu ekipu preko noći ne bi bilo od koristi nikome. Mora pohvatati konce igre. Dangubić je u Španjolskoj imao problem ritma treninga. Analizirao sam Mršića, zanimljiv materijal, ali igra po bokovima, gdje imamo višak igrača. Nama treba čista špica, poput Balaja koji je počeo dobro izgledati, biti vrh naše piramide i zabijati. Treba mi napadač, na bokovima imamo Tomasova i Ajayija, Sharbinija i Jugovića. I Alexa…     

Rad, rad, rad


  Poruka »Krčanima«, onima koji su se utopili… 

  – Samo raditi i raditi. Nikakvi »stričevi«, samo teren. Veseli me dobra atmosfera u svlačionici. Svima je jasno da je dokazivanje u nogometu složen proces. Nitko ne može živjeti od jednog bljeska. To je kao da zapalite slamu, bukne vatra i nestane… 


  Je li Močinić zdrav ili…?


   – Nakon utakmice na Krku, dan poslije, na regeneraciji, rekao je da još »osjeća« taj zglob. Najavili su liječnici da će morati jedno vrijeme živjeti s osjećajem boli. Ne ide to preko noći. Močinić je na Krku, posebice u nastavku, bio jedan od rijetkih koji je pokazao da zaslužuje dres Rijeke! 


  U 16 nastupa, prvenstvu i Europi, Rijeka je na Kantridi doživjela jedan poraz. Od Dinama? 


   – Previše! Sve su to brojke. Zanimljive. Najvažnije je prepoznati da momčad ide naprijed… Vuče kao morski pas. Gubi se i pobjeđuje, puno je bilo promjena u sastavu, to je naša sudbina. Zgražam se nad razmišljanjem da je bitan samo novac, ako ga imaš ne moraš raditi… To je pljuska onome tko želi raditi. Rijeka je lijepa priča, znam, dođite na razgovor nakon dva, tri poraza. 


  Rezultat je najvažniji?


   – Slažem se, ali moramo proizvoditi i prodavati. Svejedno, uvijek ću tražiti – pobjedu. Da razmišljaju o igri i samo o igri. A ne o kopačkama i frizuri, je li kao Neymarova… Gube se. Nogomet se igra na travnjaku, a ne u fitnesu, kafićima… Teren. Predstava za pokazivanje. Za to treba živjeti. Slažem se s krilaticom: »Rijeka je sada način života!«. 


  Kako do prevlasti na terenu protiv Slavena?


   – Pas igrom i velikom agresijom. Doći će do promjena u sastavu, jer ono »preko mosta« nije bilo za gledati. Mobiliziramo se za Dinamo i Hajduk, ne daj Bože podcijeniti Slavena. Svaka je sljedeća pobjeda najvažnija, mora biti u glavama igrača, a ne gledati bankovni račun i – zadovoljiti se. Nedopustivo je gledati sve kroz prizmu novca. 


   Kekove poruke su jasne. Na kraju je naglasio problem »glava na ovim prostorima«. Tko je nema, neće daleko…