Uzvrat 2. prekola Europske ige

Matjaž Kek: Ključ je odgovoriti na agresivnost Ferencvaroša

Ivan Volarić

Očekuje nas prava europska utakmica, iako smo u drugom pretkolu, mislim da taj susret ima već štih utakmice skupine Europske lige. Pravi suparnik, pravi izazov i test da vidimo gdje smo – kaže Kek



BUDIMPEŠTA » Nešto prije podneva zrakoplov Adria Airwaysa dotaknuo je pistu budimpeštanske zračne luke. Desetak minuta kasnije trener »bijelih« Matjaž Kek spremno je, iščekujući prtljagu, stao pred mikrofone riječkih izvjestitelja. Takav je običaj. Isti zrakoplov, ista procedura kada je riječ o komunikaciji s novinarima. Stari dobri običaji ustalili su se i tijekom prošlosezonske europske avanture koja se potpuno neplanirano protegnula na čak šest mjeseci.



Posljednji trening »bijelih« na stadionu »Ferenc Puškaš« nije propustio Damir Mišković. Predsjednik »bijelih« prekinuo je godišnji odmor na Jadranu i doletio svojim zrakoplovom u Budimpeštu kako bi bio uz momčad u ovoj vrlo važnoj utakmici.





Tada je sve počelo slijetanjem u liverpulsku zračnu luku i utakmicom u velškom gradiću Rhylu, ovoga puta Riječane na startu nove europske avanture očekuje daleko zahtjevnija zadaća, neovisno o tome što su minimalnim rezultatom (1:0) dobili prvo poluvrijeme odigrano na Kantridi. Nastavak se igra večeras na stadionu »Ferenc Puškaš«. »Rijeci« protiv »Ferencvaroša« prolaz u treće pretkolo donosi pobjeda, remi i svaki poraz od jednoga gola razlike uz dani gol. Mnogi su od gostiju kluba u zrakoplovu koji je dovezao igrače i vodstvo kluba s Krka u mađarsku prijestolnicu počeli razglabati o idućem suparniku, odlasku na Farske otoke ili na norveški sjever. Srećom to nije čuo Matjaž Kek, stručnjak koji vodi računa o svakom detalju, a posebno psihološkom stanju momčadi koja je prošle sezone iskazala zavidnu stabilnost upravo u ovakvim utakmicama kakva je danas pred »bijelima«.



Brazilac Moises ipak će biti podvrgnut artroskopskom zahvatu oštećena meniskusa. Na Kantridi su se nadali da će ga uspjeti osposobiti barem za utakmicu s »Hajdukom«, no čini se da se od te ideje odustalo.  – Mislili smo sačekati tri, četiri dana s operacijom da vidimo hoće li ipak moći nastupiti protiv »Hajduka«, međutim kako sada stvari stoje, očito je da će morati ozljedu sanirati operativnim putem – rekao je sportski direktor Srećko Juričić.  Moisesa u tom slučaju neće biti na travnjaku najmanje tri, četiri tjedna, a budući da se u tom istom periodu neće na teren vratiti Močinić i Maleš, jasno je da će »bijeli« biti itekako oslabljeni u ovom, možda i ključnom periodu sezone.


  – Imamo prednost s Kantride, ali prije svega moramo prihvatiti činjenicu da nas u uzvratu čeka drugi »Ferencvaroš« – govorio je Kek.


Drugačiji Ferencvaroš


– Dosta su glasni i samouvjereni, dolazi dosta prijetećih poruka iz Budimpešte i treba se psihički pripremiti na sve to skupa. Moramo zaboraviti na probleme koje imamo, te ući hrabro i odgovorno u utakmicu, s puno discipline, ali i s puno samopouzdanja, te sa željom da što prije damo gol i odvedemo utakmicu u onom smjeru u kojem mi želimo. Nikako ne smijemo podleći pritisku koji će sigurno biti i sa strane gledatelja i sa strane igrača, njihove naglašene agresije. Očekuje nas prava europska utakmica, iako smo u drugom pretkolu, mislim da taj susret ima već štih utakmice skupine Europske lige. Pravi suparnik, pravi izazov i test da vidimo gdje smo.


  Kada je Kek govorio o problemima, mislio je na ozljede. U Rijeci je sukladno očekivanjima ostao i brazilski veznjak Moises. Kako će ga bijeli nadomjestiti?


  – Imali smo u utorak na Kantridi jedini pravi trening, ali smo morali raditi i na rekuperaciji nakon toplotnog udara u Zagrebu. Tako da ćemo upotrijebiti neke stvari koje smo uigravali na pripremama. Nije to idealno, ali ne vrijedi kukati, već gledati prema naprijed. Igrači moraju preuzeti odgovornost koju svi nosimo. Želja je da idemo u idući krug i da budemo bolji od »Ferencvaroša«. Što se tiče pojedinačnih ciljeva, svatko mora krenuti od sebe i razmisliti kako se igraju europske utakmice i kako se ponašaju. Ponašanje će biti vrlo bitno. Moramo ostati mirni, ali fokusirani i koncentrirani. Vjerujem da smo bolja ekipa koja će proći dalje.


Agresija ključ


Kekov kolega Thomas Doll morat će nešto drugačije posložiti figure u uzvratu.



U Rijeci su pored ozlijeđenih igrača (Knežević, Marić, Maleš, Močinić, Moises), ostali Dario Čanađija, te Matej Pušić i Mislav Oršić, koji nemaju pravo nastupa u europskim susretima. Čanađiju se nije stiglo prijaviti, za razliku od Pušića i Oršića.  – Nismo ih prijavili jer više nije bilo mjesta na listi, a na B listu mogu samo mladi igrači. Možemo ih prijaviti za iduće pretkolo – kazao je sportski direktor Srećko Juričić.  Mato Miloš više ne trenira s drugom ekipom »Rijeke«, jer je upućen na novu posudbu u Italiju. Nakon »Siene«, okušat će se u »Speziji«.


  – Očekujem da će igrati Gera, a hoće li krenuti s dva ili tri napadača, to ne znam. Pripremit ćemo se na sve varijante, a moramo prije svega biti spremni da prihvatimo i odgovorimo na njihovu agresiju. Tu je ključ svega – rekao je Kek.


  Kada je odgovor na agresiju u pitanju, onda je jasno da će glavnina tereta pasti na leđa središnjih veznih igrača »Rijeke«. Josip Brezovac s obzirom na to kakva se utakmica očekuje, ali i brojne ozljede veznih igrača, ima osigurano mjesto u momčadi.


  – Idemo postići pogodak i u tom slučaj mislim da možemo mirno privesti utakmicu kraju. U prvoj utakmici smo dominirali svih 90 minuta, ali to nas ne smije opustiti. Pred nama je novih 90 minuta, novo dokazivanje i nova borba. Moramo biti koncentrirani svih 90 minuta, moramo biti oprezni i nastaviti tamo gdje smo stali u Rijeci – rekao je »Breza«.


  I Mato Jajalo je svjestan da će se današnja utakmica igrati u potpuno drugačijim okolnostima od one na Kantridi.


  – Mađari će sigurno igrati otvorenije. Moramo biti na oprezu jer 1:0 nije tako dobar rezultat da se možemo opuštati. S druge strane, ipak nam taj rezultat donosi da možemo ući u utakmicu malo mirnije nego oni. Ne moramo juriti i riskirati – rekao je nekadašnji veznjak »Kolna«.