Branič Rijeke

Marko Lešković: Želimo i protiv Hajduka nastaviti niz pobjeda

Ivan Volarić

Sigurno da će obje momčadi nastupiti s puno želje i motiva. Vjerujem da će na kraju pobijediti kvalitetniji suparnik, a to smo u ovom trenutku mi. Znamo da im pobjedom možemo već nakon dva kola pobjeći na pet bodova, ali dugo je prvenstvo i ne treba se time opterećivati



RIJEKA » Marko Lešković odigrao je u Budimpešti još jednu utakmicu u velikom stilu u dresu »Rijeke«. Zajedno s Miralom Samardžićem kontrolirao je zračni i zemaljski prostor ispred vratara Ivana Vargića. Njemačkog topnika Benjamina Lautha kao da nije bilo na utakmici… »Leško« je u »rukavicama« odradio posao, kvalitetno čitanje igre i postavljanje oduvijek su bili njegovi aduti.


Zapravo, 23-godišnji Našičanin samo je nastavio tamo gdje je stao krajem prošloga proljeća, odnosno početkom prošle sezone, kada je trener Matjaž Kek u njemu otkrio braniča predodređenog za velike stvari. Tko zna bi li Lešković dočekao novu sezonu na Kantridi da ga nisu napale ozljede? Teško. Zapeo je za oko mnogim inozemnim klubovima, a ako nastavi ovako, vjerojatno će i izbornik Niko Kovač (i brat Robert, nekada vrsni stoper, također), obratiti pažnju na njega. Budimpeštanski uspjeh samo je učvrsnuo njegovo i samopouzdanje momčadi koja na startu nove sezone niže pobjede. Ovo je bila četvrta zaredom!


  – Ključ svega u Budimpešti bilo je što smo na vrijeme zabili gol iz penala, a nedugo nakon zabili smo i drugi gol – vratio se Lešković na utakmicu protiv »Ferencvaroša«. – Prvo poluvrijeme odigrali smo jako dobro i jako pametno. U nastavku smo se nakon crvenoga kartona morali malo stisnuti, ali nisu se oni u tom periodu naigrali. Više su išli dugim loptama. Došli su do penala i to je bilo sve od njih. Nisu osim prekida imali šansu. Možemo biti zadovoljni prolazom, mislim da smo u dvije utakmice bili bolja i kvalitetnija ekipa. To smo i pokazali u dvije utakmice.





»Rijeka« i »Hajduk« danas će odigrati 120. jadranski derbi, odnosno 120. susret za prvenstvene pobjede računaju li se i utakmice odigrane u ligi bivše države. Tradicija je još uvijek na strani Splićana (53 pobjede, 39 remija, 27 pobjeda Rijeke), iako su se posljednjih godina i u tom dijelu počeli osjetno mijenjati odnosi snaga. »Rijeka« tri godine ne zna za poraz na Poljudu, a »Hajduk« je posljednji put slavio na Kantridi 21. ožujka 2012. godine. Računaju li se uz prvenstvene i utakmice kupova dviju država i hrvatskog superkupa »bijeli« i »bili« do sada su odigrali 133 utakmice, 32 su završile pobjedom »Rijeke«, 46 remijima, a 55 susreta dobili su Splićani.



  »Bijeli« su i u uzvratu odigrali zrelu utakmicu, isplivalo je na površinu teškom mukom stečeno prošlosezonsko europsko iskustvo.


  – Slažem se, ali mislim i da smo puno kvalitetniji od njih i da je sve to došlo do izražaja. Nismo imali većih problema da osiguramo prolaz i svi smo sretni zbog toga.


Krleta izudaralo


Sva sreća i da se pritom nitko nije ozljedio, konačno su »bijeli« završili jednu utakmicu bez »žrtava«.


  – Istina, pored prolaza najbitnije da se nitko nije ozljedio. Iako su Mađari dobro udarali. »Krleta« su dobro izudarali, a na kraju je on dobio crveni karton. Takav je to u nogometu… Moj povratak nakon ozljede? Uvijek poslije ozljede treba ići opreznije. Ovoga puta iza mene je bila kraća ozljeda, pauzirao sam dva tjedna. Drago mi je što se to brzo saniralo i što sam opet s ekipom. Nadam se da ćemo nastaviti s pobjedama.


  Nakon derbija s »Hajdukom« slijedi putovanje na Farske otoke. »Vikingur« je novi europski suparnik. Ždrijeb europske lige kao da se poigrao s vama. »Bijeli« su dobili protivnika nalik »Žilini« u drugom, a protivnika poput »Prestatyna« u trećem pretkolu.


  – Ispada da se zamijenio redosljed u odnosu na prošlu sezonu. O »Vikinguru« ne znamo puno, ali sigurno su dobra ekipa čim su dogurali do trećega pretkola i dobili Norvežane. Mi smo favoriti i dat ćemo sve od sebe da dobijemo tu utakmicu, no za taj susret pripremat ćemo se nakon »Hajduka«. Pred nama je jadranski derbi i jako važna utakmica. Čeka nas teška utakmica na punoj Kantridi, svi znamo što nam taj susret nosi, što našim navijačima znači jadranski derbi. Bit će puno naboja i dat ćemo sve od sebe za pobjedu.


  Splićani nisu baš uvjerljivi u posljednje vrijeme, nakon remija s »Istrom 1961« uslijedio je poraz od Iraca.


Lijepe uspomene


– Zadnje dvije utakmice na Poljudu nisu uspjeli dobiti i sigurno da to nosi dodatni pritisak. Mi smo s druge strane u pobjedničkom nizu i naravno da ga želimo nastaviti.


  »Hajdukovce« mršavi rezultati u posljednje vrijeme stavljaju u tešku poziciju uoči gostovanja na Kantridi. Praktički ne smiju izgubiti ako ne misle već u ranoj fazi prvenstva izgubiti korak za vodećim ekipama. Motiv više Splićanima.


  – Oni su uvijek motivirani protiv nas, kao i mi protiv njih. Sigurno da će obje momčadi nastupiti s puno želje i motiva. Vjerujem da će na kraju pobijediti kvalitetniji suparnik, a to smo u ovom trenutku mi. Znamo da im pobjedom možemo već nakon dva kola pobjeći na pet bodova, ali dugo je prvenstvo i ne treba se time opterećivati, već ići od utakmice do utakmice.


  Posljednji derbi na Kantridi bio je poput prometa »jednosmjernom ulicom«. Splićani su na kraju dobro prošli, iako su izgubili 4:1.


  – Polako se na tu utakmicu zaboravlja, iako lijepe uspomene zauvijek ostaju. Nadam se da će i ovoga puta biti slična pobjeda i da ćemo razveseliti naše navijače – rekao je Lešković.