Utakmica na Rujevici

Markku Kanerva: Finski izbornik otkrio gdje vidi priliku protiv Hrvatske

Marko Cvijanović

Markku Kanerva  / snimio R. BRMALJ

Markku Kanerva / snimio R. BRMALJ

Za takve utakmice se živi, koliko god one bile zahtjevne. Gdje vidim našu priliku? Hrvatska će se očekivano pokušati nametnuti posjedom lopte, ono što mi moramo činiti jest iskoristiti našu čvrstinu i dobivati ničije lopte i duele – kaže Kanerva



 Iako su Finci odavno izgubili izglede za plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiju, nitko u taboru gostujuće momčadi ne smatra večerašnju utakmicu »revijalnom«. Dapače. Sudeći prema raspoloženju kapetana Niklasa Moisandera i izbornika Markkua Kanerve Hrvatsku na Rujevici očekuje silno motivirani protivnik, iza kojega su, uzgred, uzastopne pobjede nad Islandom (1:0) i Kosovom (1:0).


– Svjesni smo da igramo protiv momčadi u kojoj sve vrvi od klasnih igrača, ali nastojat ćemo Hrvatskoj ovu utakmicu učiniti što težom. Znamo koliko ovaj susret znači našem protivniku, ali naša je dužnost pružiti maksimum. Naravno da je Hrvatska favorit, ali tu smo da se nadmećemo. Pokušat ćemo pobijediti, kao i u svakoj drugoj utakmici, ali moramo biti realni i reći da Hrvatska ima jaku momčad i da nas čeka težak zadatak – rekao je Moisander.


Finski izbornik ima najlakši zadatak pripremati utakmicu u kojoj nema što izgubiti, samo puno dobiti kao čovjek koji će sigurno voditi momčad i u kvalifikacijskom ciklusu što će uslijediti.




– Činjenica jest da je Hrvatska pod većim pritiskom uoči ove utakmice, ali nemojte misliti da i mi nismo pod pritiskom – kaže Kanerva, počašćen činjenicom da igra protiv ugledne europske reprezentacije.


– Velika nam je čast igrati protiv tako dobre momčadi, ali i prilika da i mi pokažemo nešto. Za takve utakmice se živi, koliko god one bile zahtjevne. Gdje vidim našu priliku? Hrvatska će se očekivano pokušati nametnuti posjedom lopte, ono što mi moramo činiti jest iskoristiti našu čvrstinu i dobivati ničije lopte i duele. To je naš mentalitet po kojem smo poznati, ako moji igrači budu takvi, bit ću ponosan na njih bez obzira kakav bio konačni rezultat – kaže finski stručnjak koji ne misli da je promjena domaćinstva »dekomodirala« finsku momčad.


– Ne, ne vidim u tome nikakav problem. Kao što bismo letjeli do Osijeka, tako smo letjeli i do Rijeke. Uostalom, za obje je momčadi bolje da igramo na kvalitetnom travnjaku – zaključio je Kanerva.