Ostaje u "Rijeci" bar do ljeta

Marin Leovac: Nikad ne bih postupio prema klubu kao Jajalo

Ivan Volarić

Snimio I. Volarić

Snimio I. Volarić

Mato  nije postupio pravilno, to je bilo nekorektno prema klubu, ali to je njegov život i nije na meni da sudim. Ja nikada ne bih tako postupio. Uostalom, imao sam ove zime dobru ponudu, ali »Rijeci« ta ponuda nije bila prihvatljiva. Ništa, na meni je da dalje radim i da čekam novu ponudu – rekao je Leovac



BENAHAVIS  Marin Leovac došao je na Kantridu prošle godine otprilike u ovo vrijeme. Zapravo, nešto kasnije jer momčad se već vratila iz Španjolske prije nego što je »Leo« stigao kao pričuvni igrač bečke »Austrije« i prometnuo se relativno brzo u nositelja  riječke igre i hrvatskog reprezentativca.


Rođen u Jajcu, ali odrastao u Beču. Mentalitetom ipak više Austrijanac nego Balkanac. Osim,  naravno, kada treba nekome gurnuti loptu kroz noge ili složiti neku zafrkanciju izvan terena. Geni tu ipak čine svoje.


– Uvjeti  koje nam je klub pružio su stvarno super. Uživamo u lijepom, sunčanom vremenu. Pripreme su naporne, upravo onakve kakve i trebaju biti. Što se toga tiče sve je super – podnio je Leovac prijavak nakon sedam dana boravka u Benahavisu. Do povratka u Rijeku ostalo je još šest dana. Iza »bijelih« je onaj najteži dio priprema. Vjerojatno igračima najviše nedostaju utakmice.




– Sigurno da nam nedostaju utakmice. Šteta što se odgodila utakmica protiv »Samsunga«, ali igramo u srijedu protiv »Ludogoreca«. Utakmice su najbolji trening.


Što su pokazale prve dvije pripremne utakmice protiv »Kopra« i »Ingolstadta«?


– Sigurno da se novi igrači trebaju uklopiti u momčad. Mi starosjedioci ćemo im pomoći u tome da se što brže prilagode i naviknu na naš stil igre. Trebat će sigurno proći još neko vrijeme, ali dečki daju sve od sebe i uvjeren sam da će to biti OK do 7. veljače i prve utakmice protiv »Hajduka«.



Debitirali ste za reprezentaciju Hrvatske krajem 2014. godine, nadate li se novom Kovačevu pozivu?– Nije na meni da kroz javnost tražim svoje mjesto u reprezentaciji. Najbolje da nastavim putem kojim sam izborio prvi poziv, dakle da se nametnem svojim igrama. Ako će to biti dovoljno dobro za izbornika super, ako ne idemo dalje.Kako je austrijska nogometna javnost reagirala na vijest o vašem pozivanju u hrvatsku reprezentaciju?– Bili su iznenađeni. U četiri, pet godina koliko sam bio u »Austriji« nisam dobio pravu priliku kao u »Rijeci«. Da sam dobio takvu priliku u Beču bio bih odavno već u reprezentaciji, jer sam između ostaloga imao i njihovo državljanstvo. Ovako je za mene ispalo super, meni je draže igrati za Hrvatsku nego za Austriju. Bili su pomalo u šoku, nije im bilo jasno kako to odjednom jedan igrač može igrati u reprezentaciji Hrvatske koja je jača od Austrije. Meni igranje za Hrvatsku pričinjava veliko zadovoljstvo – rekao je Leovac.


Slučaj Jajalo


Koliko su vas poremetili odlasci bitnih igrača poput Kramarića, Jajala ili Kvržića i ozljeda Moisesa?


– Sve to je dio nogometa i uobičajenog života svakoga kluba. Sasvim je normalno  da igrači dolaze i odlaze. Igrača kao što je Kramarić je teško nadoknaditi. Međutim, igrači koji su došli i koji dolaze sigurno imaju kvalitetu. Treba im samo dati priliku i vrijeme da se priviknu i dokažu. Šteta što se ozljedio Moises jer je jesenas bio vrlo važan igrač. Žao mi je što se muči zbog  koljena, ali siguran sam da će, kada se izliječi, vratiti na teren jači nego što je bio.  Kažete da su odlasci i dolasci igrača normalna pojava u svijetu nogometa, ali odlazak poput Jajalovog nije baš uobičajen?

– I mene je Mato iznenadio s obzirom na način na koji je postupio. Po meni nije postupio pravilno, to je bilo nekorektno prema klubu, ali to je njegov život i nije na meni da sudim. Ja nikada ne bih tako postupio. Uostalom, imao sam ove zime dobru ponudu, ali »Rijeci« ta ponuda nije bila prihvatiljiva (Rijeka je tražila 2,5 milijuna eura, a Dnjipro nudio 1,8 milijun eura,  op.a). Ništa, na meni je da dalje radim i da čekam novu ponudu. Život ide dalje.



Predsjednik »bijelih« Damir Mišković napustio je jučer Andaluziju. Prije nego što se zaputio prema nekoj od svojih brojnih poslovnih destinacija u Africi okupio je igrače i kratko se zadržao s njima i stožerom u druženju. Obratio im se i s nekoliko riječi.– Zahvalio sam cijeloj momčadi na fantastičnoj jeseni te poželio da na proljeće nastave tako, ali da u prvom redu daju sve od sebe. Rezultat će ponekad biti malo bolji, a ponekad malo lošiji, no bitno je da igrači pružaju svoj maksimum na terenu i van njega kao i do sada – prenio je Mišković dio svojega obraćanja igračima i posebno naglasio jednu stvar.– Pohvalio sam posebno Leovca i Tomečaka, pokazali su se kao veliki ljudi u punom smislu tih riječi. Iako su imali ponude, svojim postupcima pokazali su da poštuju klub u kojem igraju. Isto tako zaželio sam igračima da prihvate prinove onako kako su i oni prihvaćeni kada su dolazili u »Rijeku« – rekao je Mišković.Inače, riječke redove jučer su napustili i ozlijeđeni napadač Filip Dangubić (aduktor), te predsjednikova supruga Snježana i dopredsjednik kluba Dean Šćulac, te sponzori i prijatelji kluba Velimir Panjković i Rudi Zambelli. Svi oni su privatnim Miškovićevim zrakoplovom odletjeli prema Rijeci.


Ako su istiniti iznosi koji su se spominjali (milijun eura po sezoni!), trebali ste od transfera u  »Dnjipro« praktički riješiti egzistenciju?


– Istina, ali gledam na to na jedan drugi način. Tu sam godinu dana, došao sam do reprezentacije, uzeli smo Kup i Superkup. Afirmirao sam se igrački, sada me prate brojni klubovi, a ova ponuda nije ni prva ni zadnja. Sretan sam u »Rijeci«, vjerujem da će i na ljeto biti ponuda.


Želite reći da čekate ponudu koja neće samo zadovoljiti vas nego i »Rijeku«, iako je i ponudom »Dnjipra« klub mogao zaraditi nekoliko puta više od onoga što je uložio u vaše dovođenje iz bečke »Austrije«?


– Normalno! Klub je taj koji odlučuje. Doveli su me kao igrača koji nije puno igrao, pružili su mi priliku da se dokažem i normalno je da se u takvim okolnostima i klub nešto pita. Osjećam zbog toga zahvalnost prema »Rijeci«, iako se ugovor, koji sam mogao imati u Ukrajini, ne može usporediti s onim što sada imam u »Rijeci«. Ali, ponavljam, život ide dalje, bit će još ponuda.


Snažni napadači


Može li se usporediti aktualni igrački kadar s onim jesenskim u kvalitativnom smislu?


– To se još ne može usporediti. Pravo mjerilo bit će prvenstvene utakmice. Pripremne i prvenstvene utakmice su dva različita para cipela. Ne bih još to uspoređivao. Vidjet ćemo kada krenu utakmice je li ova momčad bolja, lošija ili drugačija. Gajimo sada definitivno drugačiji stil igre, nemamo više napadača koji se izvlači. Sada smo s Balajom, odnosno Krstanovićem dobili čvrste, snažne napadače.


Znači li to da će bekovi morati češće dolaziti naprijed i slati upotrebljive lopte u kazneni prostor, odnosno da će se manje igrati kroz sredinu?


– Ne bih rekao da ćemo dolaziti češće jer smo ja i Tomečak i jesenas često dolazili naprijed. Definitivno će biti lakše ako imaš u vršku napada igrača koji može skočiti, koji može ući u duel sa suparničkim stoperima.


Navijači se pitaju može li »Rijeka« u proljetni lov na »Dinamo«?


– Uvijek se provlači ta priča oko nas i »Dinama«. Razlika je sedam bodova, imamo dva međusobna susreta i mi ćemo naravno napraviti sve da na proljeće osvojimo što više bodova. Ako budemo na kraju imali više bodova od »Dinama« super, ako ne, nije tragedija. Naš glavni cilj je pokušati obraniti naslov osvajača Kupa Hrvatske. Drugo mjesto i izlazak u Europu je po meni već praktički riješena stvar i tu neće biti problema.


I »Dinamo« je oslabljen odlaskom Brozovića?


– I Čopa, a možda ode i Soudani. Super je ta priča oko rivalstva, ali mislim da mi moramo gledati sebe i ne smijemo se baviti previše njima već svojom igrom, a što će biti na kraju to ćemo vidjeti – rekao je Leovac.