Sjajni golman

Manuel Neuer za Novi list: Volio bih igrati u finalu s Rakitićevom Barcom, a na ljeto ću opet u Dubrovnik

Marko Cvijanović

Susret u Allianz Areni – Naš novinar Marko Cvijanović i Manuel Neuer / Foto M. CVIJANOVIĆ

Susret u Allianz Areni – Naš novinar Marko Cvijanović i Manuel Neuer / Foto M. CVIJANOVIĆ

Hrvatska obala je prekrasna i uvijek kada mi do dopuste obaveze nastojim otići na vaše more. Moj trener Toni Tapalović me upoznao sa čarima Dubrovnika. Još nisam isplanirao godišnji odmor, ali u svakom slučaju želja mi je i ove godine posjetiti Hrvatsku – kaže Neuer



Karikatura kao originalni i unikatni dar i pogotovo preporuka Ivana Rakitića bile su »ulaznice«. Manuel Neuer je u svakom slučaju opravdao očekivanja. Najbolji nogometni vratar na svijetu, odnedavno i kapetan njemačke nogometne reprezentacije, bio je silno gostoljubiv i rado poslije prvenstvene utakmice s »Eintrachtom« pristao na razgovor s hrvatskim novinarom na Allianz Areni, tijekom kojega je odisao spontanošću, jednostavnošću i iskrenošću. Tada još nije znao ishod ždrijeba četvrtfinala Lige prvaka koji je »Bayern« spojio s velikim »Realom«, ali je imao jednu veliku želju:


– Volio bih da u finalu Lige prvaka igraju Ivanova »Barcelona« i moj »Bayern«!


Veliko prijateljstvo s Ivanom Rakitićem rodilo se u zajedničkim danima u Gelsenkirchenu kad su obojica branili boje »Schalkea«. Veze su ostale neraskidive i danas kada su na različitim krajevima Europe.




– Ivan je moj veliki prijatelj, bio i ostao. Obojica smo u »Schalkeu« počinjali svoje ozbiljne nogometne karijere, bili mladi igrači željni dokazivanja. Poslije smo se razišli, ja sam otišao u »Bayern«, on u »Sevillu« pa u »Barcelonu«, ali ostali smo u kontaktu i redovito se čujemo. Drago mi je da je pronašao sreću u »Barceloni« i uklopio se u jednu od najboljih momčadi na svijetu.


Rakitić »na vrućoj liniji« nije ostao dužan kad su komplimenti u pitanju.


– Manuel je moj veliki prijatelj, van terena pogotovo – javio se Ivan iz Barcelone i na trenutak prekinuo ovaj razgovor. Kad sam tek došao u »Schalke«, on i Toni Tapalović prihvatili su me kao da sam dio njihove obitelji i ja ću im na tome cijeli život biti zahvalan. Kao devetnaestogodišnjaku koji je dolazio u novi grad i novu sredinu to mi je u tom trenutku bilo od neprocjenjive važnosti. O Manuelovim vratarskim vrlinama ne treba trošiti riječi, on je već nekoliko godina za redom bez premca najbolji vratar na svijetu, a uvjeren sam da će to biti još godinama. A znate zašto? Zato jer ima jedinstven karakter, njegov je pristup treninzima i utakmicama toliko predan da se to ne može opisati riječima. Ako u nogometu zamišljate pravoga profesionalca, onda je Manuel oličenje te definicije. Baš ništa ne prepušta slučaju, pazi na najsitnije detalje, proučava protivnike, suparničke napadače, prati ih, zna kako izvode slobodne udarce, jedanaesterce, kakav imaju udarac… Toni mu u tome uvelike pomaže, studiozno pristupaju svakom treningu i utakmici. Zato Manuel i jest najbolji na svijetu.


Trešeta


Koliko god cijenio njegove igračke vrline, Ivan Manuela u prvom redu izuzetno hvali kao pravoga prijatelja. I otkriva neke detalje njihova dugogodišnjega druženja o kojima se malo zna…


– Kad bih ga ocjenjivao kao prijatelja od jedan do deset, Manuel zaslužuje ocjenu deset plus! On je jako bitna osobna u mom privatnom životu, zaista smo jako dobri. Uvijek mu želim sve najbolje i navijam za njega. Ima nešto što ljudi ne znaju o Manuelu, on, naime, jako dobro igra trešetu. »Udarali« smo naveliko po trešeti dok smo bili u »Schalkeu«. Do temjere da je iza nas zbog trešete bilo i puno neprospavanih noći, ha, ha, ha… Sigurna trojka uvijek smo bili Toni, Manuel i ja, a kao četvrti bi obično uletio netko iz Tonijeve obitelji.


Manuel se rado prisjetio zajedničkih dana u Gelsenkirchenu, a na pitanje o poveznicama s ostalim hrvatskim nogometašima biranim riječima govorio o nekadašnjim suigračima i sadašnjem treneru Toniju Tapaloviću.


– Moja su iskustva s hrvatskim igračima jako dobra. Kao prvo, moram istaknuti da su svi hrvatski nogometaši s kojima sam imao priliku igrati bili izuzetno tehnički potkovani i da su maksimalno svoju igru podredili kolektivu. Kad je u pitanju ovo drugo, možda su najbolji primjer Mandžukić i Olić, koji se nikad nisu štedjeli na terenu i baš uvijek bili u službi momčadi. S Ivanom Rakitićem sam ostao u najboljim odnosima od svih svojih hrvatskih suigrača, možda i zato što se najduže poznajemo. Toni Tapalović je posebna priča, poznajemo iz dana kad sam imao tek šesnaest, sedamnaest godina, on bio stariji vratar u »Schalkeu«, a ja tek ulazio u prvu momčad. Puno me naučio još tada kad mi nije bio trener, a s vremenom smo postali jako dobri prijatelji.


Kad je potpisivao ugovor s »Bayernom« Manuel je imao i jedan uvjet, da s njim u Säbener straße dođe i Toni Tapalović koji je postao trener vratara u slavnom klubu s Allianz Arene. Ne treba posebno naglašavati da je Neuer kao Tapalovićev učenik već nekoliko godina najbolji vratar na svijetu.



U 25. kolu Bundeslige drugoplasirani RB Leipzig je poražen kod Werdera s 0:3, dok je Hoffenheim s 1:0 pobijedio Bayer. Gol Wagnera u 62. minuti bio je dovoljan za pobjedu Hoffenheima protiv momčadi iz Leverkusena, a Andrej Kramarić je odigrao cijelu utakmicu za domaćine, dok je Tin Jedvaj ostao na klupi gostiju. Eintracht Frankfurt Nike Kovača remizirao je s HSV-om.


RB Leipzig je doživio težak poraz kod Werdera, koji se bori za ostanak. Leipzigova bodovna zaliha se topi pa sada imaju samo tri boda više od Borussije (D).


Rezultati: Werder – RB Leipzig 3:0, Wolfsburg – Darmstadt 98 1:0, Köln – Hertha 4:2, Augsburg – Freiburg 1:1, Hoffenheim – Bayer 1:0, Eintracht Frankfurt – HSV 0:0. Poredak: Bayern 59, RB Leipzig 49, Borussia Dortmund 46, Hoffenheim 45, Hertha 40, Köln 37, Eintracht Frankfurt 36, Freiburg 35…



– Toni je sjajan trener i osoba, uživam raditi s njim i još uvijek učiti. Naša suradnja je odlična, Toni me tjera da budem još bolji, izvlači iz mene maksimum na svakom treningu. On ima velike zasluge za razvoj moje karijere.


Brela, Stradun…


Toniju Tapaloviću pripadaju i najveće zasluge što je Manuel silno zavolio hrvatsku obalu. U Hrvatskoj je često znao odsjedati na obroncima Biokova kod prijatelja i njemačkog poduzetnika, Alexa Birkenstocka, koji je vikendicu sagradio u duhu autohtone dalmatinske arhitekture, kupati se u Brelima, šetati dubrovačkim Stradunom…


– Hrvatska obala je prekrasna i uvijek kada mi do dopuste obaveze nastojim otići na vaše more. Toni me upoznao sa čarima Dubrovnika. Planiram li i ove godine do Dubrovnika? Još nisam isplanirao godišnji odmor, ali u svakom slučaju želja mi je i ove godine posjetiti Hrvatsku.


Manuel slovi i kao jedan od vratara koji najbolje barata nogama, ta je njegova vrlina posebno došla do izražaja u razdoblju kad je trener slavne bavarske momčadi bio Pep Guardiola. Carlo Ancelotti malo je promijenio Manuelove vratarske navike.


– Da, sada sam samo »obični« vratar, puno više koristim ruke nego noge, ha, ha, ha… Šalim se malo, kod Ancelottija više ne moram izlaziti s vrata kao kod Guardiole. Naša obrana stoji malo dublje pa više ne moram toliko istrčavati van šesnaesterca. Međutim, u svakom slučaju nisam zaboravio igrati nogama.


Ove sezone je na svojoj uobičajenoj razini što će reći da je ostao nesavladan na pola utakmica na kojima je bio među vratnicama »Bayerna«. Dakle, na 18 od ukupno 36. Uključujuću i posljednju prvenstvenu protiv »Eintrachta« tijekom koje nije imao previše posla. Zapravo… Najbliži da zatrese njegovu mrežu bio je baš bivši hrvatski reprezentativac Ante Rebić. Manuel je već bio savladan, ali zatresla se greda…


Manuel Neuer / Reuters


Manuel Neuer / Reuters



– To što na velikom broju utakmica nisam bio savladan ove sezone itekako velike zasluge imaju moji suigrači u zadnjoj liniji, ali i komletna momčad koja odgovorno igra u fazi obrane. Sretan sam što se Boateng konačno oporavio od ozljede i zaigrao protiv »Eintrachta«, vratio se u pravom trenutku kad nas očekuju najveća iskušenja u završnici sezone. S njim će naša obrana još više dobiti na čvrstini. Istina, bili smo sretni protiv »Eintrachta« u nekoliko situacija, pogotovo u prvom poluvremenu, ali zasluženo smo pobijedili.


U novoj sezoni vjerojatno će postati novi kapetan »Bayerna« s obzirom da je nedavno aktualni vođa bavarske momčadi, Philipp Lahm, objavio da istekom tekuće sezone zaključuje aktivnu igračku karijeru. Vjerojatno da bi u skoroj budućnosti postao novi sportski direktor bavarskoga kluba.


– Volio bih da sam mogao još uživati igrajući s Philippom, ali poštujem njegovu odluku. Bio je pravi kapetan, izuzetan igrač i osoba. Nedostajat će nam na terenu, ali siguran sam da će ostati uz nas i dalje.


Zahvalio se na daru i nagovijestio mogućnost susreta na plažama od Brela prema Dubrovniku. Ako ga susretnete ovoga ljeta, uza se za svaki slučaj imajte špil »triestinki«. Vjerojatno neće moći odoljeti… Buso, Manuel!