Supermario

Mandžukić: Guardiola nas može učiniti još boljima

Ivana Vaupotić

Guardiolu čeka jako dobra momčad, koja je svoju kvalitetu potvrdila osvajanjem svih trofeja u ovoj sezoni. Siguran sam da nam on može donijeti nešto novo i učiniti nas još boljima



ZAGREB Nije tajna da je kroz proteklih godinu dana Mario Mandžukić napravio nevjerojatno veliki pomak u karijeri. Odlične partije i golovi na Euru u Poljskoj i Ukrajini gurnuli su ga u centar pažnje, a transfer u »Bayern« sa sobom je povukao potpunu igračku eksploziju, koja je kulminirala sa tri osvojena trofeja.


– Iza mene je jedna od najuspješnijih sezona u karijeri. Naravno, presretan sam zbog svega što mi se dogodilo u prvoj sezoni igranja za »Bayern«. Puno toga je iza mene, ali ne osjećam umor. Kada je reprezentacija u pitanju, uvijek imam dovoljno snage da pružim svoj maksimum – tumači Mandžukić.


Šlag na torti


Najjači njemački klub zasluženo je osvojio prvenstvo, nacionalni kup i Ligu prvaka, nadmašivši očekivanja najvećih optimista.




– Pomalo postajem svjestan veličine rezultata koje smo postigao s »Bayernom«. Ušli smo u povijet, nikada prije nas niti jedan njemački klub nije osvojio sve što je mogao, a to je fantastičan osjećaj – dodaje strijelac prvog gola za »Bayern« u nedavnom finalu Lige prvaka s »Borussijom« iz Dortmunda na Wembleyu.


Šlag na torti predstavljala je proslava s navijačima ispred Gradske vjećnice u Münchenu.


– Prije finala Lige prvaka svi suigrači su mi pričali da radi o nečemu posebnom, što se pamti za cijeli život. Sada sam to doživio i vidim da su bili u pravu. Stvarno je prekrasan osjećaj kada ti devedeset tisuća ljudi kliče i veseli se tvom uspjehu – objašnjava Mandžukić.


Već odavno se zna da će »Bayern« u novoj sezoni voditi španjolski stručnjak Josep Guardiola, koji je s »Barcelonom« pokorio i facinirao Europu.


– Guardiolu čeka jako dobra momčad, koja je svoju kvalitetu potvrdila osvajanjem svih trofeja u ovoj sezoni. Siguran sam da nam on može donijeti nešto novo i učiniti nas još boljima. Duboko sam uvjeren da s njim možemo ponoviti sve što smo postigli do sada – kaže prvi centarfor hrvatske reprezentacije.


Povratak kući


Konkurenciju bi mu, pak, mogao predstavljati nogometaš dortmundske »Borussije« koji ima isti status u poljskoj vrsti. Naime, u svjetskim medijima se već neko vrijeme intenzivno nagađa da je »Bayern« na korak do realizacije transfera Roberta Lewandowskog.


– Ne zamaram se pričama o dolasku napadačkih pojačanja. Jednostavno, svjestan sam svojih mogućnosti i jako dobro znam koliko mogu pružiti na terenu. Osim toga, jasno mi je da klub poput »Bayerna« stalno traži vrhunske igrače – rezonira Mandžukić.


U svakom slučaju, »Bayern« je sada u drugom planu. Poput svih hrvatskih reprezentativaca, Mandžukić je maksimalno koncentriran na pripreme za utakmicu sa Škotskom.


– Uvijek se lijepo vratiti kući. Svake pripreme reprezentacije u meni bude poseban osjećaj i veliko zadovoljstvo. Zbog toga se uvijek toliko veselim dolasku. Mislim da smo na ovoj utakmici samo mi bitni. Na nama je velika odgovornost da osvojimo tri boda, i zato ćemo sigurno dati sve od sebe da ostvarimo zacrtani cilj i još jednom razveselimo naše navijače – tvrdi udarna igla hrvatske reprezentacije.


Gol kao nagrada


Kako to obično biva kada su napadači u pitanju, od njega se očekuje neumoljiva egzekucija škotskih ambicija.


– Ne zamaram se razmišljanjem o tome hoću li im zabiti gol. Meni to stvarno nije toliko važno. U sve utakmice ulazim jednako, svaki put želim pružiti svoj maksimum za uspjeh reprezentacije. Uvijek imam takav pristup i ne opterećujem se golovima. Uspijem li zabiti, to smatram nagradom za sve što pružim na terenu – objašnjava Mandžukić.


Naravno, i on smatra da izostanci Luke Modrića, Vedrana Ćorluke i Dejana Lovrena zbog žutih kartona predstavljaju hendikep.


– Jasno je da će nam njih trojica nedostajati protiv Škotske. Srećom, na raspolaganju imamo širok kadar kvalitetnih igrača koji ih u svakom trenutku mogu nadomjestiti. Siguran sam da će se oni kojima izbornik ukaže povjerenje u petak pokazati u pravom svjetlu – kaže centarfor koji je prije dva tjedna proslavio 27. rođendan.


Poput izbornika Igora Štimca, ni on ne vjeruje u žalopojke Škota koje odaju dojam da u Zagrebu samo treba obaviti egzekuciju.


– Niti jedna momčad na svijetu ne dolazi izgubiti utakmicu. Znamo da Škoti imaju problema s ozljedama, ali sigurno je i to da će nam pokazati zube. Bez obzira na to što pričaju, u Zagreb sigurno ne stižu na ekskurziju – zaključuje Mandžukić.