Polufinale Lige prvaka

Man. City u grotlu novog Tottenhamovog stadiona, Porto na Anfieldu

Marko Cvijanović

Manchester City je prvi europski gost na novom stadionu Tottenhama/Foto REUTERS

Manchester City je prvi europski gost na novom stadionu Tottenhama/Foto REUTERS

»Otočani« slave velike dane na europskoj sceni, Englezi su posljednji put četiri kluba u četvrtfinalu elitnog natjecanja imali prije deset godina (Arsenal, Manchester United, Liverpool, Chelsea), kada su »vragovi« dogurali do rimskog finala u kojem su izgubili od Barcelone (0:2).



RIJEKA Večeras počinje rasplet. Na rasporedu su prve četvrtfinalne utakmice nogometne Lige prvaka, utorak donosi velike okršaje na »otoku«: Tottenham na svom novom stadionu dočekuje Manchester City, a Liverpool na Anfieldu ugošćuje Porto. »Otočani« slave velike dane na europskoj sceni, Englezi su posljednji put četiri kluba u četvrtfinalu elitnog natjecanja imali prije deset godina (Arsenal, Manchester United, Liverpool, Chelsea), kada su »vragovi« dogurali do rimskog finala u kojem su izgubili od Barcelone (0:2).


Pep Guardiola silno želi europski iskorak s Manchester Cityjem koji slovi favoritom protiv Spursa, bez obzira na to što tradicija međusobnih susreta ukazuje na izjednačen dvoboj (61 pobjeda Cityja, 60 Tottenhama). »Građani« su u posljednje vrijeme dominantniji, City je upisao pobjede u zadnja četiri međusobna ogleda uz gol razliku 11:1, Tottenham je slavio samo jednom u zadnjih šest utakmica. Za Spurse je premijera na novom, milijardu eura vrijednom stadionu, bila uspješna. »Krstili« su ga prvenstvenom pobjedom nad Crystal Palaceom (2:0). Sada im predstoji europska premijera i puno teža zadaća.


– City je favorit, ali moramo iskoristiti činjenicu da igramo prvu europsku utakmicu na novom stadionu. Svi igrači su uzbuđeni zbog utakmice i jedva čekamo početak susreta – rekao je najbolji strijelac i igrač Tottenhama Harry Kane.


(Ne)moguća misija




Naravno da se suparnici ne opterećuju »kulisama«, usredotočeni su isključivo na svoju igru.


– Nije bitno gdje igramo, već kako igramo. Svi pričaju o novom stadionu, ali on neće pomoći Tottenhamu – rekao je veznjak Cityja Kevin De Bruyne.



Manchester United – BarcelonaAjax – Juventus


Guardiolina momčad već je ove sezone osvojila jedan trofej (Liga kup), plasirala se u finale FA kupa, na prvenstvenoj ljestvici zaostaje dva boda za vodećim Liverpoolom (uz utakmicu manje) s još uvijek realnim ishodima za osvajanje naslova i odlično gura u Europi. »Građani«, dakle, sanjaju poker trofeja u jednoj sezoni, što nije uspjelo niti jednom engleskom klubu.


– Već je sama činjenica što su toliko blizu nevjerojatna, ali neće biti lako – smatra bivši engleski reprezentativac, a sada komentator BBC-a Alan Shearer. Nešto optimističniji je bivši irski reprezentativac i branič Cityja Richard Dunne:


– Bit će to iznimno težak zadatak, ali vjerujem u kvalitetu momčadi. Nemoguće bi moglo postati moguće.


Tottenham je do sada dva puta igrao u četvrtfinalu elitnog natjecanja i pritom polučio polovičan uspeh. Prije 57 godina je izborio polufinale Kupa prvaka pobjedom protiv praške Dukle, a potom ispao od kasnijeg osvajača Benfice. Tottenham je do četvrtfinala dogurao i 2011. kada je ispao od madridskog Reala. I City je dvaput dogurao do četvrtfinala, lani je ispao od Liverpoola, a 2016. je izbacio PSG, a onda ispao u polufinalu od Reala.


Oprez Redsa


Tako je jasno da navijači Liverpoola u prvom redu sanjaju naslov engleskog prvaka, ali u smiraju sezone u igri su i za naslov europskog prvaka što im je lani izmaknuo u finalu protiv Reala. Kad je u pitanju večerašnja utakmica, isti suparnici našli su se u osmini finala prošle sezone, a ukupni omjer bio je 5:0 u korist Kloppove momčadi. Doduše, trener Redsa je vrlo oprezan.


– Porto nije bio na mojoj listi želja – priznao je Klopp. Slično razmišlja i legendarni portugalski stručnjak Jose Mourinho, koji smatra da će Porto itekako zagorčati život Liverpoolu.


– Zaboravite na rezultat iz prošle sezone. Ovaj put je sve otvoreno. Liverpool ima fantastičnu individualnu kvalitetu, ali Porto će znati odgovoriti izazovima – kaže Mourinho koji je prvi od svojih dvaju naslova europskog prvaka osvojio na klupi Porta 2004. godine.


Igračima Porta ne pada na pamet priznati da je Liverpool favorit. Dapače:


– Do sada sam u karijeri osvojio tri naslova prvaka Europe. Ove sezone želim četvrti naslov. Poštujemo Liverpool, ali uspješno ćemo obaviti svoj posao – kaže branič Porta Pepe.


Liverpool je čak 14 puta igrao u četvrtfinalu Lige ili Kupa prvaka i deset puta bio uspješan, Porto je sedam puta stigao do ove faze natjecanja i dvaput prošao dalje.


TOTTENHAM – MANCHESTER CITY 21 SATI


Stadion Tottenham Hotspur. Sudac Bjorn Kuipers (Nizozemska).


TOTTENHAM: Lloris, Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Davies, Sissoko, Alli, Eriksen, Son, Rose, Kane. 


MAN. CITY: Ederson, Walker, Laporet, Otamendi, Mendy, Gundogan, Fernandinho, De Bruyne, Bernardo Silva, Sterglin, Aguero.


LIVERPOOL – PORTO 21 SATI


Stadion Anfield. Sudac Antonio Mateu Lahoz (Španjolska).


LIVERPOOL: Alisson, Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, Milner, Wijnaldum, Henderson, Fabinho, Salah, Firmino, Mane.


PORTO: Casillas, Pereira, Felipe, Militao, Aley Telles, Otavio, Oliver Torres, Pereira, Brahimi, Marega, Soares.