Jedanaest uzastopnih naslova

Mamić: Vjerujem da će Dinamo i u idućim sezonama nizati trofeje

Ivana Vaupotić

Snimio Denis Lovrović

Snimio Denis Lovrović

Trebalo bi dobro pogledati u povijest europskog nogometa i pronaći klub koji toliko dugo dominira u svom prvenstvu – kaže trener »modrih«



Sjajna večer golmana »Splita« Tomislava Duke na Rujevici donijela je »Dinamu« jedanaesti uzastopni naslov prvaka dva kola prije završetka MAXtv Prve lige za ovu sezonu. Modri su u subotu odradili svoj dio posla na utakmici s »Istrom 1961« (1:0), ali nitko od njih nije očekivao da će u zadnjim satima Međunarodnog praznika rada dobiti povod za slavlje. No, 23-godišnji Duka je uspješno krotio sve udarce igrača »Rijeke« i zaključio bitku za naslov prvaka.


– Naravno, svi smo izuzetno sretni zbog jedanaestog uzastopnog naslova prvaka. Već sam puno puta rekao da je ovo bila jako teška sezona zbog puno stvari. Svi smo se jako puno potrošili, ali uložili smo i silan trud, a ovo je nagrada – kaže trener »Dinama« Zoran Mamić.


Suvišno je podsjećati što definiraju spomenuti problemi. Na početku sezone Zoran Mamić je proveo deset dana u pritvoru zbog optužbi da je nezakonito izvlačio novac iz »Dinama« sa svojim starijim bratom i prvim klupskim operativcem, Zdravkom Mamićem, koji je, pak, krajem prošle godine proveo još mjesec dana u Remetincu.




Nije tajna ni da njih dvojica cijelo vrijeme tvrde da se radi o politički motiviranom progonu, čiji je cilj oslabljivanje kluba iz Maksimirske 128. Zbog optužbi koje mu se stavljaju na teret, Zdravko Mamić povukao se s pozicije izvršnog dopredsjednika »Dinama« na savjetničku funkciju, ali sportske ambicije ostale su iste.


– Iza nas je jedan stvarno impresivan niz. Sada bi trebalo dobro pogledati u povijest europskog nogometa i pronaći klub koji toliko dugo dominira u svom prvenstvu. Jako cijenim »Rijeku« koja je u stalnom usponu, a »Hajduk« je uvijek »Hajduk«. Naša liga je iz godine u godinu godine sve bolja i bolja, ali vjerujem će Dinamo i u idućim sezonama nizati trofeje – dodaje maksimirski šef struke.


Kada su u pitanju uzastopno osvojeni naslovi prvaka u nacionalnim ligaškim natjecanjima pod okriljem UEFA-e, »Dinamo« se u nedjelju probio na četvrto mjesto. Europski rekorder je »Skonto« iz Rige, koji je od 1991. do 2004. godine četrnaest puta zaredom bio prvak Latvije, a drugo mjesto sa trinaest naslova dijele norveški »Rosenborg« (1992. – 2004.) i »Lincoln Red Imps« s Gibraltara, koji, baš poput »Dinama«, još uvijek može rastegnuti svoj šampionski niz.


Gledajući iz današnje perspektive, modra budućnost nudi puno pitanja zbog optužbi protiv braće Mamić. Naime, USKOK je podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Osijeku, a to znači da bi proces mogao utjecati na njihov angažman u klubu. Povrh toga, tu je i ljetni prijelazni rok koji bi mogao dovesti do osipanja kvalitete unutar svlačionice.