Puno hvale za Riječane

Mamić: Da je Kramarić u Dinamu, bio bi još bolji jer bi igrao s boljim igračima

Ivana Vaupotić



ZAGREB  Treće pretkolo Lige prvaka pred »Dinamo« stavlja novi izazov, u obliku večerašnjeg sraza s »Aalborgom« u Danskoj. Modri su jučer ujutro otputovali na zahtjevno gostovanje puni optimizma, ali i opreza. Naime, »Aalborg« je puno čvršća momčad od »Žalgirisa«, »Slaven Belupa« i »Lokomotive«, odnosno klubova s kojima je »Dinamo« igrao u dosadašnjem dijelu sezone.


   – Oni su na okupu već nekoliko godina i dobro su uigrani. Zato možemo reći da je to njihova prednost. Imamo i mi svojih prednosti u odnosu na »Aalborg«, ali o tome ne želim govoriti za novine – poručio je trener »Dinama« Zoran Mamić uoči odlaska u Dansku.


   Između večerašnjih suparnika postoji još jedna bitna razlika. U redovima »Aalborga« igraju samo tri stranca, a to su Litavac Lukas Spalvis, Šveđanin Rasmus Jönsson i Gilli Sorensen s Farskih otoka. A to će reći da se igrači mogu bez (pre)velikih problema dogovarati na službenom jeziku zemlje iz koje je klub. U »Dinamu« je ta varijanta teško izvediva. 


Dionice danskog prvaka Aalborga doživjele su nevjerojatan skok od čak 280 posto uoči prve utakmice 3. pretkola Lige prvaka protiv zagrebačkoga Dinama, javlja Reuters.Dionice prvaka Danske porasle su odmah po otvaranju burze u srijedu ujutro, a nakon sat i pol obim trgovanja je prelazio milijun danskih kruna, da bi se poslije utrostručio.»Dionice Aalborga trenutno luduju, ali bez nekog pravog razloga. Zaradit će novac ako prođu Dinamo, no to je samo spekulacija i čista sreća«, prenosi Reuters izjavu jednog brokera iz Kopenhagena.Ako Aalborg prođe Dinamo dobit će 2.1 milijuna eura za ulazak u 4. pretkolo, dok bi prolazak zadnjeg pretkola i ulazak u skupine Lige prvaka tom klubu donijelo najmanje 8.1 milijuna eura. Iako su osvojili prvenstvo i Kup, Aalborg je lani uprihodio samo 9.8 milijuna eura..





Naravno, komunikacija nije presudna stvar. Modri imaju kvalitetniji igrački kadar, barem na papiru, i zbog toga ih Danci doživljavaju kao favorite u ovom dvoboju. Suvišno je isticati da su i u Maksimirskoj 128 svjesni te očigledne prednosti.


   – U Dansku putujemo po pozitivan rezultat za uzvrat u Zagrebu. Želimo pobijediti, ali najvažnije je da im zabijemo gol. To nam je osnovni cilj – istaknuo je Domagoj Antolić.


   Analiza suparnika je pokazala da je »Aalborg« izuzetno radna i agresivna momčad, odnosno tipični predstavnik skandinavske škole nogometa.


   – Gledali smo snimke njihovih utakmica i uvjerili se u to. Na terenu im moramo uzvratiti istom mjerom, s puno požrtvovnosti i agresivnosti u igri. Ne smijemo si dozvoliti crne rupe koje smo pokazivali u prvim utakmicama sezone. Duboko sam uvjeren da naša momčad ima potencijal za domete kojima težimo. Samo nam je potrebno malo vremena da se uigramo – zaključio je Antolić.


   Odlasci na europske utakmice u pravilu su idealna prilika da izvršni predsjednik »Dinama« Zdravko Mamić odradi svoj »Urbi et orbi«. Ovoga puta osvrnuo se na Jadranski derbi i izvedbu Andreja Kramarića, koji u Maksimirskoj 128 nije dočekao pravu priliku za prezentiranje svog potencijala.


   – Bila je to odlična utakmica, prepuna prekrasnih poteza. Jako mi je drago što je »Rijeka« iskoračila, jer to je dobro za hrvatski nogomet. S druge strane mi je žao što se »Hajduk« nalazi u teškoj situaciji. Svima nam je u interesu da se što prije vrate na stare staze. Što se tiče Kramarića, mogu reći da mi je žao što u »Dinamu« nije imao dovoljno strpljenja. Da je ostao kod nas, sasvim sigurno bi dočekao sve što mu se sada događa. Vjerujem da bi ovdje bio još učinkovitiji, jer bi igrao s boljim igračima – rekao je Zdravko Mamić