Liga prvaka

MOURINHO vs. RONALDO: Lideri i nepodnošljivi karakteri

Marko Cvijanović

Cristiano Ronaldo/Foto REUTERS

Cristiano Ronaldo/Foto REUTERS

Zajednički agent i jedan od najvećih nogometnih menadžera, Jorge Mendes, puno je puta nastojao pomiriti ego dvojice karizmatičnih likova, izgladiti njihove nesuglasice, okupiti ih za zajedničkim stolom… Nije išlo



RIJEKA Nikad se nisu voljeli. To je valjda svima jasno. Oduvijek. Tijekom zajedničkih dana u »Realu« za trogodišnjega razdoblja postojalo je obostrano uvažavanje i ništa više od toga. Ima očito nešto u njihovim »uvrnutim« osobnostima. Nešto odbojno. Jose Mourinho i Cristiano Ronaldo. Lideri i nepodnošljivi karakteri. Večeras će se uoči velikog obračuna »Manchester Uniteda« i »Juventusa« u »Teatru snova« kurtoazno pozdraviti na portugalskom i jedan drugome poželjeti puno sreće.


Stvar je pristojnosti i kućnog odgoja, u siromašnoj Madeiri i bogatom Settubalu. Sasvim svejedno. Poslije toga će sasvim sigurno jedan drugome htjeti zagorčati nogometni život. Ništa čudno. Zajednički agent i jedan od najvećih nogometnih menadžera, Jorge Mendes, puno je puta nastojao pomiriti ego dvojice karizmatičnih likova, izgladiti njihove nesuglasice, okupiti ih za zajedničkim stolom… Nije išlo.



Netrpeljivost




Obojica večerašnji susret na »Old Traffordu« u okviru trećega kola skupine H Lige prvaka dočekuju u ne baš bajnim životnim razdobljima. Mourinho proživljava najteže trenutka za kormilom »crvenih vragova«, bez obzira na pobjedu protiv »Newcastlea« i posljednji remi protiv »Chelseaja«. Engleski mediji svakodnevno mu pronalaze mane i na konferencijama ga dovode do ludila zločestim pitanjima i opaskama. Cristiano Ronaldo taman je zaboravio na učestale prijetnje poreznih organa vlasti u Španjolskoj kad se našao u vrtlogu optužbi za silovanje učiteljice iz Las Vegasa, Kathryn Mayorga.


Povijest međusobne netrpeljivosti Josea Mourinha i Cristiana Ronalda seže u 2011. godinu kad je CR7 počeo kritizirati svoga sunarodnjaka na klupi »kraljevske momčadi« zbog nekih taktičkih »okova« u kojima se nikako nije vidio. Vrhunac su bila dva »El Clasica« protiv »Barcelone« u polufinalu Lige prvaka. Poslije prve utakmice Cristiano Ronaldo je otvoreno kritizirao Mourinha zbog (pre)defenzivne igre »Reala« i već na sljedećoj prvenstvenoj utakmici protiv »Zaragoze« završio na klupi.


Taština


Uoči uzvrata na Camp Nou Mourinho je »oprao« Cristiana u svlačionici: »Igraš samo za sebe i ne poštuješ suigrače…« i podbo ga pitanjem: »Misliš da si važniji od Di Marije?«. U svakom slučaju, poslije prekida međusobne suradnje Cristiano Ronaldo ostao je na vrhu vječne liste Mourinhovih žestokih kritičara, a Mou je koristio svaku priliku da bi umanjio Cristianovu planetarnu slavu. Kao kad je izjavio: »Trenirao sam pravog Ronalda, ne ovog portugalskog«.


Puno je, dakle, simbolike u večerašnjem susretu Josea Mourinha i Cristiana Ronalda, koji se vraća svome drugome »domu« gdje je pod vodstvom legendarnoga Sira Alexa Fergusona i svoga »drugoga oca« prvi put goropadno iskoračio na veliku pozornicu. »Special One« dočekuje utakmicu u razdoblju kad je u očima engleske nogometne javnosti opet sve češće »Nothing special«. Što zbog činjenice da s »vragovima« ove sezone obitava na neprimjerenim pozicijama premierligaške ljestvice, što zbog oštrog jezika i osornog vokabulara u konverzaciji s novinarima koji su ga uzeli na zub. Mou se, međutim, ne predaje. Čak ni onda kada mu u goste dolazi njegov slavni sunarodnjak. Poraz od Cristiana bio bi, međutim, posebno gorak. Zbog silne taštine i međusobne povijesti. A engleski mediji… Oni jedva čekaju da zaiskri među dvojicom karizmatičnih Portugalaca.


DANAS (21) 


SKUPINA E


AEK – Bayern (18.55)


Ajax – Benfica


SKUPINA F


Hoffenheim – Lyon


Šahtar – Man. City


SKUPINA G


Real Madrid – Viktoria


Roma – CSKA (M)


SKUPINA H


Young Boys – Valencia (18.55)


Man. Utd. – Juventus