Oprez je majka mudrosti

MOČINIĆ UPOZORAVA ‘Riječani jesu favoriti, ali Austrija je nepredvidljiva momčad’

Marko Cvijanović

Još se oporavlja poslije operacije hrskavice - Ivan Močinić / Foto Silvano JEŽINA

Još se oporavlja poslije operacije hrskavice - Ivan Močinić / Foto Silvano JEŽINA

Austria je nepredvidljiva momčad, na svakoj utakmici može iznenaditi. Ima dobra, brza krila, igrače koji mogu riješiti utakmicu. Često iznenade kada ih svi otpišu – kaže Močinić



RIJEKA – Ivan Močinić uživao je jučer u slobodnom poslijepodnevu gledajući u svom bečkom domu finale teniskog ATP turnira u Baselu.


Bivši prvotimac i kapetan »Rijeke« kao internacionalac u bečkom »Rapidu« još uvijek prolazi dugotrajan put oporavka od operacije hrskavice koljena.


Po onoj staroj narodnoj: strpljen – spašen! Dok čeka povratak na travnjak, Ivan je itekako pozvan ocijeniti izglede svoje bivše momčadi u skorašnjem, drugom uzastupnom dvoboju s bečkom »Austrijom« u Europskoj ligi.




– Ako se u slučaju »Rijeke« može govoriti o svojevrsnoj krizi s obzirom na tri uzastopna prvenstvena poraza, utjeha može biti činjenica da i »Austria« u posljednje vrijeme postiže rezultate ispod svojih mogućnosti – kaže Ivan Močinić, rečenice kojega dobivaju potpuni smisao uzmu li se ishodi posljednjih utakmica »Austrije«. Dakle, u zadnjih pet susreta Bečani su upisali četiri poraza i jedan remi.


A taj subotnji remi na gostovanju kod LASK-a ravan je porazu uzme li se u obzir da su vodili 2:0 i na kraju ispustili veliku prednost. Prije toga su doživjeli tri domaća (Rapid 1:2, 0:1, Rijeka 1:3) i jedan gostujući poraz (Sturm 0:3). »Austria« je posljednju pobjedu upisala 1. listopada protiv »Altacha« u okviru desetoga bundesligaškoga kola.


Fink siguran


– Protiv nas su u kupu igrali dobro, pogodili dvije stative, ali učestalo im se događaju velike greške u obrani i nerijetko ih koštaju poraza. Protiv »Rijeke« su imali posjed, ali u svakom trenutku utakmice bio sam siguran da će Riječani pobijediti. »Austria« je upala u veliku krizu i utakmica u četvrtak za njih je jako bitna.


Kaže Močinić da status prvog trenera Thorstena Finka nije upitan s obzirom na »minuli rad«, ali poraz na Rujevici bi dodatno uzdrmao ionako narušeno ozačje u redovima »Austrije«.


– Thorstena Finka u klubu i oko kluba jako cijene i poštuju, što je i logično s obzirom da je u zadnje dvije sezone postizao jako dobre rezultate. U čemu je problem? Mislim da je osnovni problem »Austrije« činjenica da je u odnosu na prošlu sezonu otišlo dosta važnih igrača, a da ih ovi koji su došli nisu uspjeli dostojno zamijeniti. Uza sve to, još su im se dogodile i neke ozljede važnih igrača. »Austria« je prošlu sezonu iznijela s dvanaestoricom, trinaestoricom igrača, a od tih istih igrača nema više šestorice ili sedmorice, što se moralo odraziti na igri.


Brza krila


Uzimajući u obzir bečki dvoboj »Rijeke« i »Austrije«, ispada da su »bijeli« veliki favoriti uoči rujevičkog susreta ovoga četvrtka, ali Močinić poziva na oprez. Iz jednostavnog razloga što Bečani često znaju iznenaditi kad su ih svi otpisali.


– Da se razumijemo, »Rijeka« je veliki favorit, u Beču je odigrala odličnu utakmicu, ali treba biti oprezan. »Austria« je nepredvidljiva momčad, na svakoj utakmici može iznenaditi. Ima dobra, brza krila, igrače koji mogu individualnom akcijom riješiti utakmicu. Istina je da nisu u dobroj formi, ali često iznenade kada ih svi otpišu. Baš zbog toga »Rijeka« mora ući u utakmicu maksimalno ozbiljno – zaključuje Močinić, koji nije uspio pogledati posljednje izdanje »bijelih« u Maksimiru.


– Na žalost, nisam gledao utakmicu u Maksimiru, ali činjenica da je »Rijeka« igrala bez nekolicine standardnih prvotimaca.


Tri poraza u prvenstvu za redom? Događa se i većim klubovima, ne treba od toga raditi dramu. Siguran sam da će »Rijeka« već u četvrtak protiv »Austrije« biti na očekivanoj razini.