Iza srebrne kulise

MIŠKOVIĆ UPOZORAVA: Ne znam ništa o pokušaju Dalićeve smjene, ali mora biti oprezan…

Marko Cvijanović

Snježana i Damir Mišković tijekom polufinala SP-a/Igor Kralj/PIXSELL

Snježana i Damir Mišković tijekom polufinala SP-a/Igor Kralj/PIXSELL

Na primjeru Njemačke najbolje možemo vidjeti kako je kratak put od trona do ponora. Prije četiri godine u Brazilu su bili svjetski prvaci, a ove godine u Rusiji nisu uspjeli proći skupinu - govori predsjednik Rijeke i dopredsjednik HNS-a



RIJEKA Ništa nije moglo pokvariti izbornikovu feštu u Kuršancu, uz Dravu… I zagorske popevke. “Došel bum doma, sel si bum pod brajde, k sebi bum pozval stare se pajdaše, popevali bumo sunce dok ne zajde, za rodnu grudu i za brege naše…” Sat ili dva ranije Zlatko Dalić olakšao je dušu nekolicini hrvatskih novinara, u pera kojih je naciji jasno i glasno poručio da, ogorčen odnosom nekih čelnika Hrvatskoga nogometnoga saveza, ozbiljno razmišlja o odlasku!? Uskličnik i upitnik na kraju rečenice ukazuju na neočekivan epilog epohalnog uspjeha hrvatskoga sporta i nogometa uopće. Nevjerojatno zvuči da bi se čovjek koji je s »kockastima« u Rusiji ostvario najveći uspjeh u povijesti sporta mogao uskoro zahvaliti i otići. Očito su Dalićeva saznanja o pokušaju smjene poslije poraza od Perua na američkoj turneji krajem ožujka toliko čvrsta da se s time jako teško miri. Čak i u »danima ponosa i slave«. A tko je to pokušao smijeniti Dalića u Miamiju?


U intervjuu »Novom listu« izbornik je amnestirao predsjednika HNS-a, Davora Šukera, o kojemu misli sve najbolje. Tko je još od članova hrvatske nogometne vlade, osim Šukera, bio na američkoj turneji? Od petorice dopredsjednika samo trojica: Ante Vučemilović Šimunović, Ante Kulušić i Robert Markulin. Damir Mišković i Tomislav Svetina bili su odsutni, baš kao i izvršni direktor Damir Vrbanović, odnosno direktor razvoja i infrastrukture Marijan Kustić. Od članova Izvršnog odbora u SAD-u su bili Dubravko Galović, Nenad Črnko, Nenad Horvatić, Slavko Prišćan, Mato Kljaić i Davor Ivić. A možda se, kao i obično, sve odvijalo u režiji jednoga čovjeka iz sjene…


– Nisam bio na američkoj turneji pa o tom pokušaju smjene o kojem izbornik priča zaista ne znam ništa. Jednako tako, niti jedan član Izvršnog odbora, užeg ili šireg rukovodstva, nije me kontaktirao niti pričao sa mnom po tom pitanju. Dakle, o tome mi je teško razgovarati – kaže dopredsjednik HNS-a i prvi čovjek »Rijeke«, Damir Mišković, koji smatra da nije vrijeme za neke teške teme u danima kada je Hrvatska još uvijek očarana velikim slavljem poslije sjajnoga rezultata nacionalne momčadi u Rusiji.




– Kao prvo, odluke ćemo donositi zajednički, ne odlučujem ja ni o čemu. Kao drugo, razgovarao sam s Dalićem dosta puta i on nikad nije tražio nikakve povišice niti spominjao novi ugovor. Kod njega novci zaista nikad nisu bili primarni. A sad, to što je rekao… Mislim da su ljudi koji su ostvarili taj veličanstveni rezultat u prvom redu zaslužili odmoriti se. Oni su sad potpuno emocionalno ispražnjeni, kada dođe vrijeme pričat će se o tome, sada je još malo prerano. Pa, neki još uvijek slave… Ja sam lani imao slično iskustvo. Kada je »Rijeka« postala prvak Hrvatske mene desetak dana nogomet uopće nije zanimao. Potrošio sam jako puno energije, ispraznio se emotivno, trebalo je proći neko vrijeme da se oporavim od svega toga. Jednako tako i Daliću moramo dati vremena – zaključio je Mišković, koji na zanimljiv način promišlja budućnost »kockastih«. – Moramo biti jako oprezni u razdoblju što slijedi. Na primjeru Njemačke najbolje možemo vidjeti kako je kratak put od trona do ponora. Prije četiri godine u Brazilu su bili svjetski prvaci, a ove godine u Rusiji nisu uspjeli proći skupinu. Novi ciklus donosi nove izazove, naravno da najbolji hrvatski igrači još uvijek mogu igrati na vrhunskoj razini, ali moramo gledati da postupno počnemo pomlađivati momčad i u dogledno vrijeme stvoriti idealan spoj mladosti i iskustva.


  Legendarni Miroslav »Ćiro« Blažević, koji voli reći da je Dalić njegov najbolji učenik, u četvrtak je uz Dravu bio prilično inspirativan, ali i izravan kad su u pitanju dvojbe s kojima se susreće još uvijek aktualni izbornik i nekolicina senatora u svlačionici »kockastih«.


– Sine, slušaj svog Ćiru, nema šanse da Dalić odstupi. Neće ni Modrić otići, ostat će obojica!


»Ćiro« može biti ovakav ili onakav, ali osjećaj ga teško prevari. Za njega, dakle, nema nikakvih dvojbi: Dalić i Modrić predvodit će Hrvatsku u pohodu na Europsko prvenstvo 2020. godine. Tko još?


Nije tajna da je nekolicina igrača prešutno najavila oproštaj od reprezentacije poslije Svjetskog prvenstva u Rusiji, u tom kontekstu spominjali su se Subašić (33 godine), Modrić (32), Ćorluka (32), Mandžukić (32), čak i Rakitić (30). Godine jesu u zagradama, kao podsjetnik da biološki sat otkucava, ali… Puno je bitnije da u njihovom promišljanju reprezentativne budućnosti ne bude ograda. Naravno da svi, izuzev Ćorluke, koji je ozbiljno načet ozljedama, još neko vrijeme mogu igrati nogomet na vrhunskoj razini. To su, uostalom, dokazali na ruskim travnjacima na kojima su igrali nogomet života. Nije, dakle, pitanje mogu li, nego žele li. Njihov je odnos prema reprezentaciji oduvijek bio neupitan, ali pitanje je ima li u njima još motiva. Spektakularni doček u Zagrebu vjerojatno ih je pokolebao. Teško je objaviti konačno zbogom nakon što na proslavu povijesnog srebra hrvatskoga nogometa dođe pola milijuna ljudi. Pokolebao se Dalić, zašto ne bi i Modrić? Bez obzira što će za dvije godine zagaziti u veteranske godine… Hrvatska napada EURO 2020. s Dalićem i Modrićem! Naslov zvuči sasvim dobro, zar ne? Čekaju se konačne odluke…