Tko o čemu...

MICHEL PLATINI: VAR ubija nogomet, pitajte Hrvate što misle o suđenju u finalu SP-a

Hina

Michel Platini i Davor Šuker

Michel Platini i Davor Šuker

Kod jedanaesterca za Francusku je službenik VAR-a zvao suca koji je postao vrsta lutke - tvrdi bivši čelnik UEFA-e



RIJEKA Bivši predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini smatra kako Video Assistant Referee ili skraćeno VAR »ubija« nogomet i nije donio više pravde u ovaj sport. Platini, koji je dugogodišnji kritičar tehnologije u nogometu, smatra kako VAR služi samo za zaštitu nogometnih čelnika.


– VAR nije donio više pravde nogometu. Poznajem FIFA-u, njihov posao je pronaći statistiku koja im odgovara. U najboljem slučaju videozapis zaista može pomoći u prosuđivanju je li lopta prošla liniju ili nije. Ili kod zaleđa jer se te odluke temelje na određenim činjenicama – kazao je Platini u razgovoru za L’Equipe.


Platini je za svoje tvrdnje naveo primjer iz finala svjetskog prvenstva između Hrvatske i Francuske.




– U finalu Svjetskog prvenstva koristio se VAR, ali kod prvog francuskog gola nije bio prekršaj. Kod jedanaesterca je službenik VAR-a zvao suca koji je postao vrsta lutke. Postavlja se pitanje je li bilo ili nije bilo hrvatske ruke? Cijela Hrvatska smatra kako je ruka nehotična, dok je cijela Francuska tražila kaznu – kazao je Platini, koji  smatra kako će u budućnosti možda kapetani i vratari imati slušalice, a treneri će moći razgovarati s njima i voditi ih tijekom utakmice.


– Time ćemo sigurno ubiti nogomet, kao što se već dogodilo u biciklizmu i Formuli 1. Već smo ubili suce – dodao je Platini.


Smatra kako su suci za VAR jer smanjuje njihovu odgovornost.


– Zašto su svi glavni suci za VAR-a? Jer pokriva njihova leđa, suci su uvijek na strani onih koji ih hrane – zaključio je Francuz.