Udarna igla

MAXWELL ACOSTY Skandinavci zaslužuju respekt, moramo biti mudri i agresivni

Orlando Rivetti

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ovo su utakmice biti ili ne biti, svaka može biti odlučujuća. Sigurno  nećemo podcijeniti Sarpsborg, nije to u mentalitetu ove momčadi koja u svakoj utakmici igra maksimalno – kaže Acosty



RIJEKA  Prošao je  omladinsku školu  Reggiane i Fiorentine, deset godina selio po Apeninskom poluotoku dok mu se nije ukazala – Rujevica. Maxwell Acosty, Ganac, 27  godina desetog dana rujna,  nakon prve sezone prilagodbe postao je  jedan od najboljih igrača Rijeke. Bog mu je podario brzinu, Talijani su mu usadili taktičku disciplinu, a na Rujevici je doživio Kekovu finu obradu – tehnike! Za prošla razgovora rekao je kako je popravio tehniku, ali i brzinu razmišljanja s loptom u nogama. Naučio da se što prije mora riješiti lopte.


U dvama susretima otvaranja sezone Acosty je upisao asistenciju protiv Gorice i postigao prvi pogodak u susretu s Interom… Ostavio je veoma dobar dojam. Šest golova i isto toliko bodova u dvije utakmice, Rijeka je na startu pokazala da je spremna ušla, fizički i mentalno, u novu sezonu.

– Uzeli smo sve bodove, zabili šest golova, a veoma je bitno da nismo primili nijedan pogodak. Rijeka dobro izgleda na startu nove sezone. Nastavljamo raditi, svaka je utakmica novi izazov, prilika za dokazivanje vrijednosti.  Uvjereni smo da možemo puno toga…


Kompaktnost


Protiv Gorice je sve bilo gotovo do odmora, u susretu s Interom nakon vašeg  brzog pogotka u četvrtoj minuti mučili ste se do posljednjih pola sata?




– Pogotkom smo otvorili susret s Interom, ali nismo uspjeli zatvoriti utakmicu do odmora, kao što je to bio slučaj s Goricom. Nismo dali drugi gol… Momčad je, međutim, pokazala snagu kolektiva, izašli smo iz krize, zabili drugi, treći gol… Svaka čast Gorgonu, bio je tamo gdje je trebalo. Instinkt i iskustvo. Zaprešićanima je tako poručio da ostave svaku nadu…


Rijeka u odnosu na proljetni dio prošlog prvenstva, kada je sve funkcioniralo veoma dobro, kada ste zamalo   uhvatili momčad Dinama?


– Kompaktniji smo i uigraniji s obzirom na to da smo uglavnom svi ostali na okupu. Puno radimo na stvaranju automatizma, ali možemo napamet odigrati neke akcije… Prošle sezone, naime, nije bilo samo Čanađije i Pavelića, koji su se uklopili veoma dobro.


Prije dolaska u HNK Rijeka dvije sezone igrali ste  po lijevoj strani, sada igrate desno, ali gol  Interu zabili ste s lijeve strane?


– Bio je ubačaj iz auta, krenuo sam u sredinu, Čolak mi je dobro gurnuo loptu, bilo je to jedino rješenje.


Zadovoljni prvim nastupima?


– Svakako, ali ne zbog toga što sam asistirao u prvoj i zabio gol u drugoj utakmici, već zbog činjenice da cijela ekipa igra veoma dobro. Zadovoljan sam učinkom, bodovima, golovima…


Prošle sezone zabili ste šest golova, sada jedan u drugom nastupu. Bitno ste napredovao u odnosu na sezonu koja je ostala za nama?


– Počeo sam tresti mreže već na početku sezone, to me veseli. Nadam se da ću igrati što češće, a dug povjerenja vratiti dobrim igrama. Ne razmišljam, niti se opterećujem golovima, razmišljam samo o igri. Gol je nagrada za trud i zalaganje. Zadovoljan sam, ponavljam, ali moram nastaviti raditi i – raditi! Shvatio sam na Rujevici koliko je to  bitno. Želim pružiti svaki puta maksimum da bih igrao i sljedeću utakmicu…


U četvrtak se otvara europska sezona. U prvoj utakmici trećeg pretkola Europske lige Rijeka gostuje kod Sarpsborga?


– Teška utakmica. U zaletu su zanosa nakon eliminacije Švicaraca. Znaju se braniti, igraju po modelu Atletico Madrida i Diega Simeonea, ali i napasti iz tranzicije.  Skandinavci zaslužuju respekt, mi moramo odigrati utakmicu na razini Rijeke. Mudro i agresivno, nametnuti se. Ovo su utakmice biti ili ne biti, svaka može biti odlučujuća. Sigurno ih nećemo podcijeniti, nije to u mentalitetu ove momčadi koja u svakoj utakmici igra maksimalno.


Momčad i ambijent


Igrali ste već na terenima s umjetnom travom, na plastičnoj podlozi?


– Jesam u Italiji, ali prije dosta vremena. Ne tražimo nikakva opravdanja, moramo odigrati utakmicu kao da je riječ o normalnoj travi. Tražiti pobjedu.



Bradarić  ima i jednu navijačicu, moju suprugu,  koja je iz Cagliarija



Borba za prvo mjesto je cilj ove sezone?


– Poznata je naša filozofija da je cilj dobiti svaku sljedeću utakmicu. Puno je utakmica, tek smo počeli. Ne postoji nikakav imperativ da moramo osvojiti prvenstvo, čiste smo glave. Na kraju ćemo podvući crtu. Imamo momčad i ambijent za velike stvari.


Rujevica je Danteov pakao za suparnike?


– Točno. Utakmice na Rujevici su neregularne, jer igramo sa dvanaest igrača. Publika je taj igrač više. Vesele i raduju, navijaju kao nitko nigdje. Zadovoljstvo je igrati pred takvim navijačima. Na Rujevici je svima lijepo, navijačima i igračima…


Pavelić je kazao da je bio sretan što je zabio ispod sjevera, tamo gdje su navijači Rijeke. Isto ste napravili u susretu s Interom?


– Prelijepo je slavlje navijača nakon što lopta zatrese mrežu. Možemo im samo zahvaliti na velikoj podršci na svakoj utakmici. Molimo ih da tako nastave, mi ćemo se odužiti.


Bradarić je otišao u Cagliari. Za Fiorentinu ste odigrao pet utakmica u Serie A, debitirali  prije šest godina protiv – Cagliarija?


– Uvjeren sam da će se Bradarić brzo aklimatizirati, biti bitan igrač prvoligaša sa Sardinije. Ima kvalitetu, neću mu biti teško nametnuti se. Uvijek je spreman učiti i napredovati. Želim mu svu sreću ovog svijeta. Zaslužio je. Osim toga, ima i jednu navijačicu, moju suprugu,  koja je iz Cagliarija. Bila je zadovoljna kada se saznalo da će nastaviti karijeru u Cagliariju, a ne u Bordeauxu.