Trener Rijeke najavio utakmicu

MATJAŽ KEK Prioritet je samo Hajduk. Moramo uzeti bodove u pravom nogometnom ambijentu

Orlando Rivetti

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

 Svi su u kadru na nedjeljni susret, rekao je Kek



RIJEKA Dovoljno je kazati jadranski derbi! Puna mobilizacija vjerojatno s obje strane. Bez obzira na stanje ekipe, rekao je trener Rijeke Matjaž Kek.


– Za nama je teška utakmica i naporno putovanje. Utakmica inspiracije. Moramo se regenerirati i odigrati utakmicu u skladu s našim željama. Uzeti bodove u pravom nogometnom ambijentu.


Utakmice u Sarpsborgu, gdje je bilo žestoko, puno udaraca, nitko se nije požalio na ozljedu. Svi su u kadru na nedjeljni susret. Netko na poštedi? Bilo je to tek prva utakmica iz serije non-stop igranja, ne vidim da netko ne bi mogao. Prioritet je samo Hajduk – kaže Kek.




Norvežani su zabili kako se očekivalo, odnosno iz akcije za koju su Riječani znali, odnosno morali  biti spremni… Skandinavski pogodak. Iz auta, prijenos lopte i – glavom u mrežu. Thomassen, lijevi bočni obrane četiri, Jorgensen, stoper i glava najplemenitijeg igrača Sarpsborga – Zachariassena. On je spada u kategoriju »vikinga« iz Sarpsborga. Nogometa trči, nabaci, skoči… Netko je zaboravio na strijelca.


Na drugoj strani Vasjutin, domaći vratar, hvatao je sve lopte, poput hobotnice. Dok na scenu nije stupio Gorgon. Pavičić, Heber, Acosty, ali i Gorgon prije toga, mogli su napuniti mrežu domaćina. Raspalio je Austrijanac s više od 20 metara. Utihnulo je gledalište. Prekrasan pogodak. Remi i gol u gostima, vrata »play offa« Europske lige su na pola odškrinuta. Na Rujevici pada odluka.


Mirnoća


– Očekivano teška utakmica. Dogodilo se ono što smo znali, kako će odigrati. Preskok igra, visoke lopte, nabacivanja. Nismo došli do prednosti iz prigoda koje smo stvorili tako da smo se na kraju dobro izvukli Gorgonovim pogotkom. Agresija, pritisak iz svih prekida, pokazalo se koliko može biti opasno igrati protiv takvih momčadi, kaže Matjaž Kek.


HNK Rijeka, Sarpsborg, Alexander Gorgon


HNK Rijeka, Sarpsborg, Alexander Gorgon



Što Rijeka nije napravila, a trebala je da bi neutralizirala norvešku agresiju?


– Morali smo biti mirniji kada smo imali loptu u posjedu. Osvojiti neku »drugu loptu« i malo više igrati. Duel igra i duga lopta je nešto drugo nego što smo do sada imali prilike vidjeti u HNL-u. U nekim trenucima nismo dobro reagirali, a nakon izlaska pred suparnička vrata trebalo je mirnoće. Takve prilike se ne smiju propustiti.


Stvarali ste prigode, ali je vratar Vasjutin bio izuzetno raspoložen?


– Moraš iskoristiti prigode u takvoj utakmici. Naši su igrači proslavili vratara. Bio je junak utakmice dok se nije ukazao Gorgon. To su najslađi golovi. Iz ničega… Sa 25 metara.



Biranim riječima svi govore o Norvežanima, sretni su i zadovoljni ljudi.  Stadion Sarpsborga je, međutim, više mjesto da balkanske bakanalije nego za ozbiljno UUFA-ino natjecanje. Jede se i pije u vip prostorima, dobra je i atmosfera, ali sve ostalo ima malo veze s dobrom organizacijom  jednog kluba… Press konferencija poslije utakmica održana je u hodniku između dva šanka, press centar je iza jednog šanka, vjerojatno kuhinja i nečiji dnevni boravak. Posebna su priča uvjeti rada za novinare. Posljednji red istočne tribine, red ispod  navijači koji skaču i pjevaju prije, za vrijeme i poslije utakmice… Kada ste sretni što je sunce iza brda, shvatit ćete da nema svjetla, da je raditi prava avantura. Ne pamtim takvu aljkavost na nekoj europskoj utakmici. Kostrena je za Sarpsborg – Santiago Bernabeu.



Gol u gostima za hipoteku na prolaz?


– Nikad nije gotovo. Vidjeli ste što je skandinavski karakter. Ne stanu nikada… Na Rujevici nas čeka teška utakmica. Imamo aktivan rezultat. Morali smo jednostavno napraviti više na planu igre. Premalo smo bili brzi s loptom, ali ipak, izdržali smo puno duela. Iz brojnih prekida primili smo gol. Dobro je sve ispalo na kraju. Rezultat nam, međutim, ne daje za pravo na bilo kakvo opuštanje. Čeka nas prava europska utakmica. Vjerujem da će Rujevica biti puna, da će Norvežani osjetiti što znači igrati u tom grotlu. Sada će njima biti teže prilagoditi se na travu i ambijent… Ponavljam, rezultat protiv St. Gallena, uvjerili smo se u četvrtak, nije slučajan.


Limiti


U najavi utakmice podvukli ste da su u medijima Norvežani podcijenjeni?


– Sarpsborg je ekipa koja igra pošteno. Ima svoje limite. Ako ne iskoristiš svoje prigode, oni će doći u situaciju da i zatresu mrežu. Tamo smo ga primili u četvrtak.


Jesu li se vezni igrači, Grahovac i Čanađija, povukli previše u krilo zadnje linije?


– Ne, ne… Taj treći vezni, Pavičić ili Gorgon, morao je malo više pomagati ekipi. Loše smo zatvarali bokove, dozvoli smo suparnicima da ubacuju lopte u naš kazneni prostor.


Ulazak Kvržića?


– Nakon promjene postali smo malo agresivniji. Utakmica je gotova, čeka nas revaš, ali sada imamo svi konkretniju sliku o suparniku koji se neće olako predati. Na Rujevici moramo iskoristiti svoje prigode. Oni neće sigurno imati toliko visokih lopti iz kornera, slobodnih udaraca, auta… Ovo nam je bilo dobro upozorenje.


Bez obzira na prigode, nije bilo previše igre prema naprijed?


– Na životu nas sada drži Gorgon. Acosty i Heber su premalo opasni i okomiti. Traže loptu u noge, umjesto u prostor.  Iz dobre situacije HNL-u došli smo u europsku agresiju. Potvrdilo se ono što sam znao, da neki igrači imaju malo problema po tom pitanju.  Ništa, sutra  je nova velika utakmica. Jadranski derbi izazov za sve nas, a u četvrtak prava europska utakmica sa Sarpsborgom! Želio bih punu Rujevicu, utakmica neće biti nimalo laka…