Riječanin u Zagrebu

MARIN GRUJEVIĆ Bivši junior Rijeke dio je Rudešove bajke. Ovo je njegova priča

Ivan Volarić

IMA KVALITETE ZA VELIKE KLUBOVE – Marin Grujević(prvi s lijeva)  / snimio   L. STANZL/PIXSELL

IMA KVALITETE ZA VELIKE KLUBOVE – Marin Grujević(prvi s lijeva) / snimio L. STANZL/PIXSELL

U klubu smo od 9 do 15 sati, sve je posloženo i dobro organizirano i taj rad se počeo vraćati. U Rudeš je zapravo kopiran model funkcioniranja Alavesa – kaže Grujević



Jedan visokopozicionirani klupski djelatnik kluba s Rujevice ovako je odgovorio na konstataciju kako je Riječanin Marin Grujević raskinuo ugovor s »Istrom 1961« uz saznanje da su »bijeli« tijekom siječnja bili u potrazi za desnim bekom po odlasku Marka Vešovića, a nakon što tijekom jesenskog dijela sezone Grk Mavrias nije ispunio očekivanja:


– Nije materijal za »Rijeku«…


Kao i uvijek u ovakvim situacijama vrijeme će donijeti odgovor je li »Grujo« bolji materijal za »Rijeku« od osjetno skupljih i nedokazanih inozemnih prinova. S druge strane nakon proljetnog dijela sezone potpuno jasno je da riječki branič sigurno nije pogriješio kada je odabrao »Rudeš«, kao što hit proljetnog dijela prvenstva nije pogriješio kada je angažirao 26-godišnjeg igrača koji se prometnuo u nezamjenjivi dio momčadi koja je prošloga ponedjeljka napravila još jedno veliko iznenađanje.




Nakon »Osijekovog«, »Rijekinog« i »Hajdukovog« »mali« »Rudeš« skinuo je i – »Dinamov« sklap. Bajkovita nogometna priča se nastavlja…



Marin Grujević dijelio je od generacijski bliskih igrača bijelu svlačionicu s Čulinom, Živulićem, Matovinom, Pilčićem, Kreilachom, Švrljugom… Kod Gračana je priključen prvoj ekipi i potpisao je profesionalni ugovor. Debitirao je za prvu momčad u Koprivnici u studenom 2011. godine kod Ive Ištuka, zaigrao još jednom kod Dragana Skočića u Parku mladeži. A onda je po dolasku Damira Miškovića u klub cijela jedna generacija poslana na kaljenje u »Pomorac«. Nakon »raspada« kostrenskog drugoligaša okušao se u trećeligašu i drugoligašu »Novigradu« pa »Istri 1961« s kojom se razišao prošle zime nakon što mjesecima nije vidio plaću…


– Zahvalio bi se ljudima iz Pule jer su mi pružili priliku zaigrati prvoligaški nogomet. Nakon »Istre 1961« sam stigao u »Rudeš«, klub koji je, iako je riječ o kvartovskom klubu, stvarno organizacijski na visokoj razini za naše prvoligaške okvire. Sve je posloženo i organizirano do najmanjeg detalja. Sretan sam što sam dio tog kluba, dio ove momčadi i što sam svojim igrama i minutažom pridonio našim ciljevima – kaže Grujević.



Jeličić i Aira


– Iskreno, i nama sve to izgleda gotovo nemoguće, međutim mislim da je stigao na naplatu sustavan rad i disciplina. Temelje svega ovoga postavio je trener Dinko Jeličić, a onda je taj posao nastavio trener Aira. Mi smo u klubu od 9 do 15 sati, sve je posloženo i dobro organizirano. Taj rad nam se počeo vraćati na utakmicama. Radi se stvarno ozbiljno, Španjolci stoje iza cijele priče i u »Rudeš« je zapravo kopiran model funkcioniranja »Alavesa«. Dakle, sve ono što rade prvotimci »Alavesa« radimo i mi. Naravno uvjeti su nešto slabiji, ali program rada, mjerenja, statistike, testovi… sve se provodi kao što to rade u »Alavesu«.


Sigurno da je kvalitetan rad učinio svoje, međutim treba reći i da »Rudeš« ima nekoliko kvalitetnih stranaca koji možda nisu toliko poznati u Hrvatskoj.


– Svi ti igrači imaju dobar životopis. Nisu se uspjeli nametnuti u nekim velikim klubovima i sada traže priliku preko »Rudeša« da se vrate na vrhunsku razinu. Potpuno smo pogodili s pojačanjima.


Bolna točka


Nekoliko igrača »Rudeša« predstavljali bi vjerojatno pojačanja i za »Rijeku«, »Dinamo«…


– Sigurno da u našoj svlačionici ima igrača za najjače hrvatske klubove. Svi su prošli kroz kvalitete škole nogometa. Recimo, istaknuo bi Borevkovića, Paeza, Einara, Galilelu, zatim Kamenara, koji je uz Budimira naš najbolji igrač ove sezone. Tu je i Anderson, a i mi ostali nešto vrijedimo. Svatko od nas pruža svoj doprinos.


S obzirom na posljednje rezultate u »Rudešu« itekako mogu žaliti što prvenstvo završava ovoga vikenda. Tko zna kako bi sve to izgledalo da se igra još desetak kola Prve HNL?


– Možda bi se uključili u borbu za Europu…ha, ha… Osnovni cilj je bio izboriti ostanak u ligi. Nismo se nadali da ćemo to ostvariti nekoliko kola prije kraja. Na kraju je ispalo super, ipak je ovo za nas bila debitanska sezona, a srušili smo veliku četvorku. Koja mi je najdraža od te četiri pobjede? Možda ona protiv »Hajduka«. Ipak je nama Riječanima taj rivalitet protiv »Hajduka« najvažniji, posebno u ovoj situaciji kada se radi o utrci za drugo mjesto.


»Rijeka« je naravno »bolna« točka kao i svim bivšim juniorima koji nisu dočekali pravu priliku u dresu matičnog kluba.


– Ipak sam ja rođeni Riječanin i žao mi je što nisu uspjeli dobiti »Cibaliju« jer bi se zakuhalo u zadnjem kolu. Bez obzira na to gdje se nalazim i gdje igram »Rijeka« je klub za kojega navijam. Naravno da bi sve volio jednog dana vratiti. Kada bi mi se pružila prilika… – rekao je Grujević.