Pod riječkom urom O. Rivettija

Lopta u septičkoj jami divljaštva

Orlando Rivetti

Arhiva NL

Arhiva NL

Nije se oglasio Zdravko Mamić. Govorio je nedavno Urbi et orbi, veličanstveni papa Bergoglio nije mu ravan... U zemlji gdje svi kradu s rukom na Bibliji, ogrnuti plaštom domoljublja, s rukom na srcu. Ispovjedao se Mamić, poručivši da će dignuti ruku na sebe ako ga proglase krivim na osječkom suđenju.



Ne može se kuhati gulaš u septičkoj jami, niti uživati u nogometu u kojem je lopta talac – divljaka. Mario Cvitanović, trener Dinama (nekada sjajan igrač), osjetio je to na svojoj koži. Bezjbol palicama napadnut je na ulazu u stan po povratku s Kup utakmice u Imbriovcu. Pozvao je policiju, morao je zatražiti liječničku pomoć. Dinamo je oglasio priopćenjem koje vrišti kako je najnoviji napad na njihove ljude, nakon što se u Tomislavgradu pucalo u vanjskog suradnika Zdravka Mamića, samo nastavak potpuno legaliziranog nasilja. Dva maskirana idiota »junački« su napali trenera koji je dan kasnije zavapio da želi biti samo trener i ako mu netko to želi oduzeti, neka izvadi pištolj i puca u njega…


»Stručnjak za sigurnost«, Antolić (slučajno i naše reprezentacije), zapitao se što kaže država!


Sjetio se Antolić maksimirske pjesme: »Pili smo pelin, pušili smo trave, najviše volimo Mamića bez glave«. Dodat ćemo i »čestitku« s Poljuda: »Zdravko, Zdravko, Zdravko cigane, tko te ubije heroj postaje, ubit će te Splićani…«Hajduk je zbog pirotehnike i »pjesmice« omraženom Mamiću kažnjen sa dvadesetak tisuća kuna. Tragikomična odluka smiješne Disciplinske komisije HNS-a, koja zamjenjuje Disciplinskog suca (?). Dinamo nije poželjno kažnjavati, a Hajduk uspješno reketari Šukera, Vrbanovića i ostale članove loptačke vlade. Kako se to radi u Europi na svojoj je koži osjetila Rijeka. Morala je isprazniti sjever od dvije tisuće gledatelja za prekršaj (Ubij, ubij Srbina…, Tko ne skače pravoslavac je), za ono što bi im u HNS-u – zapljeskali! Nešto o tome zna Čačićeva reprezentacija, Hajduk, Dinamo… Pa se onda čudimo poput časne sestre na bračnom putovanju.




Prije desetak godina (15. ožujka 2006.), ispred kućnog praga bejzbol palicama izudaran je tadašnji trener Hajduka, Luka Bonačić. Zaradio je 47 šavova na glavi. Istukli su ga po nalogu menadžera nekih igrača koje nije stavljao u igru. Rekao je Luka da zna tko je naručio maskirane kukavice, ali nikad nije stvar istjerao na čistac. Izabrao je elegantniji put, napustio je hrvatski nogomet. Sportske direktore apostrofirao je kao karcinom našeg nogometa.


Hrvatskim nogometom vladaju krčmari menadžeri. Da im zbrojimo koeficijent inteligencije, ne dobijemo amebu… Menadžeri i kladioničarska mafija. Od karcinoma se možete izliječiti, ali od kocke (kladionice), teško… Je li moguće da je trener Cvitanović stradao zbog »neposluha«. Kladioničarska ulica kaže da je morao dobiti samo tri gola… Zbogom pameti. Davno je nema u našem nogometu kada je u pitanju moralnost i poštenje. Nisu suci najveće zlo… Oni su samo najzahvalnija meta.


Nije se oglasio Zdravko Mamić. Govorio je nedavno Urbi et orbi, veličanstveni papa Bergoglio nije mu ravan… U zemlji gdje svi kradu s rukom na Bibliji, ogrnuti plaštom domoljublja, s rukom na srcu. Ispovjedao se Mamić, poručivši da će dignuti ruku na sebe ako ga proglase krivim na osječkom suđenju. Od sebe pravi žrtvu, svi ostali su neprijatelji jedine nam domovine Hrvatske! Naravno, osim Modrića i Lovrena, koji mu piju iz ruke.


Život je lijep! Puno ljepši nego što ste zaslužili. Uživajte u životu kad ste već imali srću roditi se. Tako ste slučajno lako došli do života, a toliko ste mu pronašli mana… Citat je Duška Radovića za Zdravka Mamića. Bez obzira na to što ga ljudi bacaju u more (Bol), i pucaju u njega iz »zračne puške« (Tomislavgrad)…


Država mora riješiti probleme kojima Hrvatski nogometni savez nije dorastao zbog silnih kompromisa, nepostojanja jasne politike jer u Šukerovoj vladi sjede cirkusanti, a članovi Disciplinske komisije su – klaunovi. Svi zajedno su se toliko zapetljali da više ne vide izlaz iz labirinta nasilja. Gledajući kroz prste klubovima, u HNL-u čine im medvjeđu uslugu. Puno je sličnosti između one prave Vlade, s velikim slovom V i one nogometne, nesposobni su. Mamić se sprda s državnim institucijama. Nudi 500.000 kuna za onoga tko pronađe »crtača« svastike na Poljudu (bilo je to 12. lipnja 2015.), i dvostruko više za strijelca koji mu je pucao u nogu…


Jadna lopta. Na terenu je udaraju noge koje su dobre za gaženje kupusa, a izvan zelenog travnjaka siluju je raznorazni seoski trgovci.