Utakmice Prve HNL

Lokomotiva u Europu, Istra 1961 u kvalifikacije, Osijek ostaje među prvoligašima

Hina

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Foto: Damjan Tadic / CROPIX



ZAGREB – U dramatičnom raspletu posljednje tri utakmice 36. kola Prve HNL Osijek je osigurao ostanak u prvoligaškom društvu, Lokomotiva u posljednjoj sekundi u Zadru izborila izlaz u Europu, a Istra 1961 će igrati protiv Sesveta u kvalifikacijama.


  


Osijek je pobjedom nad Slaven Belupom 3-2, zahvaljujući realiziranoj najstrožoj kazni u 87. minuti, izborio ostanak među prvoligašima. Delić je doveo goste iz Koprivnice u vodstvo već u 4. minuti, a za preokret u prvom poluvremenu pobrinu se Perošević pogocima u 18. i 38. minuti. Nakon pogotka Peričića u 75. minuti za 2-2, Osječani su opet bili gurnuti u kvalifikacije. No, isti je igrač u 86. minuti skrivio kazneni udarac, zaradio i isključenje zbog drugog žutog kartona, a strijelac pobjedničkog pogotka za domaću momčad bio je Vojnović.




Zagreb je s uvjerljivih 4-0 nadigrao Istru 1961 zahvaljujući pogocima Bobana (42), Krovinovića (57), Štigleca (67) i Jurilja (87). Tako je sudbina Puljana bila u rukama Slavena. Da su Koprivničani izvukli bod u Gradskom vrtu, Istra bi bila osma i izbjegla kvalifikacije. No, to se nije dogodilo.


Zagreb je s druge strane čekao ishod utakmice u Stanovima. Sve do posljednje minute sučevog vremena Zadrani su vodili 2-1 zahvaljujući pogocima Krstanovića (40-11m) i Anića (57), nakon što su Lokosi poveli preko Marića (10). Time je Zadar gurao Zagreb u kvalifikacije Europske lige. No, u posljednjoj minuti je u zadarskom kaznenom prostoru srušen igrač Lokomotive, a Jerko Leko realizirao je najstrožu kaznu za izjednačenje na 2-2. Bod je Lokomotivi bio dovoljan za osvajanje 4. mjesta, jer je bolja u međusobnim dvobojima sa Zagrebom koji je također završio natjecanje s 46 bodova.


Tako smo dobili epilog uzbudljive subotnje nogometne večeri. Zadrani se nisu uspjeli od prvoligaškog društva oprostiti pobjedom. Istra 1961 će protiv Sesveta igrati kvalifikacijske utakmice za ostanak u elitnom hrvatskom nogometnom razredu, a Lokomotiva se pridružila Rijeci i Hajduku kao treći hrvatski predstavnik za sljedeću sezonu u kvalifikacijama za Europsku ligu.