Trofejna niska

Lionel Messi postao prvi igrač u povijesti Barce s 10 osvojenih titula prvaka

Marko Cvijanović

Leo Messi/Foto REUTERS

Leo Messi/Foto REUTERS

Lionel Messi postao je sinoć prvi igrač u povijesti Barcelone s deset osvojenih titula prvaka Španjolske, Barcelona ih je osvojila osam u posljednjih jedanaest godina (26 ukupno). Naravno da je svih osam bilo podvučeno njegovim nogometnim potpisom



RIJEKA Barcelona je novi stari prvak Španjolske. Katalonska momčad sinoć je na Camp Nou minimalnim rezultatom (1:0) svladala Levante i stekla nedostižnu prednost na prvom mjestu pred madridskim Atleticom. Pobjedonosni pogodak postigao je Lionel Messi u 62. minuti. U kontekstu još jednog Barcinog trofeja to je sasvim dovoljno. Iz jednostavnog razloga što svi uspjesi u novijoj povijesti Blaugrane počinju i završavaju s Messijevim imenom i prezimenom.


Sinoć je ostao na klupi cijelo prvo poluvrijeme tijekom kojega su gledatelji ostali uskraćeni barem za mali dio njegove nogometne čarolije što se dogodio u trenutku odluke. Vidalovo je bilo pravodobno proigravanje, Messi je zamahnuo desnicom, a dva igrača Levantea otišla u u prazno. Ostalo je taman toliko vremena i prostora za neobranjiv udarac ljevicom. Barcelona je povela i priči je u načelu bio kraj, bez obzira što su i domaća i gostujuća momčad do kraja utakmice promašili nekoliko izglednih prilika.


O Messiju će, naravno, još jednom ponajviše reći njegov gol, ali ostat će upamćen još jedan detalj. U zadnjim sekundama utakmice Levante je izveo ubačaj iz kuta, a na loptu izbijenu iz šesnaesterca krenuli jedan gostujući igrač i Messi, koji je prvi stigao do nje i požrtvovno je izbio izvan granica igrališta prije negoli je sudac označio kraj utakmice. Messijeva želja očitovala se u tom jednom naoko nebitnom, a tako bitnom detalju. Čovjek koji i poslije toliko pojedinačnih i momčadskih trofeja grize za svaku loptu.




Uzgred, Lionel Messi postao je sinoć prvi igrač u povijesti Barcelone s deset osvojenih titula prvaka Španjolske, Barcelona ih je osvojila osam u posljednjih jedanaest godina (26 ukupno). Naravno da je svih osam bilo podvučeno njegovim nogometnim potpisom. Ovaj posljednji pogotovo. Messijev 34. pogodak ove sezone izravno je Barceloni donio 17 bodova. Zanimljivo, ovo mu je bio čak 24. gol u Primeri koji je postigao ulazeći s klupe. Netko je pored tog upečatljivog podatka napisao jednu riječ: spasitelj. Treba li išta dodati?


P. S. Hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić igrao je svih devedeset minuta i osvojio svoj četvrti naslov španjolskoga prvaka i ukupno trinaesti trofej s Barcelonom. Svaka čast!