Veliki korak

Liga prvaka: Dinamo bolji od gruzijskog imenjaka

Ivana Vaupotić

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović



Fortuna je u utorak navečer odlučila navratiti do stadiona Maksimir i počastiti »Dinamo« pobjedom nad imenjakom iz Tbilisija u prvoj utakmici trećeg pretkola Lige prvaka. Zagrepčani su opet djelovali neuvjerljivo, no izvukla su ih dva odlično odrađena napada u završnici prvog dijela.


Modrima je otvaranje utakmice donijelo lošu vijest, u obliku ozljede Paula Machada, koji je morao napustiti teren nakon samo devet minuta. Umjesto njega u igri se našao Junior Fernandes, a to je, pak, za sobom povuklo povratak Marka Roga s krilne pozicije na defanzivnog veznjaka.


Prvak Gruzije pokazao se kao vrlo opasan suparnik koji se bez problema može probiti do kaznenog prostora »Dinama«. Srećom po društvo iz Maksimirske 128, brzo se ispostavilo da gosti iz Tbilisija imaju određenih problema s preciznošću. Naime, svi njihovi udarci izvan šesnaesterca debelo su promašivali okvir gola.




No, i to je bilo dovoljno da tribine počaste modri ansambl zvižducima nakon pola sata igre. Najbliže golu Gruzijci su došli u 38. minuti, kada je Vahtang Čanturašvili s više od dvadeset metara poslao loptu nekoliko centimetara iznad prečke. Kako to obično biva u nogometu, Zagrepčani su ekspresno naplatili taj promašaj. Ante Ćorić sjajno je proigrao El Arabija Hilala Soudanija, koji je utrčao u šesnaesterac i poentirao iskosa s lijeve strane – 1:0.


Prvak Gruzije nije se stigao ni oporaviti od šoka, a na semaforu je došlo do nove promjene rezultata u 42. minuti. Ovoga je puta Soudani odigrao dijagonalu za Fernandesa, koji se probio u kazneni prostor i odigrao povratnu loptu za usamljenog Ćorića na rubu peterca. Egzekucija je bila neminovna – 2:0.


Nastavak je donio bolju igru modrog ansambla i priliku za treći gol. Međutim, Ćorić se u 50. minuti sebično odlučio za udarac sa dvadeset metara, umjesto da proigra bolje postavljenog Soudanija. Gruzijci se, pak, nisu mirili sa zaostatkom koji, gledajući prikazanu igru, nisu ni zaslužili. No, još jednom se ispostavilo da imaju velikih problema s realizacijom.


Gosti su do kraja utakmice tražili gol koji bi im osjetno popravio priliku za prolaz u uzvratu, a to je modrom ansambu otvorilo dosta prostora za napadačke akcije. Ipak, ni takav raspored snaga domaćoj momčadi nije pomogao da ve u prvoj utakmici otkloni velik dio dvojbi. Opet, uzme li se u obzir prikazano, Zagrepčani moraju biti itekako zadovoljni stečenim kapitalom.