Zov mercata

Leovac želja mnogih klubova : ‘Ne ide mi se iz Rijeke pod svaku cijenu’

Ivan Volarić

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Imam ugovor s Rijekom još godinu dana plus opciju produženja na još godinu tako da ako nešto bude, onda to mora zadovoljiti klub i mene. Naravno da ćemo u tom slučaju sjesti i razgovarati – kaže 26-godišnji branič



RIJEKA » Marin Leovac vratio se u Koprivnici u momčad »Rijeke« nakon što je zajedno s Vedranom Jugovićem i Markom Vešovićem morao pauzirati dvije utakmice zbog crvenog kartona zarađenog u uzvratnom susretu polufinala Kupa s »Dinamom«. Ima nešto između »modrih« i Leovca osim kuloarskih priča da je čelništvo »Rijeke« dvaput već odbilo ponudu iz Maksimira za svojega lijevonogog braniča. Naime, Leovac je oba crvena kartona u bijelom dresu zaradio u ogledima s »Dinamom«.


   – Što da kažem? Prvi crveni sam dobio u prošlogodišnjem finalu Kupa kada sam u napucao loptu istovremeno sa sučevim zviždukom. Nisam trebao dobiti drugi žuti karton. Drugi put sam isključen zbog prigovora krajem ovogodišnje polufinalne utakmice na Kantridi. Reagirao sam na sve ono što se događalo u Maksimiru i na Kantridi, kako su suci sudili… Uložili smo puno truda u te dvije utakmice i nisam mogao otrpjeti neke stvari. Pukao sam, iako nije trebalo do toga doći. Ali, ponekad ne možeš izdržati neke stvari – govori Leovac i pokušava objasniti jedan proljetni fenomen. Statistički pokazatelji vrlo jasno sugeriraju da se ova momčad »Rijeke« ne ponaša isto pred svojim navijačima i na strani što nije bio slučaj jesenas. Konkretnije, »bijeli« su u nastavku sezone na Kantridi osvojili 17 od 21 mogućih bodova, a na gostovanjima tek sedam bodova u šest utakmica?


Loši tereni


– Mi bez obzira na to gdje igramo pokušavamo doći do pobjede i pritom dajemo sve od sebe. Činjenica je da lakše igramo kući pred svojim navijačima, na svojem travnjaku koji je u odličnom stanju, koji je mokar i brz, a ne kao neki drugi tereni na kojima se ne kosi trava, koji su neravni…. To su sigurno faktori koji utječu na našu igru, kao što na nas utječe podrška s tribina. Kada nas navijači svojim navijanjem dignu i guraju naprijed to nam sigurno olakšava put do pobjede.




   Kako je igrati i motivirati se za utakmice koje nemaju natjecateljsku težinu?


   – Igramo da se dokažemo, da se pokažemo u najboljem mogućem svjetlu. Na kraju krajeva zbog premija i zbog dokazivanja da smo bolji od suparnika. Naš cilj je bio dobiti sve utakmice do kraja, sada smo remizirali u Koprivnici, ali neovisno o tome mi ćemo nastojati dobiti sve ostale utakmice počevši od iduće s »Lokomotivom«.



   Leovčev mlađi brat Ivan je također reprezentativac Hrvatske, ali selekcije do 17 godina.   – Igra u podmlatku bečkog »Rapida«! Također, lijevoga beka – govori Marin.   Krenulo je Leovce s hrvatskom reprezentacijom u posljednje vrijeme?   – Ivan je i prije mene već bio reprezentativac Hrvatske.   Hoće li biti bolji igrač od vas?   – Vidjet ćemo, ali znam da na Kantridi imaju rezervu ako ja odem!   Leovac nakon Leovca… Zvuči zgodno.


   Uz »lokose« vas vežu neki neraščišćeni računi, dvaput su vas dobili u Kranjčevićevoj ove sezone uz obilatu sudačku pomoć?


   – Samo da se ne zatvore. Ako igraju otvoreno, a vole igrati, onda će sigurno biti dopadljiva utakmica. Teško je igrati protiv ekipa koje igraju bunker.


Dinamova prednost


Je li 14 bodova razlike između »Rijeke« i »Dinama« realan odraz kvalitativne razlike između te dvije momčadi?


   – »Dinamo« nije izgubio niti jednu utakmicu ove sezone, mi smo s druge strane gubili utakmice. Razlika sigurno postoje, osim toga zna se koliko oni ulažu u igrače, a koliko mi. Razlika je još uvijek i u infrastrukturi. Ali, sve to će se s vremenom smanjiti.


   Na popisu želja ste brojnih klubova uoči ljetnog prijelaznog roka?


   – Imam ugovor s »Rijekom« još godinu dana plus opciju produženja na još godinu dana tako da ako nešto bude onda to mora zadovoljit klub i mene. Naravno da ćemo u tom slučaju sjesti i razgovarati.


   Navodno veliki interes za vašim uslugama iskazuje »Dinamo«?


   – O tome znam onoliko koliko i čitatelji Novoga lista. Nitko me oko toga još nije kontaktirao, ni iz »Dinama«, a ni iz »Rijeke«.


   Je li ostanak na Kantridi još godinu dana opcija koja bi vas zadovoljila?


   – Pa nisam rekao da mi je u Rijeci loše, ni meni, ni obitelji. Nama je ovdje lijepo, a sigurno da bi bilo lijepo ponovo s »Rijekom« ući u Europskoj ligu. Ne ide mi se iz »Rijeke« pod svaku cijenu. Vidjet ćemo ako dođe nešto što će zadovoljiti mene i klub – poručio je Leovac.