Liga prvaka

Leo Messi i Barca u paklu San Paola, miris klasike na Stamford Bridgeu

Ivana Vaupotić

Leo Messi/Foto REUTERS

Leo Messi/Foto REUTERS

U goste nam stiže velika momčad, ali ne smijemo se bojati. Moramo pokazati ponos i igrati svoju igru – rezonira Rino Gattuso, trener Napolija. Chelsea na Stamford Bridgeu dočekuje Bayern



ZAGREB Drugi tjedan osmine finala Lige prvaka večeras donosi utakmice koje će mnogi svrstati u klasike najvećeg klupskog natjecanja na svijetu. Chelsea na Stamford Bridgeu očekuje okršaj s Bayernom, dok Napoli vjeruje da u paklenoj atmosferi San Paola može iznenaditi Barcelonu.


Naravno, miris klasike ovim dvobojima prvenstveno daju imena sudionika. Naime, sva četiri kluba ove su sezone imala dosta problema i ne igraju na očekivanoj razini. No, uoči prve runde borbe za četvrtfinale Lige prvaka, svi su uknjižili prvenstvene pobjede i napunili se optimizmom i samopouzdanjem.


Chelsea je savladao Tottenham na Stamford Bridgeu (2:1), ostvarivši prvu pobjedu na svom terenu nakon 11. siječnja. Uz to, Frank Lampard je promijenio formaciju iz 4-3-3 u 3-4-3 i pogodio. Preciznije, engleski mediji od subote neprestano hvale vezni red, u čijem srcu ordiniraju Mateo Kovačić i Jorgihno, a a komplimente je pobrao i Olivier, koji je predvodio napad.




– Ta utakmica za nas je bila vrlo bitna jer dugo nismo pobijedili na svom terenu. Sada smo pokazali da ova momčad ima pravi karakter. Savladali smo velikog suparnika i spremni dočekujemo Bayern. Vjerujem da je utakmica s Tottenhamom za nas bila svojevrsna prekretnica – kaže Giroud.


Ozljede


Lampard zbog ozljeda ne može računati na N’Gola Kantea, Christiana Pulisica, Calluma Hudson-Odoija i Rubena Loftus-Cheeka. Sličnih problema ima i njegov kolega Hansi Flick koji iz istih razloga u kadru nema Ivana Perišića, Javija Martineza i Niklasa Sülea. Unatoč svemu, nakon prvenstvene pobjede nad Paderbornom (3:2), Bavarci su uvjereni u uspjeh.


– Chelsea ima mladu momčad punu kvalitetnih igrača, koja može svakome zadati puno problema. Zato se moramo jako dobro pripremiti za njih. Međutim, to više nije Chelsea koji spada među najbolje momčadi Europe. Vjerujem da imamo sasvim dovoljno razloga za optimizam – poručuje Thomas Müller.


Slično razmišlja i Lothar Matthäus, legenda Bayerna i njemačke reprezentacije. Štoviše, on je uvjeren da Chelsea nema što tražiti u ovom dvoboju.


– Bayern je veliki favorit. Chelsea više nama igrače kalibra Michaela Ballacka, Johna Terryja, Franka Lamparda i Didiera Drogbe. Ta je momčad mlada i nadarena, ali sada prolazi kroz velike promjene.


Gledamo li kvalitetu, Bayern je u velikoj prednosti, i zato vjerujem da će sa dvije dobre utakmice proći u četvrtfinale – smatra Matthäus.



Stadion San Paolo. Sudac: Felix Brych (Njemačka).


NAPOLI (4-3-3): Meret – Di Lorenzo, Manolas, Maksimović, Mário Rui – Fabián Ruiz, Demme, Zieliñski – Callejón, Mertens, Insigne.


BARCELONA (4-3-3): Ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet, Junior – Arthur, Busquets, De Jong – Messi, Griezmann, Fati.



Nešto južnije od Münchena, u nogometom zaluđenom Napulju se nadaju da Barcelona može pasti na San Paolu. U tom kontekstu nije na odmet podsjetiti da je prošle jeseni, na istom stadionu, Liverpool doživio svoj prvi poraz u ovoj sezoni. Doduše, tih 2:0 nosi trenerski Carla Ancelottija, koji je sredinom prosinca napustio Napulj.


Njegovo mjesto na klupi je preuzeo Gennaro Gattuso, ali rezultati su ostali ispod očekivane razine. No, prošlog tjedna Napoli je osvojio tri boda na gostovanju u Bresciji (2:1), a mladi stručnjak je u toj izvedbi pronašao uporište za optimizam.


Odgovori


– Konačno dobivam odgovore koje sam tražio. U nekim prošlim utakmicama smo imali dosta slabih trenutakaa, u kojima nismo mogli naći odgovarajuća rješenja, ali sada imamo potrebnu smirenost u igri. Uvjeren sam da će nam to pomoći uoči ovako velikog iskušenja. U goste nam stiže velika momčad, ali ne smijemo se bojati. Moramo pokazati ponos i igrati svoju igru – rezonira Gattuso, koji ne može računati na ozlijeđenog Kalidoua Koulibalyja, svog stožernog braniča.


Barcelona na tom planu ima puno većih problema. Naime, ozlijeđeni su Luis Suarez, Ousmane Dembele, Sergi Roberto i Jordi Alba. S druge strane, subotnja pobjeda nad Eibarom (5:0), začinjena sa četiri gola Lea Messija, uvjerila je Quiquea Setiena da je njegova momčad uhvatila pravi ritam.


– Dugo smo čekali ovakav rezultat i utakmicu. Što se Messija tiče, on radi ono po čemu ga pamtimo u zadnjih petnaest godina. Realno je očekivati da će u istom ritmu nastaviti i u Napulju. Na kraju kraja, zato i je najbolji na svijetu – zaključuje Setien. 


 Stadion Stamford Bridge. Sudac: Clement Turpan (Francuska).

CHELSEA (3-4-3): Caballero – Azpilicueta, Christensen, Rüdiger – James, Jorginho, Kovačić, Alonso – Mount, Giroud, Willian.


BAYERN (4-2-3-1): Neuer – Pavard, Boateng, Alaba, Davies – Kimmich, Thiago – Coman, Müller, Gnabry – Lewandowski.