Razgovor za France Football

LUKA MODRIĆ: Moj odnos s Ronaldom je odličan, nikad neću igrati s Messijem…

Hina

Luka Modrić/V. KARUZA

Luka Modrić/V. KARUZA

Postoje različiti načini razumijevanja nogometa no smatram da je moguće kombinirati oboje. Danas su igrači fizički jači nego ikada ranije no još uvijek postoji prostor za talent i tehniku - otkrio je Luka 



MADRID Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić koji je i kandidat za nagradu Zlatna lopta u organizaciji časopisa France Football rekao je u razgovoru za taj medij kako su u nogometu najvažniji glava i inteligencija no odbio je reći zaslužuje li baš on to priznanje.


– Doista ne volim puno govoriti o tome i neću na sav glas reći da zaslužujem tu nagradu. Najvažnije mi je da budem na razini na kakvoj sam bio posljednjih mjeseci. Ovo mi je nesumljivo bila najbolja godina u karijeri i jedini mi je cilj nastaviti u tom ritmu, a stručnjaci su ti koji glasuju, to je njihov zadatak – kazao je 33-godišnji vezni igrač Real Madrida i hrvatske reprezentacije.


– Ima momčadi koje pokazuju da se istovremeno može pobjeđivati i prikazati spektakl. Postoje različiti načini razumijevanja nogometa no smatram da je moguće kombinirati oboje. Danas su igrači fizički jači nego ikada ranije no još uvijek postoji prostor za talent i tehniku. Za traženje ljepote. I to će uvijek biti tako jer je nogomet sport koji se igra glavom. Možeš biti snažan koliko god hoćeš no uvijek će postojati nešto što se zove nogometna inteligencija, inteligencija u igri, koja će uvijek biti ključna. Fizička snaga nikada neće nadići inteligenciju – dodao je Modrić.




Časopis France Football, koji od 1956. godine dodjeljuje nagradu Zlatna lopta za najboljeg nogometaša, dodijelit će 3. prosinca u Parizu to priznanje. Modrić je ove godine već dobio tri glavne nagrade – priznanje za najboljeg igrača svjetskog prvenstva, nagradu europskog saveza UEFA-e za najboljeg nogometaša Europe te priznanje svjetskog saveza FIFA-e za najboljeg nogometaša svijeta.


Mbappe i Subašić


Upitan koja petorica igrača, osim njega, zaslužuju ovo posljednje priznanje koje će biti dodijeljeno u 2018. godini, Modrić je odgovorio: »Raphaele Varane, Antoaine Griezmann, Kylian Mbappe, Cristiano Ronaldo i Lionel Messi«.


– S obzirom da je 2018. bila godina svjetskog prvenstva potrebno je imati na umu da su ga osvojili Francuzi. Varane je imao fantastičnu sezonu u Real Madridu, osvojio je treću Ligu prvaka zaredom te pokazao impresivnu igru. Tijekom prvenstva bio je najbolji branič uz, dakako, Hrvate – rekao je Modrić smijući se. – Mbappe je izvranredni talent, a premda obećava u budućnosti već sada igra na visokoj razini. Sjećam se da mi je kolega iz reprezentacije Subašić jednom rekao: Ima u Monacu jedan igrač koji će biti jedan od najboljih na svijetu. To mi je rekao kada Mbappe još uvijek nije bio poznat. Siguran sam da će još napredovati. I naravno ovdje bih spomenuo Griezmanna. On od ove trojice Francuza ima najviše šanse zbog svega što je osvojio ove godine – dodao je Modrić.


Griezmann je s Francuskom osvojio svjetsko prvenstvo a s Atletico Madridom Europsku ligu. Napadač je jedini pljeskao Modriću kada je ovaj u derbiju na Santiago Bernabéu publici pokazao pehar za najboljeg nogometaša svijeta.


– Posljednje utakmice kojih se rado sjećam su pobjeda od 4:1 nad Juventusom u finalu Lige prvaka, prije godinu i pol dana. Također pobjeda od 3:1 nad Barcelonom u španjolskom superkupu te pobjeda s Hrvatskom od 3:0 nad Argentinom. U njima sam posebno uživao. Što je važnija utakmica veći je rizik pa mi je time i veće zadovoljstvo igrati – rekao je hrvatski reprezentativac.


Kaže kako bi uživao i da je tijekom svoje karijere mogao igrati zajedno sa Zvonimirom Bobanom, Zinedinom Zidaneom i Ronaldom Nazariom.


– Prvo s Bobanom, svojim idolom iz reprezentacije. Onda sa Zidaneom kojeg sam imao sreće imati za trenera u Real Madridu i s kojim smo proživjeli neke od najljepših trenutaka u povijesti Real Madrida. Zidane bi ponekad zaigrao s nama na treningu a njegova elegancija je bila impresivna. Volio bih da sam mogao biti njegov suigrač. Na treće mjesto bih stavio Ronalda Nazaria – ispričao je.


Rat u Hrvatskoj


Upitan o Messiju odgovorio uz osmijeh:


–  Igram protiv njega, a ne s njim. Očito je da je on jedan od najboljih nogometaša u povijesti, ali nikada neću igrati s njim.


Modrić je od 2012. do 2018. godine igrao s Cristianom Ronaldom koji se nije odazvao pozivu priredbama u Monacu i Londonu gdje ga je nadmašio Luka Modrić osvojivši nagrade za najboljeg igrača Europe i svijeta.


– Moj odnos s Ronaldom je odličan. Proveli smo šest sjajnih godina u Real Madridu tijekom kojih smo razvili svoje prijateljstvo i uzajamno poštovanje. On je sada otišao no održavamo kontakt, šaljući si poruke. I premda neki ljudi nastoje reći da to nije tako, mogu potvrditi da nastavljamo održavati dobar odnos – napomenuo je hrvatski reprezentativac.


Malo prije Ronalda klub je bio napustio i trener Zidane.


– Nisam mislio da bi Zidane mogao otići, a također niti Ronaldo. Kada se pojavila glasina o Ronaldu, u svlačionici smo se kladili te bili sigurni da će ostati. No dobro, svatko u životu radi svoj izbor – dodao je Luka.


France Football je Modrića upitao i o ratu u Hrvatskoj.


– Da, bio je rat, a igranje nogometa mi je bio jedan od najboljih načina da se udaljim od svega toga. Našao sam prijatelje koji su se bili igrali loptom. Malo pomalo učio sam igrati u nogometnoj školi u Zadru. Vjerujem da sam još od rođenja, ili nedugo nakon toga, htio biti profesionalni nogometaš. Nogomet je uvijek bio oko mene i dio mene. To mi je prva istinska ljubav. Kao dječak sanjao sam u uspjehu a najveća želja mi je bila igrati za Hrvatsku. Htio sam igrati za Hrvatsku jer je ona bila upravo stekla nezavisnost a to je bilo jako važno. Ubrzo nakon toga igralo se Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine. Imao sam 12 godina a moji idoli su bili stigli do polufinala. Htio sam biti poput njih – istaknuo je Modrić.


Rekao je kako se njegovo poimanje nogometa od tada nije promijenilo.


– Uživam u igranju nogometa kao i onda. Moja vizija nogometa je ona koju sam imao kao dječak – zaključio je Modrić iza kojega su 116 nastupa za Hrvatsku i srebrna medalja sa svjetskog prvenstva.