Liga nacija

LUDA MAKSIMIRSKA VEČER: Jedvaj matirao Španjolsku, Hrvatska sada ide na Wembley po prvo mjesto u skupini

Marko Cvijanović

Velika radost hrvatskih reprezentativaca s Tinom Jedvajom u naslovnoj ulozi/Foto REUTERS

Velika radost hrvatskih reprezentativaca s Tinom Jedvajom u naslovnoj ulozi/Foto REUTERS

Scenarij nije mogao biti bolji: Engleska i Hrvatska u nedjelju na kultnom Wembleyju u izravnom sučeljavanju odlučuju o prvom mjestu u skupini novoga natjecanja što je opravdalo svrhu. “Kockasti” su konačno u utakmici natjecateljskoga karaktera dočekali ovacije domaće publike poslije epohalnog dostignuća osvajanjem srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji



ZAGREB Hrvatska nogometna reprezentacija svladala je na maksimirskom travnjaku Španjolsku i ostala u igri za prvo mjesto u skupini 4 Lige nacija u utakmici koju je obilježila dramatična završnica sa sretnim završetkom i Tinom Jedvajem u naslovnoj ulozi. U trećoj minuti sudačke nadoknade Brekalo se na malom prostoru izborio za udarac koji je krajnjim naporom obranio De Gea, ali u nastavku akcije nije više mogao ništa. Jedvaj je iz blizine zatresao mrežu i svojim drugim pogotkom odveo “kockaste” do velike pobjede. Scenarij nije mogao biti bolji: Engleska i Hrvatska u nedjelju na kultnom Wembleyju u izravnom sučeljavanju odlučuju o prvom mjestu u skupini novoga natjecanja što je opravdalo svrhu. “Kockasti” su konačno u utakmici natjecateljskoga karaktera dočekali ovacije domaće publike poslije epohalnog dostignuća osvajanjem srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Ispunjene tribine i zajedništvo navijača i igrača vratili su  u Maksimiru vrijeme i oživjeli “dane ponosa i slave” tijekom nezaboravne ruske avanture. 



Ivan Rakitić izašao je s travnjaka nakon nešto više od sat vremena igre nakon što je osjetio zatezanje mišića. Raketa je iz mjera predostrožnosti ranije završio svoj ogled protiv Španjolske što ne znači da će sigurno biti na raspolaganju za nedjeljni ogled. Njegov nastup protiv Engleske je upitan.





Ono što raduje jest činjenica da je Hrvatska na terenu u pojedinim razdobljima podsjetila na momčad pred kojom su minuloga ljeta ničice padali protivnici. Samo kad je u pitanju igra prema naprijed. Nošeni hukom s maksimirskih tribina, nadahnuti hrvatski igrači rastrčali su se travnjakom i u jednom dahu odigrali upečatljivih tridesetak minuta tijekom kojih su stvorili jednu stopostotnu (Perišić, 6’) i dvije izgledne (Perišić 14’, 17’) i jednu polupriliku (Rebić 28’). Hrvatska se poslije pola sata ispuhala, Španjolci očekivano počeli dominirati posjedom, ali se u novonastalim okolnostima nije izrodilo ništa što bi poremetilo kompaktne linije u hrvatskom obrambenom bloku. Izuzev Iscova udarca u posljednjoj minuti i jedine Kalinićeve obrane u prvome dijelu.



Stadion Maksimir. Gledatelja: 33.018. Sudac: Aleksej Kulbakov (Bjelorusija) 6,5. Strijelci: 1:0 Kramarić (54’), 1:1 Ceballos (56’), 2:1 Jedvaj (69’), 2:2 S. Ramos (78’.11m), 3:2 Jedvaj (90’). Žuti kartoni: Perišić (Hrvatska), Busquets, Ceballos (Španjolska).


HRVATSKA: L. Kalinić 6, Vrsaljko 5,5, Lovren 6, Vida 6, Jedvaj 7,5, Rakitić 7 (od 67’ Vlašić 6,5), Brozović 6, Rebić 6 (od 73’ Brekalo 6,5), Modrić 7, Perišić 6, Kramarić 6,5 (od 89’ Pjaca -).


ŠPANJOLSKA: De Gea 6, Sergi Roberto 6, Ramos 6, Martinez 5,5, Jordi Alba 5,5, Saul 6 (od 74’ Suso -), Busquets 6, Ceballos 7, Rodrigo 5,5 (od 61’ Asensio 6,5), Aspas 6 (od 64’ Morata -), Isco 7.



Budući da su u drugome poluvremenu obje momčadi potpuno promijenile obrambeni gard, jasno je zašto su se učestalo počele tresti mreže, a prilike u obama šesnaestercima redati kao na tekućoj vrpci. Pritom hrvatski izbornik Zlatko Dalić uoči dvoboja s Englezima mora biti itekako zabrinut, u prvom redu zato što je hrvatska obrana na trenutke izgledala kao za debakla u Elcheu. Španjolci su serijom lakih paseva lakoćom postizali pogotke (Ceballos 56’) i dolazili u stopostotne prilike (Aspas, Isco), ali se nešto slično u Maksimiru sinoć ni slučajno nije moglo dogoditi. U prvom redu zato što su hrvatski reprezentativci imali sasvim drukčiji pristup natjecanju prema kojem su mnogi još uvijek neopredijeljeni. Javnost, struka, igrači… Svi oni koji od istoga nemaju materijalne koristi. Budući da su i Španjolci neobjašnjivo griješili u postavljanju, Hrvatska je do pobjedonosnog pogotka stvorila pregršt izglednih prilika (Rakitić 61’, Rebić 72’, Kramarić 87’) prije negoli je Tin Jedvaj dočekao zvjezdane trenutke svoje karijere. A zaigrao je igrom slučaja… Što ti je nogomet.