Prvi susreti osmine finala

LIGA PRVAKA Veliki trenerski obračun Jurgena Kloppa i Nike Kovača na Anfield Roadu

Marko Cvijanović

Niko Kovač (Bayern)/Foto REUTERS

Niko Kovač (Bayern)/Foto REUTERS

Protiv Liverpoola nećemo imati pravo na pogreške. Ako budemo dali prostora Firminu, Maneu i Salahu, onda ćemo u svakoj minuti biti izloženi opasnim situacijama. Zbog toga je važno imati loptu, igrati disciplinirano i odgovorno – poručio je Niko Kovač.



RIJEKA Večerašnjim prvim utakmicama Liverpoola i Bayerna, odnosno Lyona i Barcelone nastavlja se osmina finala nogometne Lige prvaka. Bivšeg hrvatskog izbornika Niku Kovača čeka veliki obračun s Jürgenom Kloppom u nezavidnom položaju. Osim što je (pre)često na udaru kritika njemačke javnosti s obzirom na neočekivano loše rezultate bavarske momčadi u Bundesligi, klupski čelnici puno očekuju od nastupa u Europi. Prva prepreka u nokaut fazi pritom nije nimalo laka. Dapače.


Aktualni europski prvak igra još jednu sezonu iz snova, s Manchester Cityjem je u »mrtvoj« trci za dugoočekivani naslov engleskoga prvaka, a naravno da se ne odriče niti europskih ambicija. Pred veliku utakmicu s Bayernom Kloppa najviše muči – Dejan Lovren. Hrvatski reprezentativac još se nije potpuno oporavio od ozljede zadnje lože, zadnju utakmicu za Redse odigrao je još 7. siječnja, a njegov je nastup još uvijek pod velikim upitnikom.


Kloppov problem više predstavlja činjenica da pravo nastupa zbog akumuliranih žutih kartona nema Virgil van Dijk, a Joe Gomez još je na putu povratka poslije loma noge. U slučaju da Lovren ne bude bio spreman, prva Kloppova opcija je – veznjak Fabinho.


Do zadnje minute




– S Lovrenom je situacija vrlo neizvjesna, neće do zadnjeg trenutka biti poznato hoće li nastupiti ili ne. Čekat ćemo do zadnje minute. Fabinho? Naravno da mu neće biti lagan posao igrati u Ligi prvaka protiv Bayerna, ali to ima smisla, uostalom to ovisi kako ćemo se mi generalno braniti. Naravno da će biti razdoblja u igri kada ćemo se morati braniti. Radili smo na tome, izuzetno respektiramo Bavarce.



LIVERPOOL:  Liverpool – Bayern


LYON: Lyon – Barcelona



Kovač također ima problema oko sastava, na Anfieldu će biti bez Francka Riberyja i Jeromea Boatenga. Ribery je dobio slobodno nakon što je postao otac, a Boateng ima želučanih problema. Pod upitnikom je još uvijek nastup Kingsleyja Komana, koji je u petak ozlijedio gležanj nakon što je postigao dva pogotka u gostujućoj pobjedi nad Augsburgom. Lotthar Matthäus bez obzira na sve, vjeruje u bavarsku momčad.


Barca favorit


– Niko Kovač je u početku previše mijenjao, ali je sada pronašao sebe i svoju prvu ekipu. Niko ima navijače iza sebe, vole ga jer je otvoren i komunikativan. Osjećam da je cijeli klub iza njega. Atmosfera je mnogo bolja u momčadi i znam da će svi biti motivirani protiv Liverpoola. Stoga bih upozorio sve, nemojte otpisivati Bayern – rekao je Matthäus. A što kaže Kovač?


– Protiv Liverpoola nećemo imati pravo na pogreške. Ako budemo dali prostora Firminu, Maneu i Salahu, onda ćemo u svakoj minuti biti izloženi opasnim situacijama. Zbog toga je važno imati loptu, igrati disciplinirano i odgovorno – poručio je Niko Kovač.


U sjeni velikog dvoboja na Anfieldu Lyon na domaćem travnjaku dočekuje Barcelonu koja je u posljednjem kolu Primere minimalnim rezultatom svladala Real Valladolid (1:0), prekinuvši niz od tri susreta bez pobjede. Lyon je ohrabren činjenicom da je u zadnjih devet utakmica upisao samo jedan poraz, ali i hendikepiran izostankom suspendiranog Nabila Fekira. Hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić očekuje se u katalonskoj momčadi od prve minute. Naravno da je Barca apsolutni favorit, ali Lyon se nema namjeru unaprijed predavati.