Rijeka i u uzvratu bolja od Ferencvarosa

Krstanović i Samardžić potvrdili kartu za Farske otoke

Ivan Volarić

U samo 17 minuta nogometaši Rijeke obavili su formalnost, pobjedom u Budimpešti potvrdili su rezultat s Kantride i zakoračili u treće pretkolo Europske lige gdje ih čeka jedna velika nepoznanica – Vikingur, treća momčad prvenstva Farskih otoka



BUDIMPEŠTA U samo 17 minuta nogometaši Rijeke obavili su formalnost, pobjedom u Budimpešti potvrdili su rezultat s Kantride i zakoračili u treće pretkolo Europske lige gdje ih čeka jedna velika nepoznanica – Vikingur, treća momčad prvenstva Farskih otoka. Vjerojatno će biti teže sletjeti u tamošnju zračnu luku nego proći u »play off« Europske lige nakon dvije utakmice. Prva se igra u gostima idućeg četvrtka.


Ferencvarošove nade tinjale su točno 20 minuta kada je Krstanović realizirao najstrožu kaznu nakon igranja rukom Mateosa, a u potpunosti su se ugasila u 37. minuti kada je Samardžić glavom poentirao nakon udarca iz kuta. Nakon toga bilo je samo pitanje s koliko pogodaka razlike će završiti utakmica od koje se barem od Rijekinih domaćina očekivalo puno više. Thomas Doll je prema očekivanjima na travnjak poslao puno ofenzivniji sastav nego u Rijeci. Na stol je bacio i svoje najjače adute, mađarsku legendu Zoltana Geru i njemačkog topnika Benjamina Lautha, ali još jednom se pokazalo da je nemoguće u sedam dana od »miševa« napraviti »lavove«. Prosječna partija »bijelima« je bila sasvim dovoljna da bez većih stresova produže svoje europske ambicije. Bespomoćnim Mađarima nije osjetno pomogla ni Krstanovićeva nesmotrenost, isključenje nakon dva dobivena žuta kartona u razmaku od pet minuta na nešto više od pola sata prije kraja utakmice.



Stadion Ferenc Puškaš. Gledatelja: 6000. Sudac: Paolo Valeri (Italija) 7,5.




Strijelci: 0:1 Krstanović (20′-11m), 0:2 Samardžić (37′), 1:2 Ugrai (66′-11m).


Žuti kartoni: Lauth, Ugrai, Mateos, Gyomber, Bode (Ferencvaroš), Krstanović, Brezovec, Sharbini, Jajalo, Kvržić (Rijeka).


Crveni karton: Krstanović (55′).


FERENCVAROŠ: Dibusz 5,5, Dilaver 5,5, Pavlović 5,5, Nalepa 5 (od 65′ Kukuruzović 6) , Bošnjak 5,5, Mateos 5, Gyomber 6, Ugrai 6,5, Gera 5,5 (od 62′ Bode 6), Somalia 6, Lauth 5,5.


RIJEKA: Vargić -, Tomečak 7, Lešković 7, Samardžić 7, Leovac 7, Brezovec 7, Jajalo 6,5 (od 69′ Kvržić -), Jugović 6,5, Kramarić 6,5 (od 59′ Zlomislić 6,5), Sharbini 6,5 (od 87′ Mitrović -), Krstanović 5,5.



Otvoreni pristup obje momčad nije donio puno nogometa sve dok u 19. minuti Tomečak u jednoj kontri nije povukao loptu uz desnu aut liniju, te povratnom loptom na vrhu kaznenog prostora pronašao Jugovića. Vižljasti veznjak »bijelih« povukao je loptu u kazneni prostor, uslijedio je klizeći start Mateosa. Lopta je odbijena za natrčalog Tomečaka, a španjolski branič je onda učinio glupost: rukom je pobrao loptu s noge Tomečaku što nije promaknulo talijanskom sucu koji je bez razmišljanja pokazao na najstrožu kaznu. Ivan Krstanović po drugi put je nadmudrio vratara Dibusza s bijele točke i podebljao riječku prednost iz prve utakmice.


Tek nakon vodstva gostiju utakmica je postala nešto sadržajnija zahvaljujući igračima u plavim dresovima. U 27. minuti Kramarić je s nekoliko driblinga otvorio prostor za udarac, a Dibusz efektnom paradom izvukao ispod grede loptu u korner. U 37. minuti junak prvoga ogleda na Kantridi samo je pogledom ispratio kako druga lopta putuje u njegovu mrežu. Brezovec je izveo korner, a Samardžić glavom nadvisio svojega čuvar za 0:2. Dogodilo se – očekivano. Mađari su se morali otvoriti prostore koji su bili »opasani bodljikavom žicom i posutim minanma« na Kantridi, pa je individualna kvaliteta gostiju počela dolaziti do izražaja.


U nastavku je malo pao ritam, nestalo je one agresivnost i velike želje s kojom su Mađari pokušavali uhvatiti na prepad goste s Kantride. Sve to išlo je u prilog Riječanima koji su strpljivo čekali na situaciju kakva im se otvorila u 50. minuti kada je kontru zaključio Sharbini dodavanjem na drugu stativu za Krstanovića. Napadač »bijelih« udarcem iz prve promašio je okvir gola. Ubrzo nakon toga jedan požrtvovni start na braniča gostiju stajao je Krstanovića prvoga žutog kartona, a u 55. minuti lakat koji je završio na arkadi braniča Mateosa i drugog žutog kartona. Bespotreban Krstanovićev značio je da će »bijeli« igrati s igračem manje više od pola sata utakmice. Iako se u prvi trenutak nije osjetio igrački manjak Mađari su u 65. minuti uspjeli smanjiti vodstvo. Gyomber je krenuo u jedan solo prodor prema riječkom kaznenom prostoru, nekoliko gostujućih igrača ušlo je premlako u duel, pa je u konačnici veznjaka domaćina zaustavio Samardžić prekršajem za najstrožu kaznu. Ugrai je prevario Vargića, a utakmica ponovo barem malo dobila na zanimljivosti iako su domaćinima trebala još tri pogotka da bi dostigli riječku prednost. Preveliki zalogaj i za bolje momčadi od Ferencvaroša.


TIJEK UTAKMICE


64’ Jedanaesterac za Ferencvaros. Siguran s bijele točke bio je Ugrai. Vodstvo Rijeke smanjeno je na 2:1.


Jedanaesterac je izborio Bode, nad kojim je prekršaj napravio Samardžić.


Treneri obje momčadi napravili su i zamjene. Kek je iz igre izvadio Kramarića i umjesto njega u igru je ušao Zlomislić (60. minuta). Kek je u 69. minuti izvadio i Jajala, a u igru je ušao Zoran Kvržić. 


U mađarskoj momčadi Gera je zamijenio u 62. minuti Daniel Bode, nad kojim je odmah Samardžić napravio prekršaj. Izašao je i Nalepa, a u igru ušao Stjepan Kukuruzović.


55’ Ivan Krstanović je zbog dva žuta kartona u samo tri minute isključen iz igre i Rijeka od 52. minute igra s igračem manje. Prvi je dobio u 53. minuti zbog preoštrok prekršaja, a sljedeći – crveni, u 55. minuti zbog neopreznog udaranja u skoku Mateosa. 


Dva žuta kartona dobili su i igrači Ferencvarosa – u 49. godini David Mateos, a u 57. Lauth


37’ Samardžić doveo Rijeku u vodstvo od 2:0.


Ubačaj iz kuta izveo je Josip Brezovec, a Miral Samardžić je skočio na drugoj vratnici i glavom poslao loptu iza leđa vratara Ferencvarosa.


21’ Rijeka vodi 1:0! Strijelac je Krstanović iz jedanaesterca.


U kaznenom prostoru Ferencvarosa pao je Jugović, a zatim je jeoš jedan od domaćih braniča igrao rukom pa je sudac Valeri pokazao na bijelu točku. 


U 15. minuti ubacio je Josip Brezovec iz kornera oštro na prvu vratnicu i umalo iznenadio mađarskog vratara. 


U prvih deset minuta Rijeka je imala jednu obećavajuću situaciju, u 7. minuti, kada je kramarićev pokušaj ubačaja otišao izvan granica igrališta. Dva uzastopna ubačaja iz kuta imao je i Ferencvaros, ali obrana Rijeke bila je na mjestu i pravovremeno otklonila opasnost.


RIJEKA: Vargić, Tomečak, Samardžić, Lešković, Leovac, Jugović, Brezovec, Jajalo, Sharbini, Kramarić, Krstanović


FERENCVAROS: Denes Dibusz, Michal Nalepa, Mateo Pavlović, David Mateos, Predrag Bošnjak, Gabor Gyomber, Emir Dilaver, Benjamin Lauth, Zoltan Gera, Somalia, Roland Ugrai