Upitnik zvani desni bek

Korak prema raspletu: Tomečak sve bliži ostanku na Kantridi

Ivan Volarić

Foto I. Volarić

Foto I. Volarić

Juričić je uoči dolaska u Kranj obavio rundu pregovora s  Tomečakovim predstavnicima oko novoga ugovora. Potpis je pitanje dana, iako je sportski direktor »Rijeke« po tom pitanju poslovično oprezan



KRANJSKA GORA Dopredsjednik »bijelih« Dean Šćulac, direktor Vlado Čohar i sportski direktor Srećko Juričić stigli su u Kranj na prvu prijateljsku utakmicu tijekom priprema u Sloveniji i vidjeli – reviju riječkih pogodaka. Kranjski drugoligaš nije imao šanse. Kekove trupe izgledale su nedostižne za svoje suparnike, jednako kao i bijeli vrhovi Triglava za one koji nisu skloni planinarenju. Rezultat i igra ispunili su sve u riječkim redovima zadovoljstvom pa i sportskog direktora Srećka Juričića, iako, naravno, nema mjesta euforiji. Ipak je u pitanju peta momčad slovenske Druge lige. Puno konkretnije odgovore dat će preostale tri utakmice za boravka u Kranjskoj gori, odnosno one protiv prvoligaša »Rudara« iz Velenja (subota), »Krke Novo Mesto« (utorak) i naročito ona posljednja protiv BiH prvaka »Sarajeva« (3. srpnja).


– Angažman je bio dobar, pravi, profesionalni… Vidi se da imamo značajne igračke kapacitete, ali i volje, želje i znanja da i ove sezone ostvarimo dobre rezultate – komentirao je sportski direktor neposredno nakon susreta, koji je osim puno pogodaka donio i povratak Brazilca Moisesa. Odigrao je 45 minuta na mjestu središnje polušpice i pokazao da, iako još nije u idealnom stanju, puno znači za igru riječke momčadi.


– Moises je veliki plus. Ako se uspije vratiti i biti na razini prošle sezone bit će veliko pojačanje – nastavio je Juričić.




Spomenuo je pojačanja, a do sada su angažirani slovenski napadač Roman Bezjak i albanski ofenzivni veznjak ili krilni napadač Odise Roshi. Tu priči oko dovođenja pojačanja ovoga ljeta sigurno nije kraj.


– Prije svega svi znamo da želimo zadržati ovu ekipu na okupu, ali isto tako da postoji mogućnost da nas neki igrač napusti. U tom slučaju nastojimo biti spremni i ako se dogodi neki odlazak da imamo spremne zamjene.


Medijske priče


Odlaskom Marka Vešovića nameće se potreba za dovođenjem desnoga beka, a posebno ako se uzme u obzir situacija oko jedinog preostalog igrača za poziciju krajnjeg desnog braniča Ivana Tomečaka.


– Tu je i Jugović, ali  radimo na tome da popunimo igrački kadar. Međutim, to nije stvar biti ili ne biti.


Juričić je uoči dolaska u Kranj obavio rundu pregovora s  Tomečakovim predstavnicima oko novoga ugovora. Potpis je pitanje dana, iako je sportski direktor »Rijeke« po tom pitanju poslovično oprezan.


– Postoji mogućnost produženja ugovora. Igračevi zastupnici su vrlo korektni u pregovorima, nadam se da ćemo pronaći rješenje koje će zadovoljiti obje strane.


Produženje ne znači automatski i da Tomečak neće otići ovoga ljeta, no novi, poboljšani ugovor uz drugačije sročenu odštetnu klauzulu, vjerojatno će utjecati na tajming i način odlaska.


– Naravno da i pod uvjetom da potpišemo novi ugovor postoji ovoga ljeta mogućnost njegova odlaska ako se pojavi ponuda s kojom bismo i mi i Tomečak bili zadovoljni. Međutim, puno veća je mogućnost njegova ostanka nego pod dosadašnjim okolnostima – tumači Juričić.


Posljednjih tjedana brojni mediji s »čizme« povezivali su Marka Leškovića i Bekima Balaja s »Laziom«.


– Sve to su priče za medije, službenih razgovora u tom smjeru nije bilo.


Talijanski mediji servirali su i priču o tome kako je na meti »Rijeke« Čileanac Cristobal Jorquera (26), ofenzivni veznjak koji je postao slobodan igrač nakon što je »Parma« izbačena u četvrtu ligu. Jorquera je ponikao u »Colo Colou«, a osim u »Parmi« igrao za »Genou« i turski »Eskisehirspor«. Prošle sezone u dresu »Parme« je postigao jedan pogodak (jedna asistencija) u 17 nastupa u Serie A, a upisao je i četiri nastupa za reprezentaciju Čilea.


Potez za budućnost


– Jorquera je jedan od mnogih igrača koje pratimo. Riječ je o veznom igraču, takozvanom »box to box« igraču, koji bi mogao igrati u našoj ekipi. Pratimo ga…


Ne prati ga samo Juričić, već i njegov kolega iz »Spezije« Igor Budan.


– Pratimo ga i mi i »Spezija«. Vidjet će se situacija i procijeniti ako je i je li kome potreban.


Na Kantridi su posljednjih dana povlačili poteze koji će ostaviti pozitivne posljedice na klupsku budućnost. Nakon Daria Vizingera (Varaždin) angažiran je još jedan igrač u cilju stvaranja mlade i potentne druge momčad koja će nastupati u Trećoj HNL – osječki reprezentativni vratar Ivan Nevistić.


– Jedan od najboljih, ako ne i najbolji mladi vratar u Hrvatskoj. To je potez za budućnost, da za duže vrijeme osiguramo kvalitetna rješenja na mjestu među vratnicima. Sada imamo stvarno puno dobrih vratara i iskusnijih i mladih. Pored Vargića, Sluge, Prskala i Nevistića, koji se pripremaju u Kranjskoj gori, tu je i David. Imamo veliki potencijal na vratima. Osim toga, doveli smo još mladih igrača poput Vizingera iz Varaždina, razgovaramo s »Cibalijom« oko Turčina… Postoji mogućnost i da Solomona ustupimo novom drugoligašu »Šibeniku«.


Situacija oko igračkog kadra naizgled je komotna, izuzme li se naravno problem desnoga beka, no stvari se mogu osjetno promjeniti ako, primjerice, stigne prava ponuda za Leškovića ili Balaja. Ne treba zaboraviti da europski klubovi počinju »trgovati« igračima tek tijekom srpnja, kada »bijele« očekuju važni europski i domaći ispiti.


– Moramo biti spremni na iznenađenja. Ne bismo voljeli da nas nešto uhvati nespremne – zaključio je Juričić.