Coq au vin

Komentar O. Rivettija: Ante doktorirao u vinogradu

Orlando Rivetti

Foto Reuters

Foto Reuters



Naš izbornik Ante Čačić nakon što je očerupao turskog pijetla Terima, podvalio je kiselo vino Španjolcu Del Bosqueu. U Bordeauxu je vino – više od svete vodice. Kaže izbornik da ga nije kušao, iako je izgledao dosta umorno na jučerašnjoj presici. Vjerojatno nije spavao cijelu noć listajući SMS poruke silnih obožavatelja »lika i djela« malog »tv servisera« koji je na kraju karijere trenerske dobio – Mamićev dar. Počelo je ukrcavanje na pobjednički vlak svekoliko hrvatske euforije. Sa zanimanje čekam brojne stručne komentatore, trenere. Na neke dosadašnje opseracije nasmijao se i Čačić, ali…


Ante Čačić je u Bordeauxu postao doktor nogometa! Ispričati bi se morali si oni koji su ga mjesecima terorizirali. Omalovažavali i ismijavali kao Mamićevu lutku. Ekipa bez trenera je kao televizor bez antene. Možete udarati po njemu, vrtjeti onaj daljinski (Mamićev), upravljač, ali ostat će sivo-crni ekran smetnji. »Čarobna kutija neće ponuditi nikakve emocije. Ne bi pomogao ni napoznatiji tv serviser iz nekih davnih vremena, Ante Čačić«. Čačić je protiv Španjolske bio antena hrvatske reprezentacije. Savršena slika živih boja. Usprkos činjenici da je uveo čak pet novih igrača. Čačić je u Hemingwayevoj konstataciji da je »Borba bikova jedina umjetnost u kojoj je umjetnik u smrtnoj opasnosti – bik«.

Preživio je Del Bosqueovu koridu, što je zapravo kamilica, borba kunića, u odnosu na višemjesečnu hajku velikog djela hrvatske javnosti. Stoički je sve podnosio, a prije utakmica sa Španjolcima rekao je kako bi se zabrinuo da su novinari uz njega. »Jer da sam prvak Europe, rekli bi – vidjet ćemo ga u kvalifikacijama za SP«.


Hrvatska je reprezentacija pod vodstvom Ante Čačić odigrala seriju od tri odlične europske utakmice, a susret sa Španjolcima jedna je od najvećih pobjeda od hrvatske samostalnosti. Jer, Španjolci su dvostruki prvaci Europe, prvaci svega što ima veze s loptom i travom. Imaju čak 70 nacionalnih kampova, a u Hrvatskoj se još uvijek svađamo oko jednoga. Gdje ga graditi? Osim što nigdje nema takve razjedinjenosti kao u Hrvata. Vjerojatno je šačica rušitelja reprezentacije (Šukera i Mamića, Čačića i Vrbanovića…), u šoku nakon trijumfalne predstave Čačićeve momčadi. Povijest pišu pobjednici.


Naš je izbornik već sada – pobjednik. Protiv Španjolske izabrao je savršenu »rezervnu momčad« i taktiku. Odradio psihološku pripremu, igrači ga slijede, u hodu mijenjao neke pozicije igračima, u poluvremenu je korigirao raspored, arhitekt je trijumfa nad europskim prvakom. Bez Modrića, Mandžukića, Vide, Brozovića, Strinića, ali s Rogom i Pjacom! Otrovna su pera komentatora već bila naoštrena, strelice spremne poletjeti prema izborniku kockaru koji se poigrava s ugledom Hrvatske. Sada mora nogom udariti one koji mu ližu cipele prije nego počnu gristi…Čačić je izbornik koji može nadmašiti i svog najvećeg kritičara Ćiru Blaževića. Španjolci su poslani u pakao Talijana, pa Nijemaca, Francuza, Engleza… Mi ćemo igrati s Portugalom u prvoj utakmici »sa štitom ili na njemu«. Još malo »Real Madrida« na suprotnoj strani – Cristiano Ronaldo!