Pod riječkom urom

Kolumna Orlanda Rivettija: Kek napada Hrvatsku s utvrde Rujevica

Orlando Rivetti

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ



Fužine su omiljeno mjesto Slovenca Matjaža Keka. Nije Kranjska Gora i Pohorje, ali uz jezero je ugodno dok na riječkim ulicama gori asfalt. Nogometaši Rijeke su često, posebice dok nije bilo stadiona i kampa na Rujevici, znali skoknuti do Fužina, posebice ljeti. Tu su i ove godine počeli pripreme…


I sada su pobjegli iz riječkog kotla, na miru pripremiti utakmicu s Istrom, večeras od 20 sati. Opasne znaju biti nagle klimatske promjene. Jednom su nogometaši Budućnosti iz Podgorice došli na utakmicu s Rijekom ravno sa Žabljaka (1456 metara nadmorske visine) po terenu su tražili hlad, Riječani su im uvalili pet komada (5:1). Trener Rijeke bio je Marijan Brnčić. Fužine su Rijekina oaza mira, 730 metara iznad mora… Kek se u šumi dobro snalazi. Zna dozirati koliko igračima treba kisika.


Nakon što su do Splita putovali koliko do – Pariza, i glatko odveli »crvene vragove« na svoju svetu misu. Rijeka je protunjala Parkom mladeži snagom autoriteta znanja. Više nego nekom igrom za pamćenje.




Lakoćom su kontrolirali utakmicu (brzi pogodak Bezjaka), do klasičnog nokauta, dvama pogotcima u završnici susreta. Za razliku od prošlosezonska tri remija na startu (Inter 0:0, Slaven i Zagreb 3:3), četvrta Kekova Rijeka zakoračila je snažno u prvenstvo. Kao da ju je pripremao Antonio Conte… Rezultat je čisti užitak, sve ostalo je jeftini parfem umjetničkog dojma.


Otišli su brojni igrači (zar nije tako svake godine ?), posljednji Močinić (Kek nije licemjerno pustio suzu!), nakon Vargića, Balaja, Samardžića, Brezovca… Ako Lešković nije danas potpisao za Pescaru, vjerojatno trči oko Rujevice, jer Mišković i Juričić nisu htjeli pristati na »ucjenu« od 300.000 eura po sezoni. Težina novog ugovora. Bolje u džep strpati dva milijuna. Druga je priča s Datkovićem koji bi igrao, naglasak je na igrao, za sitniš, ali uz jamstvo da će odigrati 60 posto utakmica.


Mitrović, Elez i Crnograc Šofranac (došao iz nikšićke Sutjeske, kao nekada Branko Čalović, ali kao zadnji vezni), zid su ispred vratara Prskala. Obrane koje je u Parku mladeži u nastavku malo zaplesala, kao da po snijegu i ledu vozite ljetnim gumama, ali »crveni« nisu uzeli darove. Jasno, u pitanju je faza obrane, kazat će Kek, koju je, inače, po njegovu mišljenju, najlaške napraviti. Šezdesetih godina prošlog stoljeća trener Angelo Zicovich govorio je kako se beka od bukve može napraviti. Nekada. Danas su bekovi, ili bočni igrači obrane, nogometni intelektualci. Isto vrijedi i za stopere. Manijakalno opsjednot obranom, Kek će sigurno uštimati klavir.


Rijeka i Istra otvaraju večeras sezonu na Rujevici, riječkoj »bombonieri«, ma tko što mislio. Na otvaranju, 2. kolovoza prošle godine, Lokomotiva je skrenuta na mrtvi kolosijek (3:1). Strojovođa je bio nekdašnji tv mehaničar, a današnji izbornik (najbolji u prvom dijelu Europskog prvenstva), Ante Čačić. Alen Šušnić će voditi Puljane, privremeni trener. Kek je prošle sezone igrao protiv Igora Pamića, Roberta Rubčića i Andreja Panadića (dvaput), uzeo svih dvanaest bodova bez primljena pogotka.


Rujevica je do sada neosvojiva utvrda. Ovo će biti 18 utakmica (ukljućujući i onu Kupa sa Slavenom, 2:1), a samo je pet završilo neodlučeno (četiri puta bez golova). Puljani u četiri sata igre, s trojicom trenera, nisu uspjeli otkinuti bod, niti zabiti gol… U minimalnim pobjedama, triput 1:0, Bezjak i Tomasov dvaput zabili su za tri boda. Posljednja je utakmice bila revijalna, a Istra je imala dvije stopostotne prigode u deset minuta. Oprez, ali… Riječani i Kek su se valjano opekli prošle sezone (14 remija!), da pušu i na hladno.


Ova je momčad Rijeke stvorena da nastavi tamo gdje je stala prošle sezone, lov na Dinamo. Vidjet ćemo koliko može daleko. Nakon dobrog otvaranja u Parku mladeži, očekuju se bodovi u susretu s Puljanima, pa na dva gostovanja, kod Osijeka i Intera, prije obračuna s Lokomotivom, kao najava za gostovanje na Poljudu. Gdje Kek nije nikada izgubio. A ni oni prije njega, već pet godina! Nogomet nije matematika, ali… Šest pobjeda na startu bila bi prava prijetnja Dinamu. Zabava počinje večeras.


Sudi Matoc, miljenik Mancea, Ljepojevića i Matrljana, sve ih je izbacio (ne samo jednom) u Osijeku kada je domaćin remizirao iz kaznena udarca u 97. minuti. Ali, pustimo suce. Nova je sezona. Rijeka je jača od jednog pogrešnog zvižduka…