Građenje pobjedničke atmosfere

“Kockasti” danas u Koprivnici igraju pripremni susret protiv Moldavije

Ivana Vaupotić

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Mi smo se odlučili za lakše provjere. Važnije nam je  podizati samopouzdanje, vježbati napadačke varijante, graditi našu igru i otići na EURO u dobroj, pobjedničkoj atmosferi – kaže izbornik Ante Čačić



SVETI MARTIN NA MURI  Prošlog petka su službeno započele pripreme hrvatske reprezentacije za EURO u Francuskoj, a u tih je tjedan dana izbornik Ante Čačić na raspolaganju imao sve što je mogao poželjeti, počevši od više nego srdačnog dočeka u Međimurju. Danas je, pak, stigao dan za prezentiranje plodova rada na treninzima u Svetom Martinu na Muri. Hrvatska će večeras na Gradskom stadionu u Koprivnici odigrati prijateljsku utakmicu s Moldavijom koja ne bi smjela biti krupan zalogaj za Čačićeve trupe.


–  Pri izboru  suparnika za pripremu velikog natjecanja ne postoje pravila. Ni najjači, ni najslabiji suparnici ne jamče da će reprezentacija biti u najboljem izdanju. Mi smo se odlučili za, uvjetno rečeno, lakše provjere. Iza igrača je naporna sezona, pred njima zahtjevne utakmice na EURO-u, i zato ih ne želimo opterećivati suparnicima koji zahtjevaju dodatno trošenje – objasnio je Čačić.


Nije na odmet podsjetiti da je Hrvatska u pripreme za EURO ušla bez Luke Modrića, Marija Mandžukića, Ivana Rakitića, Darija Srne i Matea Kovačića, koji su morali ili još uvijek moraju odraditi klupske obaveze. Njih petorica priključit će se reprezentaciji tek početkom idućeg tjedna, a to znači da će večeras priliku za dokazivanje dobiti igrači iz drugog plana.


Stvaranje igre




Naravno, i to je uvjetno rečeno, budući da izbornik na raspolaganju ima široku lepezu kvalitete. Na kraju krajeva, igrači koji nastupaju u najjačim europskim ligama sasvim sigurno mogu pružiti ono što će se od njih tražiti u Koprivnici. Povrh toga, Moldavija definitivno nije suparnik koji bi trebao tjerati strah u kosti.


Preciznije, radi se o reprezentaciji koja na rang-listi FIFA-e zauzima 156. mjesto. Zapravo, najbolje ilustraciju moći večerašnjeg suparnika Hrvatske daje pogled na vrste koje su bolje rangirane. Konkretno, Moldavija na spomenutoj rang-listi, između ostalih, gleda u leđa Hong Kongu, Afganistanu, Barbadosu, Vijetnamu, Madagaskaru i Južnom Sudanu.


– Našim reprezentativcima nisu potrebne posebne prijateljske provjere s jakim suparnicima. Kao prvo, niti jedna od tih reprezentacija ne bi igrala u najboljem sastavu, niti bi dala puni amgažman u takvim okolnostima. Naši reprezentativci u klubovima egzistiraju na visokoj razini, praktički svaki tjedan igraju s vrhunskim klubovima. Važnije nam je kroz prijateljske utakmice podizati samopouzdanje, vježbati napadačke varijante, graditi našu igru i otići na EURO u dobroj, pobjedničkoj atmosferi – dodao je izbornik.


Povrh svega toga, Moldavija u Koprivnicu dolazi bez nekoliko najvažnijih reprezentativaca. Nepopravljivi optimisti sasvim sigurno bi rekli da ih sve podsjeća na situaciju otprije osamnaest godina, kada se Hrvatska također pripremala za nastup na velikom natjecanju kojem je domaćin bila Francuska.


Australski poučak


Tom prilikom je na prijateljskoj utakmici u Zagrebu razmontirana Australija (7:0), koja je nastupila u šarenom sastavu. Ta je pobjeda napumpala trupe tadašnjeg izbornika Miroslava Blaževića samopouzdanjem i vjerom da se na Svjetskom prvenstvu može otići daleko. Sve ostalo je povijest koje se svi navijači i simpatizeri hrvatske reprezentacije rado sjećaju.


Doduše, tadašnji sastav Australije bio je svemirski brod u odnosu na igrače koje će večeras na raspolaganju imati izbornik Moldavije Igor Dobrovoljski. Doduše, nekadašnji veznjak »Genoe«, »Olympiquea« iz Marseillea i madridskog »Atletica« još niti jednom nije poražen u svom drugom mandatu na klupi reprezentacije. Pod vodstvom Igora Dobrovoljskog Moldavija je u ožujke upisala remi s Maltom (0:0) i pobjedu nad Andorom (1:0).


Suvišno je isticati da bi večerašnje sučeljavanje s Hrvatskom u Koprivnici trebalo biti nešto sasvim drugačije. Zapravo, moralo bi biti tako. Međimurci su kroz proteklih šest dana držali Čačićeve izabranike kao malo vode na dlanu, pazeći da im apsolutno ništa ne remeti mir. Kada se to uzme u obzir, postaje jasno da bi sve, osim pobjede začinjene barem solidnom igrom, označilo korak unazad.