Šok terapija

Klubovi Prve HNL vraćaju se starim metodama kako “prodrmati” momčadi

Ivana Vaupotić

Ivica Sertić i Igor Bišćan više nisu na klupama Slaven Belupa i Rijeke/Foto PIXSELL

Ivica Sertić i Igor Bišćan više nisu na klupama Slaven Belupa i Rijeke/Foto PIXSELL

Usporedba s ovim razdobljem prošle godine prilično je varljiva. Preciznije, sezona 2018./19. bila je vrlo prometna na klupama Istre 1961. i Rudeša. Pored Roce i Torresa, Puljane su tada vodili Krunoslav Rendulić i Igor Cvitanović, a na zapadu Zagreba izredali su se Ivan Matić, Marko Lozo, Darko Jozinović i Tomislav Ivković, koji je u prvih četrnaest kola te sezone vodio Slaven Belupo.

ZAGREB Sredinom lipnja iz startnih su blokova u utrku zvanu sezona 2019./20. krenuli Nenad Bjelica, Igor Bišćan, Dino Skender, Siniša Oreščanin, Sergej Jakirović, Goran Tomić, Ivica Sertić, Samir Toplak, Ivan Prelec i Borimir Perković, a sada ih je ostalo samo šest. Kroz protekla četiri mjeseca isto toliko hrvatskih prvoligaša ostalo je bez trenera, s time da su čak trojica otišla u zadnja dva tjedna. Jedinu razliku u tim slučajevima predstavljaju scenariji preuranjenih rastanaka.Zadnji se s klupom rastao Sertić, kojem su čelnici Slaven Belupa uslišili želju staru tjedan dana. Naime, prije dva kola Osijek je protutnjao kroz Koprivnicu (4:0), a to je 46-godišnjem stručnaku bio znak da je vrijeme za promjenu. Nakon tog debakla Sertić je sam rekao da mora razgovarati s vodstvom kluba, no svejedno je dobio još jednu priliku, na gostovanju kod Dinama. Taj poraz uvjerio je obje strane da sporazumni rastanak predstavlja najbolje rješenje.

Pakrački dekret




Za razliku od Koprviničana, Splićani su morali gurnuti niz stepenice Sinišu Oreščanina, kojem podnošenje ostavke nije padalo na pamet. Bilo je to u drugom dijeku srpnja, kada je izvjesni Hamed Kone sa dva eurogola potpisao pobjedu malteškog kluba zvanog Gzira United na Poljudu. Nakon te povijesne sramote, Oreščanin je postao jedini stručnjak HT Prve lige kojem je ove sezone serviran pakrački dekret.


Preciznije, Skender je zbog remija s Istrom 1961 i Varaždinom te poraza na gostovanju kod Lokomotive prije dva tjedna napravio isto što i Sertić. Razlika je, pak, bila u tome što je sada već bivši trener Osijeka otišao odmah nakon razgovora s čelnicima kluba. U isto vrijeme je došlo do svojevoljnog odlaska Igora Bišćana iz Rijeke.


Pogled u retrovizor, dug godinu dana, pokazuje da je ova sezona za nijansu lošija od prethodne, kada je riječ o trenerima. Naime, tada su smjene na klupi napravili samo Istra 1961, Rudeš i Rijeka. Posebno zanimljivo je bilo u Puli, gdje su se na čelu struke redali Španjolci. Sezonu je otvorio Manolo Roca, a nakon sedam kola njegovu je ulogu preuzeo Curro Torres.


Hajduk i Istra 1961




Međutim, usporedba s ovim razdobljem prošle godine prilično je varljiva. Preciznije, sezona 2018./19. bila je vrlo prometna na klupama Istre 1961. i Rudeša. Pored Roce i Torresa, Puljane su tada vodili Krunoslav Rendulić i Igor Cvitanović, a na zapadu Zagreba izredali su se Ivan Matić, Marko Lozo, Darko Jozinović i Tomislav Ivković, koji je u prvih četrnaest kola te sezone vodio Slaven Belupo.


Povrh toga, prošle sezone niti u Splitu nije bilo sreće s trenerima. Tamo je prošlu sezonu započeo Željko Kopić, a zatim je stigao Zoran Vulić, koji je nakon devet utakmica morao prepustiti svoje mjesto Oreščaninu. Završni čin rastanaka s trenerima u sezoni 2018./19. stigao je krajem ožujka ove godine, kada je Zoran Zekić napustio Osijek, i to nakon mandata dugog tri i pol godine.U ovom trenutku teško je vjerovati da će preostalih 25 kola HT Prve lige ponuditi tako veliki promet na klupama, iako Oreščanin, Skender, Bišćan i Sertić sada spadaju u kategoriju bivših. U slučaju da nije bilo lako pobrojati sva imena iz prošle sezone, treba istaknuti da je u tih deset mjeseci zabilježeno je čak jedanaest smjena trenera, a teško je vjerovati da će se nešto slično ponoviti i u ovoj.