Ne razbacuju se

Klubovi Premier League do sada potrošili 500 milijuna funti

Hina

Reuters

Reuters

Iznos od 500 milijuna funti mogao bi još rasti jer su do kraja ljetnog prijelaznog roka, što je 1. rujna, preostala četiri tjedna, piše BBC



ZAGREB/LONDON – Klubovi engleske Premier League su ovo ljeto na transfere do sada potrošili 500 milijuna funti, što je za 335 milijuna manje nego prošle godine. 


Iznos od 500 milijuna funti mogao bi još rasti jer su do kraja ljetnog prijelaznog roka, što je 1. rujna, preostala četiri tjedna, piše BBC. 


Prijelaz Raheema Sterlinga u Manchester City za 44 milijuna funti je najskuplji transfer do sada. Trener Manchester Uniteda Louis van Gaal je najavio “iznenađujuće” pojačanje iako je do sada već potrošio 83 milijuna funti.




Osim Van Gaalovog “iznenađenja” engleski prvak Chelsea je navodno zainteresiran za igrača Evertona Johna Stonesa i to nakon što je ponuda od 26 milijuna funti odbačena, dok se uz Manchester City povezuje i ime člana njemačkog Wolfsburga Kevina De Bruynea, a to su sve transferi koji bi mogli značajno povećati sadašnji iznos od 500 milijuna funti.


U sezoni 2014./15. u zimskom i ljetnom prijelaznom roku na pojačanja su klubovi potrošili 965 milijuna funti.  Osim toga, novi sporazum za Ligu prvaka vrijedan 897 milijuna funti poticaj je klubovima za dodatna trošenja. “Premier League nije jedini razlog velike potrošnje, već i veliko tržište koje osigurava nastup u Ligi prvaka”, kazao je Rob Wilson, financijski stručnjak za BBC napominjući da klubovi žele što više koristi izvući iz novog ugovora za televizijska prava. Klubovi koji osiguraju nastup u Ligi prvaka u grupnoj fazi natjecanja dobivaju 9 milijuna funti, a pobjednici čak 70 milijuna funti.  


Od sezone 2016./17.  ugovori od prodaje televizijskih prava za Premier League rastu od 3.018 milijarde funti na 5.136 milijarde za sljedeće tri sezone. Najniže rangirani klub će zaraditi 99 milijuna funti po sezoni, dok će prvaci zaraditi 150 milijuna, a to su samo nagrade za plasman, no ne i iznosi za televizijske prijenose utakmica. 


Neki stručnjaci međutim ističu da, iako se čini da će novi rekord ovo ljeto biti srušen, klubovi ipak u konačnici neće trošiti previše jer pokušavaju ostati unutar ograničenja zadanih Financijskim fair-playem  (FFP). Manchester United je do sada potrošio 83milijuna ovo ljeto, što je razumljivo s obzirom na prošlogodišnji 59,7 milijuna funti postrošenih samo na Angela Di Mariju. Ako prodajom Di Marije PSG-u povrati 45milijuna funti, može dovesti Pedra iz Barcelone i ne značajno povećati vlastite troškove. Liverpool je potrošio 32.5 milijuna na Christiana Bentekea, ali je čekao dok nije dobio sredstva od prodaje Sterlinga.