Pod riječkom urom

Klakočer kao dežurni ‘policajac’ IO-a HNS-a

Orlando Rivetti

arhiva NL

arhiva NL

U novinama se pojavila i informacija da je Davor Šuker (odsutan), nakon što je u Zorislavu Srebriću godinama imao višeg savjetnika, sada, od kraja prošle godine, dobio i specijalnog savjetnika u Ivanu Meštroviću! Novi savjetnik bio je na sjednici dok je Šuker po jednima bio u Las Vegasu, po drugima na safariju u Africi.



U petak Inter i Slaven Belupo u Zaprešiću dižu zastor, kreće proljetni nastavak HNL-a. Suci su bili na četverodnevnom seminaru u Medulinu. Kao i uvijek sve je bilo »med i mlijeko«, bolje rečeno pršut i teran (istarski, naravno).


Šteta što su još jednom, kao u civiliziranim zemljama, propustili pozvati na jednodnevni izlet trenere i kapetane svih momčad. Jedni drugima pogledati u oči. Bez obzira na to što se u proljetnom nastavku ne očekuju veći problemi. Dinamo je, naime, pobjegao aktualnom prvaku, Rijeci, 15 bodova, a Hajduku i Osijeku tri manje.


Bit će nekoliko tvrdih kosti, kao primjerice subotnji susret Osijek – Dinamo, koji je mudro povjeren neopterećenom mladom talentiranom sucu Igoru Pajaču, kojema ne treba »anđeo zaštitnik«, kontrolor iz Zagreba, Branko Stipković. Može Pajač i pogriješiti, ali za razliku od svojih »učitelja« i kontrolora nema putra na glavi. Uglavnom, Ante Kulušić, predsjednik Komisije za suce Izvršnog odbora HNS-a, imat će u proljetnom nastavku samo jednu brigu, morat će paziti, zajedno s povjerenikom za suce, Igorom Pristovnikom, da ne naljute Hajdukovce.




Splićani su odavno u opoziciji, a odnedavno, nakon što je Davor Šuker još jednom izabran za predsjednika HNS-a, na (ne)legalan način, protivno svim »zakonima o sportu« (koji se još pišu) i nalazima »sportskih inspekcija«, s čelnicima HNS-a koje ne priznaju, komuniciraju samo »preko nišana«.


Šukeri i Vrbanovići nastoje im se dodvoriti obećanjima, ali koga jednom zmija ugrize… Dinamu ovog proljeća neće trebati pomoć sudaca, što je manje važno pred činjenicom da Hajduka ne smiju zakinuti. Nisu suci najveće zlo, iako u svakom žitu ima kukolja, našeg nogometa, dapače. Većina ih je poštenija od onih koji sjede u Šukerovoj vladi. Onih koji ih vode. Nažalost, nitko nikome ne vjeruje, svaka je greška u rasponu od urote do oružane pljačke.


Problem hrvatskog nogometa je taj što je ukinuta Udruga prvoligaša, što nema više Udruge sudaca, što su svi drugi »kastrirani« i pod kapom su HNS-a. Stado ovaca za šišanje, a onda za ražanj seoskih bakanalija. Obećanja da će ovcama dati zelenu travu. Travnjak koji više neće biti kaljuža ili močvara. Na posljednjem Izvršnom odboru prihvaćeni su projekti za terene na stadionima u Zaprešiću, Koprivnici, Puli te Zagrebu (Maksimir i Kranjčevićeva). Rijeka i Osijek zatražili su drugu donaciju, a Hajduk ne želi »prljavi novac«, nije se javio na natječaj… Plaća se izborni račun.


U novinama se pojavila i informacija da je Davor Šuker (odsutan), nakon što je u Zorislavu Srebriću godinama imao višeg savjetnika, sada, od kraja prošle godine, dobio i specijalnog savjetnika u Ivanu Meštroviću! Novi savjetnik bio je na sjednici dok je Šuker po jednima bio u Las Vegasu, po drugima na safariju u Africi.


Sjećate se Gorana Kvalića, igrača Plomina, dakle člana nogometne organizacije, koji je tadašnjem disciplinskom sucu Saši Pavličiću – Bekiću prijavio Suodanija, ispravio grešku suca utakmice. E moj Saša… Saša je kaznio Soudanija jednom utakmicom neigranja, protiv Hajduka, koju su izgubili 0:2, ali je Komisija za žalbe preinačila odluku. Soudani je igrao, a Saša Pavličić, naravno, smijenjen nakon prvenstva… Zbog neposluha. Mislio je svojom glavom i radio po »propisima i zakonima«.


Njegov nasljednik pstao je osječki policijski djelatnik Darko Kolesarić, čija supruga Ivana vodi istragu protiv Luke Modrića i društva, zna se zbog čega i koga… Kolesarić nije nikada dobio dozvolu Ravnateljstva policije i prvi dio sezone nije bilo Disciplinskog suca. Posao je odradila komisija Izvršnog odbora HNS-a. Sve pod istom kapom.


Na posljednjem Izvršnom odboru prvoligaši su dobili disciplinskog suca u Alanu Klakočeru, bivšem igraču Zagreba i Šibenika, koji je do sada bio član Komisije za žalbe HNS-a. Ako ne bude slušao neće dugo…


Bez obzira na brojne silovatelje jadne lopte, na paukovu mrežu HNS-a, dosadno je bilo bez utakmica gotovo dva mjesca. Veselimo se proljetnom nastavku ususret Svjetskom prvenstvu u Rusiji, gdje smo stigli zahvaljujući Zlatku Daliću, izborniku koji je posljednji trenutak odsukao Čačićev brod Izvršnog odbora HNS-a. Mrtvih pjesnika!