Osvrt Orlanda Rivettija

Kekov riječki recept za nizozemski totalni nogomet

Orlando Rivetti

Jasno je, Rijeka još uvijek nije u rangu Europe, odnosno Feyenoorda, koji u svojoj povijesti ima titula kao svi hrvatski klubovi, a na vrhu je – kruna lige prvaka (1970). Ali brzo uči, ostvaruje rezultate prepoznatljivom igrom, navijače hrani optimizmom. Koji često izmiče kontroli.



Znakovita je bila jučerašnja presica Rijekina trenera Matjaža Keka. S dubokim porukama. Očito pod dojmom londonskog brodoloma kluba iz njegove igračke mladosti i trenerskog sazrijevanja (na domaćoj i europskoj sceni), Maribora, kojemu su Mourinhovi »ratnici« uvalili šest komada! Ali i »sedmice« na Guardiolinu rimskom tiketu. Bayern je nakon pola sata vodio 5:0 protiv Rome. Toliko o krizi Bavaraca i Guardiolinu kraju, sahrane tika-take. Francuski Rimljanin, trener Rudi Garcia, posuo se pepelom: »Pogriješio sam, morali smo igrati zatvorenije!«. Prije dvije godine je s Lilleom od istog suparnika (trener Heynckes) dobio šest komada (1:6). 


Jasno je, Rijeka još uvijek nije u rangu Europe, odnosno Feyenoorda, koji u svojoj povijesti ima titula kao svi hrvatski klubovi, a na vrhu je – kruna lige prvaka (1970). Ali brzo uči, ostvaruje rezultate prepoznatljivom igrom, navijače hrani optimizmom. Koji često izmiče kontroli. Ali, pravo je navijača – sanjati. Kek jasno daje do znanja da se ne želi »kockati« sa srećom, neka vrati uzeto u Liegeu i protiv Seville, već da momčad pobjedu o kojoj svi maštaju mora zaslužiti u devedeset minuta. Dodat ćemo – i u sudačkom vremenu… 


Poštovanje i respekt, ali ne strah! Kategoričan je Kek u pripremi utakmice, javnosti za još jednu večer radosti i veselja. Priznanja svima, od Miškovića do igrača, za sve učinjeno u kratkom razdoblju. Neće Rijekin trener grlom u jagode, prvi nogometni zakon je obraniti se. Druga je priča, taktička, kako i gdje… U Kekovoj glavi je, tvrdi, samo njegova momčad i protivnik kojega želi pobijediti! Maribor i Roma su u podsvijesti svima. Kek je pragmatičan, stručan i lukav. Takvu bi otprilike izjavu mogao dati: »Ja sam šef čopora, ali vukovi su nogometaši. U svakom trenutku moraju biti svjesni svoje snage, ali moraju je dokazati na travnjaku. Možda neće dobiti Feyenoorda i sve druge utakmice, ali moramo pokušati«. Nije to rekao Kek, naravno, ali to je – to. 


Hoće li igrati Anas Sharbini? Ne zna ni sam igrač, za kojega Mišković kaže da je maskota Kantride.    – Možda, ako ne bude daža… 

Daž je, naravno, kiša. Ali igrat će sigurno (što je sigurno kod Keka?) Andrej Kramarić, reprezentativac kojega sada lovi, navodno, pola Europe, svaki ga dan sele u novi klub, a on s osmijehom na licu čeka Nizozemce, priprema se za dvije važne utakmice protiv Argentine u Londonu i Italije u Milanu. Ne žuri mu se nigdje. Kaže »Gazzetta« da Inter za »hrvatskog Ševčenka« nudi 3.000.000 eura (Rijeka je odbila jedinu ponudu od Mainza tešku 3,8 milijuna eura), nakon što su ga Dinamu platili 800.000. Svi se vole zabavljati brojkama. Kramarić ima samo jednu želju – pogoditi mrežu Nizozemaca i razgaliti srca kao jaje pune Kantride. Usput, skaut Intera pratio ga je i protiv Istre 1961., a u svoj je blok zapisao još dva imena – Leškovića i Mitrovića! 


Europska utakmica, treća najveća nakon Juventusa i Real Madrida, jer i Feyenoord je bio najbolji na starom kontinentu, osvojio Ligu prvaka. Što će donijeti noć u Kekovim razmišljanjima? Sve se vrti oko Brazilca Moisesa, sigurno ključnog taktičkog igrača na Rijekinim europskim utakmicama. Trenirao je, kaže Kek, ali… Vidjet ćemo. U svakom slučaju, Kramarić i Moises su dobitna kombinacija u napadu. Dobro ste pročitali, u – napadu. Vjerujem da ću imati priliku to objasniti večeras poslije utakmice. I pobjede! Rijeka je na nogama. Nizozemci su izmislili »totalni nogomet«, Kek je patentirao »riječki stroj«. 


Još jedna noć riječkog ponosa…