Osvrt Orlanda Rivettija

Kekov orkestar svira za oči i dušu

Orlando Rivetti

Ilustracija V. Karuza

Ilustracija V. Karuza



Samir Toplak je trener koji je Riječanima uzimao mjeru s varaždinskim »krojačima«, Varteksom i s vinkovačkom Cibalijom. S Interom mu to prošle sezone nije uspjelo, ali s tri neodlučena rezultata Riječanima je otkinuo šest bodova u borbi za naslov prvaka. Nedavno je Toplak izjavio da bi radije igrao pet utakmica s Dinamom nego jednu s Rijekom… Matjaž Kek pun je hvale za svog današnjeg suparnika. I trenera Toplaka. U prvom susretu u Zaprešiću ove sezone nije bilo pobjednika (1:1), a Gavranović nije realizirao kazneni udarac. Rijeka je primila gol u sudačkom vremenu.


Zato ne spominjite Keku Inter (i Slaven Belupo). Današnja je utakmica za Riječane kao da dolazi – Dinamo. Ili u neka davna vremena – Hajduk. Biti ili ne biti. I zbog činjenice da Kekove trupe žele ostati usamljene na vrhu ljestvice.


Inter je jedan od četiriju sastava (ostali su Dinamo, Hajduk i Slaven), koji je uspio jednom sačuvati svoju mrežu na riječkom stadionu. I uzeti bod. Peti remi (1:1) izborio je Slaven, I to je sve što su osvojili gosti na Rujevici u 23 prvenstvene utakmice. Rijeka je dobila 18 susreta uz gol razliku 49:9! Od one utakmice s Čačićevom Lokomotivom (3:1) 2. kolovoza prošle godine. Ove sezone ostvaren je maksimalni učinak, šest pobjeda.




Oprez je majka mudrosti. Kažu igrači da je priprema za svaku utakmicu kao da je na drugoj strani – Real Madrid. Fizička, taktička i psihološka. Rijekin trener jasno naglašava, uz sve pohvale Interu, da krajnji ishod ovisi isključivo o igri (pristupu!) Rijeke.


Igra Rijeke je atraktivna i učinkovita. I protiv Intera zaslužuje pune tribine. Jer, definitivno, sada ima razloga dolaziti na utakmicu zbog – Rijeke. Nikada, naime, nije bilo takve raskoši na zelenom travnjaku. Visokog presinga do boli i umjetničkih poteza.


Na Rujevici su već zaboravili Romana Bezjaka, prvog strijelca HNL-a (7), koji je već dugo u Bundesligi. Vrh ljestvice strijelaca napadaju Gavranović (6) i Gorgon (5), a u njihovoj sjeni poteze vuče i golove zabija Andrijašević (3). Golovi se zbrajaju, strijelcima pripada slava, ali, kako reče Kek, netko mora donijeti lopta, nacrtati akciju. Snaga kolektiva oslikava se u asistencijama – Ristovski je namjestio pet lopti (nikako da zabije prvi gol!), Gavranović i Vešović po tri… Ristovski je peti napadač. Pored Gavranovića, Gorgona, Vešovića i Andrijaševića. A Kek je u najavi utakmici rekao da veoma dobrim arhitektima igre, Bradariću i Mišiću, nedostaju samo – golovi.


Nova Kekova Rijeka favorit je u današnjem ogledu s opakim Interom. Pitanje je samo na koji će način dobiti utakmicu. Naravno, ako se ne dogoditi iznenađenje… Ali, mislim da su prošla ona vremena frustrirajućih remija s Interom i Slavenom (sedam prošle sezone!), jer ova momčad ima stotine rješenja u napadu.


Rijeka igra nogomet za oči u dušu. Pohvale su dodatna obaveza. Da pogled s Rujevice na cijeli Kvarnerski zaljev i Jadransko more bude još ljepši.


Kek se malo zbunio na pitanje je li ova Rijeka igra toliko dobro da nitko s klupe ne može u početnih jedanaest. Nekada je, naime, bila lutrija pogoditi sastav, ući u Kekova razmišljanja i ono što mu je pokazao trening, sada je to bečki orkestar! Oni s klupe toliko su gladni da na terenu jedu travu…