Na Poljud po pobjedu

Kek uoči Jadranskog derbija: Idemo po bodove dvostruke vrijednosti. Za ljestvicu i za glavu

Orlando Rivetti

Jadranski derbi je više od tri suha boda. Nosi nešto više, nabijen je emocijama. Bez obzira na veliku bodovnu razliku. Takva utakmica daje moć, snagu i samopouzdanje. Pred nama je imperativ. Zbog sebe, kluba i navijača – kaže Matjaž Kek



RIJEKA Matjaž Kek je do sada pobijedio Krstičevića usred Poljuda (2:1), Tudora (4:1) i Vukasa (3:0), utekao mu je splitski trenerski guru, Stanko Poklepović. Smijenili su »spiralnu impostaciju«, odgovornost je preuzeo direktor struke, Goran Vučević. Kek nikada nije izgubio od Splićana u osam dosadašnjih ogleda. Četiri pobjede i isto toliko remija. Rijeka je trenutačno u odnosu na Hajduk na »plus 19«. Ali Keka ne mogu zavarati problemi Splićana, niti pogled na ljestvicu. Poljud je novi izazov svima. 


– Jadranski derbi je više od utakmice, tri suha boda. Nosi nešto više, nabijen je emocijama. Bez obzira na veliku bodovnu razliku. Takva utakmica daje moć, snagu i samopouzdanje. Pred nama je imperativ. Zbog sebe, kluba i navijača – Rijekin trener osjetio je zašto je Kantridi Jadranski derbi više od – utakmice. 


Splićani, nekad gospodari na Jadranu, ne pamte kada su posljednji puta pobijedili. Bio je to prije tri godine… Tada je Kek još šetao šumama Pohorja. Čekao da na vrata zakuca Srećko Juričić. Put Poljuda Rijeka neće kompletna. 




– Balaj i Hristov ostaju kod kuće, isto vrijedi i za Alexa, problem s aduktorom. Ostali su spremni. Kartona nema. Cilj je samo jedan, uzeti sva tri boda. 


Pila naopako


Kakva Rijeka?– Koja zna što hoće i kako staviti brnjicu gladnim mladim vukovima. Doći do cilja. Ne mogu me Splićani zavarati prebacivanjem igrača iz prve u drugu momčad, i obrnuto. Nikakva kažnjavanja, zbog kartona ili nediscipline. Hajduk je uvijek – Hajduk.



HAJDUK


(4-2-3-1)


GRBIĆ


l


MIKANOVIĆ


l


MILOVIĆ


l


NIŽIĆ


l


JOZINOVIĆ


l


JURANOVIĆ


l


CAKTAŠ


l


VLAŠIĆ


l


TUDOR


l


GOTAL


l


MAGLICA


l


RIJEKA


(4-2-3-1)


VARGIĆ


l


TOMEČAK


l


MITROVIĆ


l


LEŠKOVIĆ


l


LEOVAC


l


RADOŠEVIĆ


l


BRADARIĆ


l


TOMASOV


l


MIŠIĆ


l


SHARBINI


l


IVANČIĆ


l


Stadion Poljud.    Sudac  Dalibor Mlakar (Zagreb).



Goran Vučević najavio je veliki broj mladih umjesto buntovnika i kažnjenika. Zvijezda bez sjaja. Za neke neki nisu čuli…?– Nije to baš tako. Prošao sam školu »pila naopako«. Na obje strane će oni koji dobiju priliku ginuti na terenu. Utakmica drugog i četvrtoga, puna naboja, rivalstva. Torcida će na jednoj strani dati  dodatnu snagu domaćinima, Armada priprema invaziju na Split. Ako to nije motiv igračima, neka promijene posao. 


Gledati sebe, to ponavljate stalno?– Točno. Ovu utakmicu gledam kroz prizmu onoga što nas čeka poslije toga, Dinamo u Kupu. Danas igramo za dvostruke bodove. Za ljestvice i glavu. Zar sumnjate da naši neće trčati 130 na sat? Vidjet ćemo.  


Traži se napadač, Balaj i Hristov će utakmicu gledati na TV ekranu?– Ja nisam spreman. Boli me meniskus… Šalim se. Imamo igrača. Tu su Ivančić pa Tomasov, Sharbini, Jugović, Vešović, Mišić, Ajayi… Igrači koji znaju i mogu zabiti gol. Neću u ovoj fazi prvenstva kukati da su neki igrači ozlijeđeni, jer to je normalno. Događa se i u najboljim svjetskim klubovima. S momčadi je trenirao Hristov, a nakon dugo vremena i Maleš. Neka mu Bog da zdravlja. 


Pritisak


Složena je, ipak situacija, kod slaganja taktike…?– Imamo neka razmišljanja. Odigrali su dečki vrlo dobro poluvrijeme protiv Halubjana pa smo anulirali kaznu zbog nedavne blamaže na Krku. Pošteno je tako. Normalno radimo, u špici smo sezone, spremni za svaki izazov. 


Bit će promjena u sastavu?– Hoće!


Rijeka je favorit, je li to pritisak na igrače?– Ako se svi zajedno ne znamo nositi s tim pritiskom, pogriješili smo profesiju. Mučimo sami sebe i gledatelje. Pritisak je priča za medije. Uvažavam sve kritike. Sve je to festival nogometa. Što bi nogomet bez toga. Tko se ujutro budi sa strahom što pišu novine, tko je što rekao, sam sebi stvara pritisak. Ako im nije izazov igrati za Rijeku, sebe, navijače… Igrati na Poljudu. Što da još nabrojim. Pritisak, pritisak… I onaj koji kupuje jaje je pod pritiskom, jer poskupilo je… Što ću, pod pritiskom sam? Starački dom je sljedeća postaja za takve.

Dobra su iskustva ove sezone s Hajdukom?– Ništa ne znači. Dok ne podvučemo crtu nakon 36. kola. Naš je cilj Europa, svaku bih utakmicu htio dobiti. Nisu, međutim, svi bodovi isti. Doživio sam pobjedu nad Hajdukom znam kako je slatka. Mislim na onu prvu.  


Bilo je 2:1 na Poljudu 27. travnja 2013. godine.