Riječani danas gostuju Stanovima

Kek prije Zadra: Mi smo Rijeka! I tako ćemo se postaviti

Orlando Rivetti

Rijeka je izazov, moramo to prihvatiti. I nametnuti se na terenu, napraviti sve da bismo kvalitetu pretvorili u bodove. Ali neće biti šetnja Kalelargom, neće ići bez trke, agresije i fanatične borbenosti – kaže Matjaž Kek



RIJEKA Najbolji trener HNL-a, Matjaž Kek, traži bodove na vrućim zadarskim Stanovima protiv starog lisca, »trenera svih trenera«, »hrvatskog Fergusona«, Miroslava Ćire Blaževića. Kek je tek u srijedu okupio svoje »izgubljeno stado«, reprezentativce »svih zemalja«. Naglasak je na Hrvatsku, osmorica za dvije utakmice, Argentina i Italija. S prvenstvom se Rijeka rastala sa šest komada – Lokomotivi. Na redu je gostovanje kod Zadra. Vruć, blatnjav teren i žilavi Zadrani. Utopljenici se hvataju svake slamke. Pa i Rijeke. Jasno je to Keku, mobilizacija je maksimalna.


– Cilj je jedan jedini, želimo u posljednju seriju sezone, a nakon pauze, utrčati s pozitivnim rezultatom, a to je – pobjeda. Zadrani su plutajuća mina, na klupi imaju trenerskog genijalca, iskusnog Blaževića, žestoko će se boriti za bodove. Imam loša iskustva sa Zadranima, dvaput su nam uzeli bodove. Posljednji put u Stanovima. Upozorenje je bila i utakmica u Koprivnici, gdje smo izgubili dva boda, a ne osvojili jedan – govori Kek.


Rijekin je trener prvi put otkako je na Kantridi pročitao popis onih koji putuju u Zadar. Ne, ne sastav, osamnaest imena… Uvijek je pitanje bilo – tko ne putuje, pa tako i sada.




– Zlomislić je u dobroj fazi oporavka poslije opracije meniskusa, Maleš je na pretragama prije novog kirurškog zahvata, Šikić i Ajayi su ozlijeđeni. Ostali će biti na raspolaganju Renatu Pilipoviću za Rijeku II.


Novi ciklus


Zadar vam je dvaput uzeo sva tri boda?


– Pametnome dovoljno upozorenje. Ugrizli su nas za obje ruke. Na Kantridi na kraju pretprošle sezone, u Stanovima na početku prošle. Osim motiviranih igrača, zna Ćiro kako se to radi, čeka nas i težak teren. Morat ćemo se prilagoditi uvjetima. Protiv Rijeke svi sada igraju iznad svojih mogućnosti, a Zadru bodovi trebaju u borbi za ostanak. Nitko ne voli nositi fenjer. Rijeka je izazov, moramo to prihvatiti, ali još je važnije, tako se i ponašati. Kao Rijeka. Nametnuti se na terenu i napraviti sve da bismo kvalitetu pretvorili u bodove. Ali neće biti šetnja Kalelargom, neće ići bez trke i agresije. Samo fanatičnom borbenošću možemo do cilja.


Momčad je kompletirana u utorak, slijedila su dva dana rada u Rovinju, jučer trening na Rujevici, pa put – Zadra. Stanka je dobro došla?


– Pet godina bio sam izbornik Slovenije, igrati za reprezentaciju, bilo koju selekciju, najveća je čast za svakog igrača. Sretan sam i prezadovoljan što imamo toliko reprezentativaca, priznanje je to za dosadašnji rad. Meni, igračima i klubu. Pokušali smo malo regenerirati ekipu dok smo bili prepolovljeni, u Rovinju smo imali dobre uvjete. Popričali smo o prelasku iz reprezentativnog  sustava u HNL, odnosno u način života Rijeke. Krećemo u novi ciklus koji počinje i završava u – Zadru. Ni o čemu drugom, ma kakav Standard, ne želim razmišljati.


Stanka? Dobro je došla. Gledali smo susret s Lokomotivom, bilo je dobro u puno faza igre, ali ima stvari na kojima moramo još raditi. Uspoređivali smo nastupe protiv Feyenoorda i Lokomotive. Dobili smo zanimljive informacije. Popričali smo. Ali utakmica u Zadru je nešto drugo. Zbog terena i suparnika. A bitno je kako ćemo ući u tu posljednju seriju. Kako reći igraču da ne ide igrati protiv Argentine ili Kolumbije, da preskoči San  Siro? Ne bih to napravio nikad u životu.


Neće Kek na tanak led


U kakvom je stanju Krstanović, mislimo na formu?


– Veoma dobrom. Konkurira za momčad, kao i Ivančić. Moises je uhvatio dosta treninga, zato nismo igrali prijateljske utakmice. Sastav? Rekao sam vam 18 igrača. Imamo neke ideje, vidjet ćemo u kakvom će stanju biti teren. Dakle, odlučit ćemo na licu mjesta. Ako ne budemo mogli staviti naglasak na posjed lopte, pas igru, promijenit ćemo ploču. Ovisit će i o prekidima… Vidim da se piše o sucu. Ima puno zanimljivih detalja. U sjeni derbija u Maksimiru.


Nikada se niste zanimali tko dijeli pravdu?


– Tumači propise, kako mi reče jedan vaš kolega. Neću o sucima. Prošli smo te dječje bolesti. Nikada suci nisu bile tema mog zanimanja, niti će biti. Bilo je pogrešaka u našu korist i protiv nas… Nećete me navući na tanak led – rekao je Kek kada je krenula rasprava o tome da je Batinić prije dvije godine kažnjen jer je dosudio »sumnjivi« kazneni udarac za Zadar u susretu sa Splitom (2:2). Zadar je ostao u HNL-u, a Rijeka utrčala u Europu.


– Nije sve tako crno, kao što neki žele prikazati. Vjerujem sucima, vjerujem u hrvatski nogomet. Vidjeli ste u Londonu kako se igralo protiv Argentine.


Ekipa se stvara godinama, govore treneri, a u Londonu Hrvatska se skupila prvi i zadnji put, i držala u šahu Messija i društvo. Kako to tumačite?


– Bila je prijateljska utakmica.


Hvala, Matjaž.