Sutra gostovanje u Gradskom vrtu

Kek prije Gradskog vrta: “Osijek je pokazao moć, ali mi svugdje idemo na pobjedu”

Ivan Volarić

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Lijepo je imati šest bodova prednosti, ali za mene je ta prednost – nula. Uvjeren sam da će Rijeka ovoga proljeća igrati vrlo zapaženu ulogu. Naš cilj je da izgledamo bolje nego jesenas – kaže Kek



RIJEKA Dobra vijest s Rujevice glasi otprilike ovako: Matjaž Kek vratio se u prepoznatljivu formu neposredno uoči prvoga proljetnog službenog ispita nogometaša »Rijeke«! Trener »bijelih« zablistao je u jesenskom sjaju na posljednjih konferenciji za novinare uoči sutrašnjeg gostovanja u Gradskom vrtu, što u praksi znači da baš niti jedno pitanje nije uspjelo skrenuti tijek njegovih razmišljanja u neplaniranom smjeru.


– Pred nama je odmah na početku izazovno gostovanje protiv jedne ekipe koja je dosta goropadna, koja je, prema viđenom u pripremama, napravila veliki iskorak – započeo je trener »bijelih«. – Međutim, moramo prvo razmišljati o sebi, o tome kako doći na razinu kvalitete igre koja nas je krasila jesenas. Počinjemo od nule! Lijepo je imati šest bodova prednosti, ali za mene je ta prednost – nula.


Počinjemo proljeće u kojem sam uvjeren da će »Rijeka« igrati vrlo zapaženu ulogu. Igrači su OK, malo već nervozni, jer rekao sam ipak smo mi sportaši i za nas je najveći izazov igrati. Dodatni poticaj za nas je pozitivna navijačka atmosfera, podatak da su ulaznice za Osijek prodane. Činjenica da se traži karta više od strane naših navijača za nas je velika obveza, kao što je velika obveza od nas samih da pružimo sve od sebe. Moramo dati sve ono što znamo i što smo sposobni, a kao i uvijek u sportu, crtu ćemo podvući kada za to dođe vrijeme. Moramo što manje gledati na to tko sudi, kakav je teren ili kakvo je vrijeme. Isto je za nas i naše suparnike. Naš cilj je da izgledamo još bolje nego jesenas.


Bradarić i Vešović




Bradarić je tijekom tjedna imao problema s koljenom, Vešović s tetivom?


– Imamo nekoliko upitnika u sastavu. Vešović i Bradarić nisu trenirali s ekipom, Kulušić i Bezjak su se dosta kasno priključili, ali konkuriraju za odlazak na put u Osijek. Ukoliko Vešović i Bradarić odrade normalno posljednji trening, ako budu sto posto fit, onda će biti u konkurenciji za momčad. U suprotnom neće, jer za sve ono što nas očekuje u Osijeku, pored pameti, koja će biti najbitnija, uz samovuvjerenosti, motiv i želju, trebamo i fiziku.Bezjak i Kulušić dakle nisu u kombinacijama za početnih 11?– Nisam to rekao. Rekao sam da su u kombinacijama za odlazak na put.


Utakmice 21. kola: Istra 1961 – Lokomotiva 1:0Cibalia – Inter sub 15Dinamo – S. Belupo sub 17Osijek – Rijeka ned 15Split – Hajduk ned 17 Rijeka 20 16 4 0 39:8 52Dinamo 20 14 4 2 32:13 46Osijek 20 11 5 4 28:18 38Hajduk 20 11 4 5 33:18 37Slaven B. 20 7 6 7 23:22 27Istra 1961 21 5 7 9 22:30 22Lokomotiva 21 6 2 13 24:28 20Inter 20 4 8 8 19:28 20Split 20 1 5 14 7:30 8Cibalia 20 1 5 14 14:46 8 SLJEDEĆE KOLO (25. veljače)Inter – Rijeka (26. veljače), Lokomotiva – Osijek, Hajduk – Istra 1961 (24. veljače), S. Belupo – Split, Cibalia – Dinamo (26. veljače).


U kakvom stanju su Kulušić i Bezjak?


– Znate i sami kakav je Bezjak – pozitivno lud. Odmah je stisnuo gas! U Njemačkoj je još dobio još malo andrenalina. Kulušić je donio mirnoću i staloženost, možda nijena željenoj razini fizički i što se tiče uigranosti s ekipom, ali sigurno je igrač koji će donijeti stabilnost i koji sobom donosi kvalitetu dugoga igranja u jakoj ligi.


Župarić, dakle, jedini sigurno ne konkurira za osječki ogled?


– Dok ne počne trčati, Župarić ne može biti u konkurenciji. Još uvijek je na rehabilitaciji kod Peharca. Ide na bolje i njemu treba optimizma. Znam kako mu je, prošao sam to kao igrač. Nezgodno je kada dođeš u novi klub i odmah se ozlijediš. Normalno je da je svima nama želja da se Dario što prije vrati u našu svlačionicu.Miran mercato


Nogometaši Osijeka susret s Rijekom će dočekati bez posebnih mjera poput karantene. Trener Zoran Zekić dao je logično objašnjenje zbog čega se nije odlučio na izolaciju.– Gotovo smo 30 dana bili izvan Osijeka i zato nisam vidio smisao nove izolacije. Svjestan sam opasnosti koja se krije iza toga jer igrači su nakon tako dugog boravka u istom režimu željni »života«, ali upozoreni su na to. Profesionalci su i tako se trebaju ponašati – kaže trener Osječana.


Angažmanima Totića i Matića završen je prijelazni rok. Kako ga ocjenjujete?


– Za mene je bio neuobičajeno miran. Opet smo radili u okvirima svojih mogućnosti. Veliki trud, prije svega, trebao je biti uložen u to da se zadrže igrači. Normalno da se uvijek pojave ponude koje te postave pred pitanje što napraviti. Drugo, mislim da u niti u kojem slučaju ne možeš računati da ćeš u »Rijeci« doživjeti idealan scenariji i da ćeš 10. siječnja imati na raspolaganju sve igrače. Mi ćemo u hodu rješavati neke stvari, pokazat ćemo da to znamo, a na novim igračima je da se što prije aklizmatiziraju na karakter i zahtjeve nove sredine. Svima nama je drago da smo svi osim Mitrovića, koji igra u velikom klubu kao što je »Bešiktaš«, ostali na okupu.


Kalendar natjecanja vas baš nije pomazio kada vam je servirao gostovanje u Osijeku na otvaranju druge dionice natjecanja?


– Ne možemo na to utjecati. Prije ili kasnije moraš igrati četiri utakmice sa svakim suparnikom. »Osijek« je pokazao svoju moć, ima svoj put, dobro su stručno vođeni, imaju kvalitetne igrače… Doveli su i neka od najzvučnijih HNL imena. Sigurno da oni imaju svoju računicu. Mi ćemo se u našim okvirima pripremiti na njih, ali u prvom redu bitno je da mi budemo na razini. Ako mi nismo kvalitetni, onda ti ništa ne znači što znaš sve o suparniku.


O situaciji u »Osijeku« dosta govori podatak da je trener Zoran Zekić nedavno odbio ponudu turskog »Karabukspora« gdje je mogao zamijeniti Igora Tudora?


– Pitanje za nekog drugog. Ne volim govoriti o sebi, a kamoli o drugim kolegama, posebno kada to nema veze s utakmicom koja je pred nama. Sigurno da je to priznanje za kvalitetan rad.


Krećemo od nule


Zekić je nedavno poručio da je pogriješio kada je prošle jeseni došao nadigravati se na Rujevicu. Očekujete li sukladno tome ovoga puta »zatvoreni« »Osijek«?


– Ljudi koji analiziraju naše suparnike su pogledali sve njihove utakmice u pripremama. Dobro je da je HNTV prenosio gotovo sve prijateljske utakmice i sve te utakmice su se mogle vidjeti na TV. Sigurno je da su s pozitivnim rezultatima u pripremama i dobrim igrama dobili na samopouzdanju, ali i mi smo nešto napravili u pripremama. Odigrali smo nekoliko dobrih dionica protiv suparnika koji nisu bili bez veze. Kada se sastaju dvije ekipe s vrha ljestvice, onda to znači kvalitetu i s jedne i s druge strane. Bitno je da u glavi imamo da počinjemo od nule i da se moramo početi dokazivati od prve sekunde drugoga dijela prvenstva. Iza nas je slatkih šest tjedana, bilo je darova, bombona…, ali sada treba ponovo početi kopati.


Nedavno su iz Maksimira poručili da trener Ivajlo Petev nema imperativ osvajanja naslova prvaka?


– Nisam pročitao da su takvo nešto izjavili iz »Osijeka«… Mi se pripremamo isključivo na »Osijek«, koji je uz »Dinamo« i »Hajduk« jedan od konkurenata za vrh ljestvice. Ne želim se opterećivati sa svime time što je oko nas. Međutim, sve to govori da je ispred nas zanimljivo proljeće. Bit će sigurno puno kvalitetnih utakmica, neka takvi budu i tereni da svima omoguće da mogu pokazati dobar nogomet, a s time će doći i gledatelji. Sve to zajedno bit će dobra promidbža za hrvatski nogomet. Svaka momčad ima svoje želje, a mi želimo biti kvalitetni, želimo nastaviti s dobrim igrama jer je to put prema pozitivnim rezultatima. Naš cilj je svugdje i protiv svakoga ići na pobjedu! – rekao je Kek.