Susjedski derbi

Kek: Svaka utakmica između »Rijeke« i »Istre 1961« nosi neke tenzije

Ivan Volarić

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Jedino što je postavljeno pred igrače je: izađite van i dajte sve od sebe do zadnje sekunde dok ste tu. To je u Splitu bilo na visokoj razini, a očekujem da tako bude i protiv Istre 1961 – kaže Kek



Odbrojavanje je završilo. Barem za one navijače koji nisu bili u Splitu i svjedočili uvjerljivoj pobjedi nogometaša »Rijeke« na otvaranju nove sezone.


Riječani će potvrdu za splitsku tricu tražiti večeras pred svojim navijačima u susjedskom derbiju s »Istrom 1961«, posljednjim riječkim gostom prošle sezone. »Bijeli« su taj ogled uvjerljivo dobili, ali nije to baš bilo tako glatko i lako, kao što nikada nije kada su s druge strane centra na »Rijeku« uvijek posebno »napaljeni« Puljani.


– Vjerojatno ću biti stereotipan nekome od vas kada kažem da svaki regionalni derbi između »Rijeke« i »Istre 1961« nosi neke tenzije – upozorava trener »bijelih« Matjaž Kek. – Derbi je zanimljiv za navijače s jedne i druge strane, a bez obzira na stanje u ekipama to su uvijek bile neizvjesne utakmice koje su donosile puno zanimljivih stvari na igralištu.





Stepčić, Polić i Collins trojica su bivših igrača »Rijeke« koji će danas istrčati na Rujevici. Puljane pak čeka njihov bivši vratar Andrej Prskalo.


– Sigurno da nas očekuje jedan nimalo lagani protivnik, ali vjerujem u svoju ekipu i ako budemo maksimalno angažirani vjerujem u tri nova boda – govorila je na presici nova riječka jedinica.


Kako ste zadovoljni svojim splitskom izdanjem, a s obzirom na činjenicu da ste u sezonu ušli s pozicije prvoga vratara?– Kada ne primiš gol onda je to super za golmana i za ekipu. Sigurno da ima stvari koje možemo popraviti, ali bilo je OK. Kažu da ste imali problema s ispucavanjem zbog novih lopti koje se čudno ponašaju?– Nova lopta je dosta drugačija od stare, ali sada već sedam dana treniramo s njom pa je već bolje. Igrači su vam često vraćali loptu na lijevu nogu?– Treba biti spreman na sve. »Istra 1961« je jedan od vaših bivših klubova?– Sigurno da mi je bilo lijepo dok sam branio u Puli, ali sada sam u »Rijeci« i trudim se i dajem od sve od sebe za pobjedu svoje momčadi. Jeste li spremni za »bombe« Valentina Stepčića s kojim ste dijelili riječku svlačionicu?– Jesam! – rekao je Prskalo.


Siguran sam da je to nama dovoljno upozorenje, čeka nas jedna utakmica koju na papiru trebamo dobiti, ali papir svašta prenese.


Na terenu zna to biti drugačije. Nama je ovo prilika da potvrdimo bodove iz Splita, ušli smo s dobrim rezultatom u utakmicu, no to su stvari koje smo već zaboravili. Pred nama je novi izazov. Želimo normalno u dobrom ambijentu odigrati kvalitetnu utakmicu i doći do cilja, a to su novi bodovi.


Vešović i Handžić


Vešović je upitan zbog ozljede, a napadač Haris Handžić konačno registriran. Ulazi li u konkurenciju za ogled s Puljanima?


– Sigurno da je potrebno određeno vrijeme za adaptaciju kada dođeš u novu sredinu. Probali smo ga u jednoj internoj tekmi malo približiti načinu naše igre i razmišljanja. Fizički je u dobrom stanju jer je cijelo vrijeme trenirao, a to da li će biti u konkurenciji ovisi o nekim drugim stvarima koje ćemo vidjeti na posljednjem treningu.


U kakvom je stanju Matei koji se ozljedio prije gostovanja u Splitu?


– I on je u toj internoj utakmici odigrao 45 minuta. Matei će igrati…



Sve osim uvjerljivog poraza protiv goropadnih Riječana, koji su u prvom kolu »protutnjali« Parkom mladeži, bila bi puna šaka brade za aktualnu pulsku momčad koja, po svemu sudeći, neće doživjeti neke krucijalne promjene u odnosu na sastav koji je poražen od Osječana.


– Imam isti kadar igrača koji je imao Panadić i teško je nešto stvoriti preko noći – priznao je Alen Šušnić, Panadićev pomoćnik koji će voditi momčad na Rujevici.


– Vidim na igračima da jedva čekaju ogled s »Rijekom«, jer osjećaju da mogu dati više nego što su dosad pružali i uvjeren sam da ćemo na Rujevici pružiti dobru partiju. Kao sportaš, normalno da se nadam pozitivnom ishodu, barem remiju, no moram misliti o pobjedi, jer ako tako ne razmišljam, nećemo izvući niti bod.


Dejan Polić bivši je junior »Rijeke« iz generacije Ivana Močinića.


– Močinićev odlazak neće biti preveliki izostanak za »Rijeku«. Pokazalo je to prvo kolo u Splitu kad su Riječani i bez njega velikom lakoćom stigli do pobjede. »Rijeka« je veliki favorit i svjesni smo da ćemo se morati braniti veći dio utakmice, ali ako nam se pruži neka šansa, probat ćemo je iskoristiti.



Nemate previše prostora za promjene u momčadi u odnosu na splitski ogled?


– Nemam, ali neka razmišljanja su da počne malo kombinirati s utakmicom koje nam slijede. Ritam će biti europski, pa ćemo malo početi gledati. No, prvi i jedini cilj je postaviti najbolju ekipu i napraviti sve uz veliku požrtvovnost da dođemo do bodova. To je jedino moje razmišljanje.


Nakon pobjede u Splitu odstupio je vaš kolega Sablić, sada na Rujevicu dolazi »Istra 1961« s novim ili privremenim trenerom?


– Imamo mi dosta problema u kući… Normalno da to pratim, ali prije svega se želimo fokusirati na sebe da mi budemo u redu. Rekao sam već nekoliko puta da ako mi budemo u redu, ako mi dajemo sve od sebe, onda je sve stvar rezultata. Jedino što je postavljeno pred igrače je: izađite van i dajte sve od sebe do zadnje sekunde dok ste tu.


To u »Splitu« je bilo na visokoj razini, a očekujem da tako bude i protiv »Istre 1961«. Naravno da izvedba u nekim elementima bude još kvalitetnija. Moramo biti vrlo koncentrirani, upozorili su nas Puljani u našoj posljednjoj međusobnoj utakmici da znaju zaprijeti, da imaju kvalitetne igrače koji s posebnim motivom dolaze na Rujevicu.



»Rijeka« je jučer ostala bez još jednog igrača u ljetnom prijelaznom roku. Ne, nije otišao Marko Lešković čiji izvjestan transfer u »Pescaru« je po svemu sudeći propao (Talijani su se pokazali kao neozbiljan kupac; navodno stižu ponude iz Njemačke i Francuske), ali je zato stvari spakirao i Rijeku napustio – Odisej Roshi.


Albanski reprezentativac, prvi igrač »Rijeke« koji je nastupio na Euru, već duže vremena je nezadovoljan svojim statusom u momčadi i tretmanom trenera Matjaža Keka pa je taj rastanak potpuno očekivan.


Roshi će ponovo postati suigrač Bekima Balaja u redovima »Tereka« iz Groznog. »Rijeka« bi trebala zaraditi oko pola milijuna eura odšteta što će sigurno dobro doći klupskim direktorima u lovu na kapitalna pojačanja u veznom redu.



Obrana


Koliko ste zadovoljni s igrom u fazi obrane, a s obzirom na to da je uža obrana doživjela određene promjene?


– Trajat će to neko vrijeme, još u nekim trenucima stojimo preširoko. To je stvar komunikacije između igrača i tu oni mogu najviše pomoći jednim drugima, dakle da je ta komunikacija bolja, da je prepoznavanje nekih situacija kvalitetnije.


U nekim trenucima utakmice u »Splitu«, pa i pripremnim smo dosta kvalitetno stajali. Međutim, sada ulazimo u ritam utakmica i bit će na vagi individualna kvaliteta, uigranost i kvaliteta momčadi.


Je li kadar s kojim raspolažete dovoljno širok za igranje na dva kolosijeka, a s obzirom na to da najavljena pojačanja neće biti registrirana za dvije utakmice s Turcima?


– Brojčano nas je dovoljno, a kada bude došla na red Europa onda ćemo pričati o tome. Idemo od utakmice do utakmice i gledati da budemo što kvalitetniji i da napravimo što manje grešaka uz motiv i želju koji igrači pokazuju u svakom trenutku.utakmice dođu do određenog broja ulaznica za sektor I-5 po cijeni od 25 kuna što bi u konačnici odgovaralo ekvivalentu najjeftinijeg pretplatnog paketa za tu tribinu.


Rekli ste da ćete neke igrače prištedjeti za utakmicu s »Istanbul Basaksehirom«?


– Nisam to rekao! To ste mi izvadili iz konteksta. Rekao sam da će igrati oni koji su ovom trenutku najspremniji i najbolji. Nikakvo kalkuliranje ne dolazi u obzir, svako razmišljanje o Europi je zabranjeno – rekao je Kek.