Trener NK Rijeke uoči Osijeka

Kek: Rijeka igra samo za jedno – dobiti!

Orlando Rivetti

Imamo svoje iskustvo, držali su nas na konopcima. Liga postaje zanimljiva, ima kvalitetnih igrača, dobrog nogometa, a glupostima se ne bih bavio. Shvaćate? Cesarec je na posudbi, Rijeka ga plaća – kaže Kek



RIJEKA Drava je bila preduboka  za Dinamo (3:2), Hajduk se izvukao (bod) pogotkom u sudačkom vremenu, Zadrani su dobili četiri komada. S Osijekom u proljetnom nastavku sezone nema šale. Uostalom, znaju to dobro i Riječani, izgubili su u Kupu, ali prošli su na ruletu jedanaesteraca. 


Igračima su jučer prije puta servirane orade, normalno i malo tjestenine, a oni koji s ribljim kostima imaju problema, mogli su uzeti – lignje. Veliki petak. U subotu će im trebati snage, jer s Osječanima nikada nije bilo lako, a sada se bore za ostanak i svaki im je bod – grumen zlata. 


– Fino nam je legla pobjeda protiv Zadra, kao i način na koji je izborena. Brzo smo se oporavili od »maksimirskog šoka« –  govori Matjaž Kek, trener bijelih. 




Rijekin trener je kao i uvijek »zatvorio« posljednji »taktički trening«, kada se radi na detaljima. Popis onih koji ne mogu igrati je poduži.


– Krstanović i Brezovec imaju tri žuta kartona, Marić je operirao prednji križni ligament, Knežević je još na pretragama, daleko od terena, Maleš je na terapiji, nije ni počeo trenirati. Otpada i Alispahić, problem s vratom. Ne dramatiziramo, sezona je dugačka, ozljede, kartoni, bolesti su cijena koju plaćamo. Dio rizika. Imamo svoj put i cilj pred sobom. Plovimo, ponekad nas bura zastavi, ali zadovoljan sam kako igrači odrađuju posao. 


Kup upozorenje


Osijek je u subotu tvrdi orah?


– Dobro su Osječani posložili proljetni sastav. Ušli su u dobru seriju. Imaju dosta kvalitetnih igrača, stvorili su igru, ali sva je naša koncentracija usmjerena samo k jednom cilju – novim bodovima. 


Neće biti lako?


– Ne lako, nego teško. Kao i svaka utakmica do kraja sezone. Trebat će nam puno trke i agresivnosti. Upozorenje smo dobili i Kupu. Zasluženo su nas dobili u devedeset minuta, a onda nas je sreća pomazila kod izvođenja kaznenih udaraca. Sreća je bitna, ali ne bi bilo dobro ako stalno očekujemo pomoć. Moramo potvrditi kvalitetu  čvrstom igrom. Bit će to dobra utakmica. Osijek igra dobro, mi smo na tom putu, gledatelji bi mogli uživati. 


Ovo je šesta utakmca sezone s Osijekom. Počeli ste sa 5:1 na Kantridi, dobili 3:1 u Osijeku, a onda 1:0, 1:0 i 0:1 u posljednjem ogledu u Osijeku. Slavonci su na vrijeme shvatili da je vrag odnio šalu, počeli su igrati i skupljati bodove?


– Kao što rekoh, dobro su se posložili. Neupitna je individualna kvaliteta, stvorili su dobro ozračje. Svjesni su situacije u kojoj se nalaze, pokazuju karakter. Svojim su igrama pokazali da mogu poraziti  svakoga.  Pao je i Dinamo. Ali imamo svoje iskustvo, držali su nas na konopcima. Liga postaje zanimljiva, ima kvalitetnih igrača, dobrog nogometa, a glupostima se ne bih bavio. Shvaćate?


Shvaćamo, ne želite komentirati priče iz Gradskog vrta kako Rijeka nije udovoljila  njihovoj molbi, dozvolila da Cesarec ipak nastupi. A Dinamo je pustio da igraju Tomečak, Kramarić, Krstanović…?


– Ispod časti mi je to komentirati. Ali, pitate, a ja sam tu da odgovaram. Cesarec je na posudbi, Rijeka ga plaća, dogovor je da igrači u takvu statusu, a tu su još Tadić i Neretljak iz Zadra, ne igraju protiv Rijeke. Ako je tako dogovoreno na početku, neka ostane do kraja sezone. Velika je razlika dobiti igrača na posudbu kojega netko drugi plaća ili ga angažirati. Ne znam zbog čega se diže tenzija, pali vatra… Što se Rijeke tiče, sve je toliko čisto, ne vidim razloga polemici. 


Mućke


Rijeka do kraja sezone igra protiv svih triju  klubova  koji se bore za ostanak. Jer, Osijek je u subotu, a na Kantridi gostovat će Hrvatski dragovoljac i Slaven Belupo. Je li to dodatni pritisak?– Kako?

 Pa morate dobiti radi regularnosti,  kod nas nitko nikome ne vjeruje…?


– Pričao sam prije o putovima i ciljevima Rijeke, imamo i svoj način, svoju filozofiju. O čemu svjedoči 63 osvojena boda. Poštujemo svakog suparnika, ali ne razmišljamo tko za što igra, za Europu ili ostanak. Rijeka igra samo za jedno – dobiti! Bavimo se samim sobom. Napravit ćemo sve da tako bude do kraja. Sve te sumnje u hrvatskom nogometu su meni neshvatljive. Getafe ne bi smio pobijediti Barcelonu? Ljudi moji… Bolje da šutim!


Niste opterećeni pričama?


– Ne. Zanima me samo kako izgleda moja ekipa na terenu. Moramo popraviti neke faze igre. Ispalo nam je puno igrača. Bacite pogled na sastav koji je igrao u Stuttgartu i usporedite ga s onim subotnjim u Osijeku. Nema pola momčadi. Ali, zadovoljan sam, ekipa je dosta mlada i raste. Može se dogoditi »blackout« kao u Zagrebu, o drugim stvarimo, tko što piše, ne razmišljam. 


Ipak, svi smo taoci toga?


– Nije to dobro za hrvatski nogomet. Vi sami podcjenjujete ono što imate. Hrvatski klubovi igraju u Europi, mala je zemlja, a reprezentacija je izuzetno uspješna, sada će igrati na Mundijalu, gdje mnogih velikih neće biti. Što bi neki dali da mogu biti u takvoj situaciji. Opterećeni ste mućkama…  Liga 10 je dobra, pun pogodak, još da je malo poboljšati infrastrukturu.