Doživjeti stotu bijelu klupu

Kek: Hvala igračima, oni stvaraju trenera!

Orlando Rivetti

Nemate pojma koliko sam ponosan da sam u tako kratkom vremenu doživio stotu utakmicu na Rijekinoj klupi. Neka bude još stotki, bio bi to znak da radimo dobar posao, da se svi zajedno veselimo. Kao ove sezone. Hvala igračima. Jer, trener je takav kakvu ima momčad. Guštiram svake sekunde na Kvarnerskom zaljevu – kaže Matjaž Kek



RIJEKA  Nakon potpisa ugovora, krajem veljače 2013. godine, nije vodio prvu utakmicu protiv Puljana na »Drosini«. Gledao je s tribina, pokušao dokučiti što ga čeka. Sportski direktor Srećko Juričić, kao »rezerva«, posljednji je puta sjeo na trenersku klupu.


 »Bunkerom« remizirao s Pamićem. Kek je odradio posljednji od tri prvenstvena kruga, 11 kola, i u posljednjem kolu dohvatio Europu pobjedom nad Zagrebom Miroslava Blaževića u Kranjčevićevoj. Zagreb će u istoj ulici pjesnika biti posljednja Rijekina prepreka u najuspješnijoj godini u povijesti.


  Dva osvojena trofeja (tri pobjede nad Dinamom), Kup Hrvatske i Superkup te drugo mjesto u prvenstvu. Rijeka je postala klub koji se u Europi izgovara s poštovanjem (Sevilla se mobilizirala kao da igra finale Europa League !), a Matjaž Kek, slovenski arhitekt, najbolji trener na ovim prostorima.




Od Ljubljane do Skoplja… Ostat će mu ožiljak što nije dobio 100. utakmicu na Rijekinoj klupi, onu u Sevilli. Odjeknula bi svijetom loptačkim kao svjetsko čudo. Vjerovao je kao i igrači (bili su utučeni poslije utakmice), a sanjali su otvorenih očiju navijači. Sudar s realnošću uvijek je – bolan.


Sevilla je, naime, još uvijek drugi svijet. Da bi Kekova stota postala čarolija, pobjednici Europske lige morali su podbaciti, a Rijeka odigrati svoju najbolju partiju. Kekova stota ostat će povijesna, jer je Rijeka imala prigodu pobjedom dočekati proljeće u Europi.


  – Nisam razmišljao o stotoj utakmici, koliko o pozitivnom rezultatu. Ipak, nemate pojma koliko sam ponosan da sam u tako kratkom vremenu doživio stotu na Rijekinoj klupi. Neka bude još stotki, bio bi to znak da radimo dobar posao, da se svi zajedno veselimo. Kao ove sezone. Hvala igračima. Jer, trener je takav kakvu ima momčad. Igrači su pošteni i kvalitetni u hrvatskim okvirima. Mislim na kvalitetu, ali vidjeli ste koliko su napredovali u Europi. Guštiram svake sekunde na Kvarnerskom zaljevu. S Miškovićem i Šćulcem i svim svojim suradnicama. Čisti užitak kao – životni doping. Izgleda nestvarno u ovim vremenima, na ovim prostorima.    

Čudesna sezona


  Trenerski je posao kao i onaj pomoraca, kruh sa sedam kora?


  – Koktel tuge i veselja, patnje i radosti. Jedinstven, najljepši na svijetu. Poput droge, postaneš ovisnik… Okružen sam poštenim i odanim ljudima, to je moja sreća. Ponavljam, čast mi je bilo sjediti stoti put na klupi Rijeke!


  Sevilla je oduzela trenutak radosti?


  – Znali smo što nas čeka. Da će to biti prava korida, borba s ljutim bikovima. Nije lako igrati protiv tako kvalitetne momčadi. Individualno jaki, kolektivni mehanizmi maksimalno podmazani, ako ti suparnik nešto ponudi, moraš zgrabiti, mi smo neke prigode zapucali. Ni sreća nam nije bila sklona… Ali mi smo gledali zvijezde na nebu. Sevilla je jedna od zvijezda Europe!


  Na šest gostovanja Europske lige po skupinama (Guimaraes 4:0, Lyon 1:0, Betis 0:0, Standard 2:0, Feyenoord 2:0, i Sevilla 1:0) nijedan pogodak. Kao što u europskoj povijesti Rijeka u Španjolskoj nije zabila gol (Valladolid 1:0, Real Madrid 3:0, Vigo 0:0, Betis 0:0, Sevilla 1:0)?


  – Tradicija mi ništa ne znači. Sigurno je samo jedno, ako ne postigneš pogodak, ne možeš pobijediti. Kramarić je u apstinencijskoj krizi u posljednje vrijeme. Puno je promašivao, kao što je prije puno dao, zaslužan za naše rezultate. Treba ga shvatiti. U glavi mu je košmar, ma koliko on bio čvrst, priča o velikim klubovima i milijunima eura svakako utječe na njegovu psihu. Zbog sebe i njega volio bih da se to raspetlja što prije. Naša je sezona bila čudesna, možda iznad realnih kvaliteta. Osvojili smo sedam bodova protiv suparnika kao što su Feyenoord, Standard i Sevilla, bila je to skupina kvalitete Lige prvaka. Morali smo zabiti neki gol na gostovanjima, nije nas htjela karta na svim gostovanjima. Ali smo svima zagorčili život na Kantridi, patili su, sa Sevillom na čelu.    

Za sve je kriva Sevilla


Brzina i kvaliteta veznih igrača Seville, nevjerojatna rotacija na sredini terena napadanje praznih prostora. Rijekini su vezni igrači, tu je bio priključen i Moises, sigurno jedan od najboljih ove jeseni, imali problema sa »svojim igračima«, u dogovaranju, ako ne i hvatanju. Ni lasom ih nisu mogli uhvatiti?


– Za sve je kriva kvaliteta Seville! Nemoguće je odmah reagirati. U nekim smo trenucima gubili raspored igrača na terenu. Ali ključni je problem bio u tome što nismo uspijevali zadržati loptu kada bismo prešli na njihovu polovinu terena. Prebrzo smo je gubili. Presložili smo se u poluvremenu, bilo je bolje. Nismo se zabunkerirali, ali igrači Seville brzo odigravaju, imaju individualnu kvalitetu. Moramo još raditi da bismo mogli parirati takvim ekipama. Kažnjavaju svaki pad koncentracije, svaki poremećaj komunikacije između linija. Pošteno smo ušli u utakmicu, odigrali puno bolje nego u Zagrebu.


  Sevilla je drugi svijet?


  – Još uvijek. Moramo vidjeti što možemo uzeti od njih. Što napraviti da bismo bili kvalitetniji. Sigurno bi, međutim, bilo bolje, da nismo toliko potrošeni. Da nije palo toliko kiše… Da, kiše, jer nismo imali gdje trenirati. Nedostajala nam je svježina iz početka sezone. Dobro, tada smo igrali s Ferencvarosom i Sheriffom, koji ipak nisu razina Seville.  

 Od Seville do Seville, prošle sezone Betis sada pobjednik Europske lige, četvrtoplasirana ekipa Primere, Sevilla?


  – Prije godinu dana u početnom sastavu bila su samo dva igrača iz ove momčadi, Vargić i Močinić. Puno je rotacija, promjena igrača, da bi se moglo nešto veliko napraviti. Momčad se ne stvara preko noći. Sada imamo Ivančića koji iz utakmice u utakmicu svojim igrama ukazuje da bismo mogli igrati malo na drugačiji način… Treba malo sve posložiti.    

Još samo Zagreb


  U startu utakmice u Sevilli Kvržić je zamišljen kao drugi, krilni napadač?


  – Močinić je djelovao iza Moisesa i Jajala, imali smo tri ofenzivna igrača, Kvržića, Kramarića i Sharbinija. Pokušali smo im doći blizu. Nije išlo jer nam je lopta bila prespora. Premalo kvalitete u odnosu na suparnika. U nastavku smo obavili korekcije, imali prigode, dobro su igrala dva stopera, Mitrović i Samardžić. Igrali smo bez Leovca, cijelu sezonu smo bez Maleša i Kneževića, nedostaje nam jedan špic igrač, ali… Europu smo odradili.


  Još Zagreb u ponedjeljak?


  – Ta me utakmica brine. Strahovito smo se potrošili, malo pali u formi, što je normalno. Nedostaje svježine i dinamike. Nedostaje nam kvalitetan trening, a ne nikakva pauza te kvalitetna rekuperacija. Zagreb će biti teška prepreka koju moramo preskočiti i tako zaključiti godinu rezultata za pamćenje. Jednostavno ne smijemo sve pokvariti na rastanku. Nakon poraza od Dinama i Seville!