Nogometaši Rijeke večeras traže prvu pobjedu u skupini G

Kek: Feyenoord respektiramo, ali nikoga se ne bojimo

Ivan Volarić

Još uvijek nismo u stanju da možemo ispred igrača postaviti imperativ pobjede. Doći će i to vrijeme. Još uvijek tražim od njih da daju sve od sebe i malo više od toga. Unatoč svemu tome, naša računica je dobiti svaku iduću utakmicu! – naglasio je trener Rijeke



RIJEKA Statistika kaže sljedeće: nogometaši »Rijeke« večeras će odigrati svoju devetu utakmicu u skupinama Europske lige. U prošlosezonskih šest nastupa »bijeli« su upisali četiri remija i dva poraza, a u dva ovosezonska jedan remi i jedan poraz. Nedostaje – pobjeda. Prva, povijesna i po mnogočemu zaslužena nekim prijašnjim partijama. Ali, nogomet je takav, ponekad okrutan, iako u konačnici – pošten. Uvijek lopta vrati onome tko to zasluži svojim igrama i pristupom.


»Rijeka« je protiv »Seville«  nes(p)retno ispustila iz ruku sva tri boda, ali dobila strahovito puno u vidu samopouzdanja. Uostalom, ako se može protiv aktualnog osvajača Europske lige, onda se sigurno može i protiv nekadašnjeg europskog prvaka. »Feyenoord« je veliko ime, treći europski prvak koji gostuje na Kantridi (nakon Real Madrida i Juventusa), možda je posljednjih godina u padu, ali tko god je bio tako visoko u svojoj povijesti, zaslužuje puni respekt. Slično razmišlja i trener »bijelih« Matjaž Kek.


Velika utakmica


– Pred nama je još jedna velika utakmica protiv suparnika čije ime je velikim slovima upisano u povijest europskog nogometa – započeo je Kek. – Kud ćeš većega izazova, većega veselja i većega priznanja od toga da možeš odigrati utakmicu na toj razini. Normalno je da u takvoj utakmici razmišljaš kako doći do bodova, a ne kako izgledati. Moramo se postaviti tako da odigramo utakmicu na najvišoj europskoj razini.  Želimo odigrati dobru utakmicu i ne slažem se s onima koji kažu da će se kad-tad  i nama posrećiti u Europi. Sreću moraš zaslužiti svojom igrom od prve do 95. minute. Strašno me veseli građenje i razvoj »Rijeke« u svim segmentima jer kada se gradi, onda se ide naprijed. Zbog toga veliki respekt igračima na tome kamo su doveli »Rijeku«. Zato, navijači, dođite na Kantridu, uzmite tih nekoliko ulaznica koliko je ostalo pa da svi zajedno budemo dio jednog velikog nogometnog spektakla. Mislim da ćemo biti ravnopravan suparnik, a  sigurno da pritom imamo svoje želje i ciljeve.




Sigurno ste dobro analizirali »Feyenoord« posljednjih dana?


– Nema tu puno filozofije. Na početku sezone ih uslijed promjena u kadru nije pratio rezultat, počelo se kalkulirati kako je to najlakši suparnik u skupini. A ja sam suprotnog razmišljanja. Njihova trenera pratim iz Bundeslige i znam kakvu filozofiju ima. Kada sam pogledao što su mi pripremili analitičari, mogu reći da nam dolazi jaka ekipa s filozofijom i sistemom, te individualnom kvalitetom.


Remi sa »Sevillom«, koji je odjeknuo Europom, sasvim sigurno će promijeniti razmišljanja vaših suparnika uoči ogleda s »Rijekom«?


– To je već pokazala »Sevilla«, kako je došla i kako je odigrala. Europa nosi drugo ponašanje i objektivnije gledanje na neke stvari, koje na našim prostorima nisu normalne, a vani su normalne. Sigurno da respektiramo naše suparnike, ali ih se ne bojimo. S druge strane, što mene briga kako naši suparnici razmišljaju o nama, rezultat se u konačnici pamti i piše.


Nekoliko dvojbi


Očekujete li da će vas »Feyenoord« napasti od prve minute?


– Oni imaju svoju računicu u ove dvije utakmice s nama,  nakon što su u dobili »Standarda« pred svojim navijačima. Njihov stil igre se ne mijenja puno, neovisno o tome igraju li doma ili vani. Međutim, ja u prvom redu očekujem da se naši modeli igre ne mijenjaju. Agresija, okomitost, brza transformacija, puni prostori… Možda se u nekom trenutku zaboravlja koliko su oni moćni, koja su to imena. Volio bih se barem na jedan dan promijeniti sa svim trenerima u Europskoj ligi pa neka oni dođu raditi u našim uvjetima. Zato skidam kapu svojim igračima  u svakom trenutku i  želim biti objektivan, a nikako u alibi varijantama kako mi netko želi podmetnuti. Za Europu trebalo malo više od toga da kažemo da smo dobri i da igramo na Kantridi koja nije pala puno vremena. Ta Europa je u nama, uselila se polako u sve nas. Ogromna je razlika u odnosu na vremena kada smo sjeli u autobus i išli na utakmicu protiv Velšana. Razlika je u pristupu, samosvijesti, odlučnosti, hrabrosti… A nije tako jednostavno doći do toga. Zato stojim iza ove momčadi 130 na sat jer su to zajedno s našom publikom i zaslužili. Kao što je ovaj klub zaslužio novi stadion i novi kamp. Dolazi nam velikan europskog nogometa i nemojmo biti bahati i podcjenjivački raspoloženi. Budimo objektivni, ali nikako se ne smijemo bojati.


Rekli ste da oni imaju svoje računice u predstojeće dvije međusobne utakmice. Koja je vaša računica?


– Podvući ćemo crtu nakon zadnje utakmice u Sevilli i vidjeti što smo napravili. Još uvijek nismo u stanju da možemo ispred igrača postaviti imperativ pobjede. Doći će i to vrijeme. Još uvijek tražim od njih da daju sve od sebe i malo više od toga. Živim od utakmice do utakmice, ne živim unazad, ali ni previše unaprijed, jer nogomet je takav. Kao što bi rekao vaš kolega: lopta je ženskoga roda i može svašta biti. Unatoč svemu tome, naša računica je dobiti svaku iduću utakmicu!


Mogući sastav?


– Zec sigurno ne može igrati jer nije registriran za Europu. Miral Samardžić i Moises treniraju neko vrijeme s nama pa ćemo odvagati oko njihova nastupa. Imam i neke taktičke dvojbe koje ćemo razriješiti poslije zadnjeg treninga – poručio je Kek.