Nezadovoljan unatoč pobjedi

Kek: Dobili smo utakmicu s više sreće nego pameti

Ivan Volarić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

To je dobro, ali sve drugo mora se drastično promjeniti. Sigurno da sam ja kriv jer nisam odabrao prave igrače, odnosno vjerovao sam nekima koji ne mogu pratiti neke stvari, kaže trener Rijeke



SPLIT – Da je na presicu nakon utakmice stigao netko neupućen vjerojatno bi pomislio da je Matjaž Kek trener momčadi koja je izgubila utakmicu. Mariborski stručnjak na klupi »bijeli« bio je prilično kritičan kada je govorio o igri svoje momčadi i to s punim pravom. 


– Istina je da smo dobili  i da je uvijek slatko dobiti utakmicu na Poljudu – započeo je Kek.


– Međutim, moraš biti dovoljno samokritičan i ustvrditi da ono što se događalo na terenu i što smo 80 minuta prezentirali bilo ispod svake razine kritike.  Dobili smo utakmicu uz više sreće nego pameti i osigurali Europu. To je dobro, ali sve drugo mora se drastično promjeniti. Sigurno da sam ja kriv jer nisam odabrao prave igrače, odnosno vjerovao sam nekima koji ne mogu pratiti neke stvari. Promjene su digle ritam, iskoristili smo emocije »Hajdukove« mladost. Njima će se to vratiti, a nama je ovo upozorenje da se ne može bez trke i agresije.




Neko opravdanje može biti da su igrači vjerojatno djelomično mislima usmjereni prema puno važnijem ogledu s »Dinamom« iduće srijede.


 – Nisam to tako doživio jer ako u životu i sportu razmišljaš korak ili dva naprijed, a ne ideš za problemim koji te pritišću onda će se to vratiti. To nije dobro. Ne može se tako razmišljati. Čestitka igračima za pobjedu, ali veliko upozorenje za 80 minuta koje nam ne služi na čast. Cijelo proljeće imamo problema s indetitetom. Oko nas se stvara fama jer neki žive u prošlim vremenima, u jeseni kada je sve to bilo dobro. Ali, ne možeš u sportu živjeti od prošlosti. Moraš se svaki dan dokazivati i pošteno raditi. Još jednom čestitam igračima na pobjedi, ali ništa više od toga. Meni se »Hajduk« svidio sa ovom mladošću, ali nogomet se igra za bodove. Imali smo puno sreće koju nije dobro puno provocirati.


»Hajduk« je, tvrde splitske kolege, odigrao najbolju utakmicu proljeća.


– U nogometu se sve vraća u pozitivnom i negativnom smislu. Na dugi rok ovo što smo mi igrali u Splitu ne ide. Imamo igrače s reputacijom i ako im ovo nije upozorenje onda ne znam što je. Dva momenta odlučila su utakmicu, dijagonala koja je prošla uoči prvoga gola »Rijeke« i sreća koja nas je pomazila prije toga. Objašnjenje lako ćemo zna biti vrlo opasno posebno ako ne uđeš s pravom željom. Nije to opravdanje. Igrali smo loše, pobijedili, osigurali Europu, ali mene kao trenera to ne zadovoljava nakon ovakve igre. Netko će reći zašto nekoga nisam odmorio, ali ako ne mogu igrati dvije utakmice u četiri dana onda tome nema mjesta u mojoj momčadi.


Stiga je Keka i prijedlog splitskih novinara: Zašto u finalu Kupa ne bi igrali »Hajduk« i »Rijeka«!


– Zašto ne! Neka tako bude, mi želimo proći »Dinamo«. Ali, »Hajduka« čeka teška tekma i bit će neizvjesno. »Dinamo« je moćan kada je kompletan. Mi moramo dignuti našu igru i pristup, koji neće biti problem to sam siguran. Može se svakoga pobijediti, ali moramo biti kvalitetniji, odlučniji sa više koncentracije. A pomoći će nam i puna Kantrida – rekao je trener »bijelih«