Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Velike investicije

Katar planira uložiti 20 miljardi dolara u sportski sektor uoči SP-a

Katar planira uložiti 20 miljardi dolara u sportski sektor uoči SP-a
Katar planira uložiti 20 miljardi dolara u sportski sektor uoči SP-a
Objavljeno: 18. veljača 2019. u 15:55 2019-02-18T15:55:26+01:00

DOHA Katar želi privući više sportskih kompanija i planira uložiti 20 milijardi dolara u sportski sektor prije svjetskog nogometnog prvenstva kojem će biti domaćin 2022. godine, izjavio je u nedjelju visoki katarski dužnosnik.

Katarski financijski centar (QFC) planira do 2022. godine izdati dozvole za rad 150 inozemnih sportskih kompanija, izjavio je izvršni direktor QFC-a Jusuf Al-Džaida, ne navodeći njihova imena.

Dosada su uglavnom izdavali dozvole kompanijama u financijskom sektoru, čime ih se izuzima od nadležnosti zakona o vlasništvu.

Plan privlačenja sportskih multinacionalnih kompanija i komercijalizacije sportskih usluga sastavni je strategije razvoja u regionalno središte za sportska događanja uoči Svjetskog nogometnog prvenstva koje će se održati u Kataru 2022. godine.

FIFA je ovog mjeseca uspostavila zajednički projekt u Kataru kako bi pomogla u organizaciji turnira.

»Ovog trena značajan dio vrijednosnog lanca prebacuje se u Katar u sklopu priprema Svjetskog nogometnog prvenstva 2022«, kazao je Džaida.

Ta je zemlja također domaćin ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u atletici, događaja koji svake dvije godine organizira Međunarodna atletska federacija.

»Tražimo kompanije za pružanje sportskih usluga, pravne i tvrtke za obrazovanje i obuku, te proizvođače sportske odjeće i opreme... sve iz klastera sportskih tvrtki koje će servisirati turnir 2022. godine«, rekao je katarski dužnosnik.

QFC je već prošle godine najavio nove poticaje, uključujući besplatan uredski prostor i početni kapital, kako bi uspješnije konkurirao susjednom Dubaiju.

Po riječima katarskog dužnosnika, QFC također želi privući tvrtke u područjima kao što su islamske financije, financijske tehnologije i mediji, kako bi do Svjetskog nogometnog prvenstva privukao 1.000 tvrtki iz svih sektora. Trenutno ih u Kataru posluje 600.

Katar želi privući strana ulaganja i ublažiti aktualni fokus na energetiku jačanjem gospodarskih aktivnosti u više sektora ali je suočen s diplomatskim i trgovinskim bojkotom koji su pokrenule Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat u 2017. godini.

Ta skupina zemalja optužuje Dohu za podržavanje terorizma, što oni opovrgavaju.

Džaida pak ističe da je Katar također u dobroj poziciji da bude alternativa Dubaiju i da konkurira aktualnim regionalnim tržištima u Kuvajtu, Omanu, Turskoj i Pakistanu.

»Vjerujemo da su se zbog geopolitičke situacije uspostavili jako zanimljivi odnosi između vlade Katara i onih u susjednim zemljama... (a) to mogu biti ciljana tržišta za kompanije koje odluče razvijati poslove u regiji iz QFC-a«, dodao je katarski dužnosnik.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.